Latest SSC jobs   »   SSC CGL Tier 2 English Sentence...

SSC CGL Tier 2 English Sentence Improvement Quiz: 26 August

SSC CGL Tier 2 English Sentence Improvement Quiz: 26 August_60.1

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-10): Improve the bracketed part of the sentence.

Q1. Women walk miles on the blazing sands in search of an (elite) pot of water.
(a) elusive
(b) elated
(c) effusive
(d) No Improvement

S1. Ans.(a)
Sol. Elusive: difficult to find, catch, or achieve.
Hence option A is the apt choice.

Q2. Celebrity (cuts both the ways), of course, and the benefits do not always outweigh the disadvantages.
(a) cuts either way
(b) cuts the both ways
(c) cuts both ways
(d) No Improvement

S2. Ans.(c)
Sol. Cut both ways is an idiomatic expression which means to have a mixed effect, have advantages and disadvantages.

Q3. It (transported) that the couple were among many passengers travelling under assumed names, which along with stowaways led to confusion when calculating the final death toll of around 1,500.
(a) transpired
(b) tantalized
(c) touted
(d) No Improvement

S3. Ans.(a)
Sol. Transpire: (of a secret or something unknown) come to be known; be revealed.
Tantalize: torment or tease (someone) with the sight or promise of something that is unobtainable.
Tout: to advertise, talk about, or praise something or someone repeatedly, especially as a way of encouraging people to like, accept, or buy something.
Hence option A is the correct choice.

Q4. The courts accept that (abstruse of) these privileges can only be made by statute but nonetheless there is considerable scope for judicial definition of limits.
(a) abortion of
(b) abrogation of
(c) abduction of
(d) No Improvement

S4. Ans.(b)
Sol. Abrogation: the repeal or abolition of a law, right, or agreement.

Q5. The site appeared to have been removed (on yesterday evening).
(a) at yesterday evening
(b) in yesterday evening
(c) yesterday evening
(d) No Improvement

S5. Ans.(c)
Sol. No preposition is used before yesterday evening, yesterday afternoon, tonight, last night etc.
Hence option C is correct.

Q6. The police failed to conduct an identification parade, while there was an apparent contradiction between government doctors declaring that the victim died of injuries and (a private hospital claims that) the cause was cardiac arrest.
(a) a private hospital claimed that
(b) a private hospital’s claim that
(c) a private hospital’s claim’s that
(d) No Improvement

S6. Ans.(b)
Sol. The sentence suggests that there is a contradiction between the government doctors and a private hospital’s claim. Where the doctors declare that the victim died of injuries and a private hospital’s claim says that the cause was cardiac arrest. Hence option B justifies the sentence grammatically.

Q7. We cannot go to the movie today, so (we will have to go on tomorrow) when we have some free time.
(a) we will go on tomorrow
(b) we will have to go tomorrow
(c) we have to go tomorrow
(d) No Improvement

S7. Ans.(b)
Sol. Prepositions are not supposed to use before ‘Today, yesterday, tomorrow’.

Q8. (It is the) security environment in the neighborhood coupled with the pressure brought by the Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty that forced India out of the nuclear closet.
(a) It was the
(b) It was a
(c) It was
(d) No Improvement

S8. Ans.(a)
Sol. The sentence is in Past Tense hence ‘It was’ will replace ‘It is’. Now a ‘noun’ takes definite article ‘the’ before it when associated with a relative pronoun (here, the relative pronoun is ‘that’)

Q9. Illness, injury, food poisoning, grief- any of these things can (prostate) people or lying down in a helpless position.
(a) prostrate
(b) prospect
(c) prosecute
(d) No Improvement
S9. Ans.(a)

Sol. Prostate: A gland which is a part of a man’s reproductive system.
Prostrate: to make helpless or defenseless.
Prospect: to inspect (a region).
Hence option A is the correct choice.

Q10. Even after being sentenced to life in prison, the (impenitent) man was not sorry for his crimes.
(a) compunctious
(b) contrite
(c) insular
(d) No Improvement
S10. Ans.(d)
Sol. Impenitent: not feeling shame or regret about one’s actions or attitudes.
Compunctious: Feeling or expressing regret for one’s sins or misdeeds.
Contrite: feeling or expressing remorse at the recognition that one has done wrong.
Insular: ignorant of or uninterested in cultures, ideas.
Hence No Improvement is required.

Congratulations!

General Awareness & Science Capsule PDF

Download your free content now!

We have already received your details.

Please click download to receive Adda247's premium content on your email ID

Incorrect details? Fill the form again here

General Awareness & Science Capsule PDF

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

  1. SSC CGL Tier 2 English Sentence Improvement Quiz: 26 August_40.1

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *