SSC CGL Tier 2 English Sentence Completion Quiz: 9 July

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-10): In the following questions, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q1. That charming girl was the _____ of all eyes.
(a) target
(b) cynosure
(c) aim
(d) star

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Cynosure means a person or thing that is the centre of attention or admiration.

Q2. True health and true success go together for they are inseparably _____ in the thought realm.
(a) interspersed
(b) bound up
(c) intertwined
(d) internecine

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Intertwined means twist or twine together.

Q3. Though he was theoretically a friend of peasants, his voting record in the past _____ that impression.
(a) implied
(b) created
(c) confirmed
(d) lied

Show Answer

S3. Ans.(c)
Sol. Confirmed means firmly established in a habit, belief, or way of life and unlikely to change their ways.

Q4. The child was so spoiled by his parents that he pouted and became _____ when he did not receive all their attention.
(a) discreet
(b) suspicious
(c) sullen
(d) tranquil

Show Answer

S4. Ans.(c)
Sol. Sullen means bad-tempered and sulky.

Q5. We were amazed that a man who had been till now the most _____ of public speakers could, in a single speech, electrify an audience and bring them cheering to their feet.
(a) enthralling
(b) accomplished
(c) prosaic
(d) masterful

Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. Prosaic means having or using the style or diction of prose as opposed to poetry; lacking imaginativeness or originality.

Q6. The great advantage of early rising is the good _________ , it gives us in our day’s work.
(a) kick
(b) solo
(c) feeling
(d) humor

Show Answer

S6. Ans.(a)
Sol. Kick means “a good start”.
Spirit means mood, attitude.

Q7. The best friend a man has in this world may _________ against him and become his enemy.
(a) fight
(b) appear
(c) change
(d) turn

Show Answer

S7. Ans.(d)
Sol. “Turn” takes “against” with it, if we need to give the sense of “oppose”.

Q8. No one can say that hospitality is a __________ which the natives of this land do not have.
(a) practice
(b) process
(c) tradition
(d) virtue

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Virtue: righteousness, morality, ethicalness.
Hospitality is not a practice but ethicalness to welcome people.

Q9. In a country where the landlord has a permanent property in the soil it will be worth his ________ to improve that property.
(a) asset
(b) while
(c) trial
(d) effect

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. Worth one’s while (idiom): beneficial and not a waste of one’s time.

Q10. Never give your friends _____________.
(a) the cold arm
(b) the cold elbow
(c) the cold shoulder
(d) the cold hand

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. Give someone the cold shoulder (idiom): To intentionally appear disinterested toward one; to snub.