SSC CGL Tier 2 English Sentence Improvement Quiz: 24 July

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-10): Improve the bracketed part of the sentence.

Q1. The government plans to (take up) the construction project soon.
(a) take on
(b) take off
(c) take in
(d) No Improvement

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Take up (phrasal verb): to begin to do something.
Hence no improvement is required.

Q2. The young man (was carried by) the passionate appeal made by the social worker.
(a) was carried towards
(b) was carried off by
(c) got carried away by
(d) No Improvement

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Carry away: to become overly excited.
The young man was overly excited by the passionate appeal made by the social worker.

Q3. At the present rate of exchange, fifteen (dozen cost) Rs.4500.
(a) dozen costs
(b) dozens cost
(c) dozens costs
(d) No Improvement

Show Answer

S3. Ans.(d)
Sol. No improvement is required.
When a numeral adjective is used before measurement units i.e. ‘dozen’ we do not use plural ‘dozens’.

Q4. With extraordinary (acquisition), Jimmy actually predicted the economic crisis.
(a) prescience
(b) cavalier
(c) desultory
(d) No Improvement

Show Answer

S4. Ans.(a)
Sol. Acquisition: an asset or object bought or obtained.
Prescience: the fact of knowing something in advance, foreknowledge.
Cavalier: showing a lack of proper concern, offhand.
Desultory: lacking a plan, purpose or enthusiasm.
Hence option A improves the sentence.

Q5. The architects (gave their cue) for the design of the new hotel from the nearby banks.
(a) got their cue
(b) took their cue
(c) demanded their cue
(d) No Improvement

Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. Take your cue from someone or something (idiom): to be strongly influenced by something/someone.

Q6. The project has been given funding for another year, but it is not (out of the woods) yet.
(a) out of woods
(b) outing of the woods
(c) out of the wood
(d) No Improvement

Show Answer

S6. Ans.(d)
Sol. Be out of the woods (idiom): to no longer be in danger or difficulty.

Q7. Uncle Henry didn’t have much money, but he always seemed to (drop by) without borrowing money from relative.
(a) give in
(b) get by
(c) brush up
(d) No Improvement

Show Answer

S7. Ans.(b)
Sol. Drop by: visit without appointment.
Get by: survive.
Give in: To surrender; especially in a fight or argument.
Brush up: To practice and review your knowledge or a skill that you haven’t used in a while.
Hence option B is the correct choice.

Q8. I don’t know when I am going to (get on) writing the thank you cards for my well-wishers.
(a) get around to
(b) go over
(c) come down with
(d) No Improvement

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. Get on (phrasal verb): step onto a vehicle
Get around to (phrasal verb): finally find time to do
Go over (phrasal verb): review
Come down with (phrasal verb): fall sick
Hence option A is the correct choice.

Q9. The manager was highly upset because of (the inordinate delaying).
(a) the inordinate delay
(b) the inordinately delay
(c) the inordinately delaying
(d) No Improvement

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. “Delay” itself is a noun, thus no need of writing in gerund from.

Q10. The naughty boy made (many a mischief).
(a) much mischief
(b) many mischief
(c) many mischiefs
(d) No Improvement

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. “Mischief” is an uncountable noun thus “much” should be used.