SSC CGL Tier 2 English Sentence Improvement Quiz: 11 July

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-10): Improve the bracketed part of the sentence.

Q1. I am not against this practice and if you think it will help you, (with all means, write your goals down) and hang them up.
(a) by the all mean, write your goals down
(b) with all the means, write your goals down
(c) by all means, write your goals down
(d) No Improvement

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. ‘By all means’ is an idiomatic expression which means ‘of course; certainly (granting a permission)’.

Q2. Some dreams are interrupted during (the most inopportunity moments), especially those that reflect hidden desires.
(a) the more inopportune moments
(b) the more inopportunity of moments
(c) the most inopportune moments
(d) No Improvement

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Article ‘the’ is used before the superlative degree of adjective. Hence ‘the most’ is an apt usage. Also adjective ‘inopportune: occurring at an inconvenient or inappropriate time’ is needed to characterize the noun ‘moments’.

Q3. Seven judges expressed a separate opinion, while two (dissented of) the majority.
(a) were dissented
(b) dissented from
(c) dissented
(d) No Improvement

Show Answer

S3. Ans.(b)
Sol. Dissent: hold or express opinions that are at variance with those commonly or officially held. And preposition ‘of’ is used with ‘dissent’. Also sentence doesn’t need to be in passive.

Q4. I (differ by you in this matter).
(a) differ from you about this matter
(b) differ with you on this matter
(c) differ in you regarding this matter
(d) No Improvement

Show Answer

S4. Ans.(b)
Sol. Differ takes ‘in’, ‘with’ and ‘from’, all the three prepositions with it but meaning differs.
Differ with→ to disagree with someone about a subject.
While differ in / from→ to be different from something else.

Q5. It is essential (to thoroughly clean) the machine after every use.
(a) to thorough clean
(b) to thoroughly cleaning
(c) to clean thorough
(d) No Improvement

Show Answer

S5. Ans.(d)
Sol. ‘Thoroughly’ is an adverb which can qualify a noun, verb, adjective. Hence no improvement is required.

Q6. Mr. Clarke (had staying) here since 2005 and has made India his home. (a) was to stay.
(b) is staying
(c) has been staying
(d) No Improvement

Show Answer

S6. Ans.(c)
Sol. The rule to be followed is ‘Perfect Continuous Tense …..+ Since + point of time’.

Q7. Hitler personally designed the Nazi party banner, (appropriating) the swastika symbol and placing it in a white circle on a red background.
(a) appropriated
(b) was appropriating
(c) appropriates
(d) No Improvement

Show Answer

S7. Ans.(d)
Sol. No Improvement is required.

Q8. (The lonely travelled puzzled) when he discovered the foot prints on the sand.
(a) The lonely traveller was puzzling
(b) The lonely traveller was puzzled
(c) The lonely traveller had been puzzled
(d) No Improvement

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. The sentence should follow ‘Passive Voice’ form. Hence option B is the correct usage.

Q9. (No other leader of India is hold) in so high esteem as Mahatma Gandhi, who is called the Father of the Nation.
(a) No other leader of India is held
(b) No other leader of India was held
(c) No other leader of India is being hold
(d) No Improvement

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. The sentence is in Passive Voice form where to be (is, am are, was, were, being, been) is followed by V3 (3rd form). Therefore, replace ‘hold’ with ‘held’. Also we have to improve the sentence without changing its tense. Hence option A is the correct choice.

Q10. Tagore modernized Bengali art by spurning rigid classical forms and (resisted) linguistic strictures.
(a) had been resisting
(b) had resisted
(c) resisting
(d) No Improvement

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. Option C is correct as same form of verb i.e. gerund form will be used before and after the conjunction ‘and’.