SSC CGL Tier 2 English Sentence Completion Quiz: 3 September

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-10): In the following questions, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q1. Louis was unable to___________ into solving the problem.
(a) hold hostage
(b) make inroads
(c) turn the tide
(d) open doors
S1. Ans.(b)
Sol. Make inroads into (idiom): to succeed in getting something done or at least started.
Turn the tide (idiom): reverse the trend of events.
Hence option B is the correct choice.

Q2. They spent much of the time reminiscing about the war, as old soldiers are __________ to do.
(a) fettered
(b) excited
(c) dogmatic
(d) wont
S2. Ans.(d)
Sol. Wont: (of a person) in the habit of doing something; accustomed.
Hence option D is the correct choice.

Q3. You will be __________ people who are every bit as good as you are.
(a) stemming from
(b) striking down
(c) pitted against
(d) dwelling on
S3. Ans.(c)
Sol. Pit against: To set someone or something into direct conflict, opposition, or competition against someone or something else.
Hence option C is the correct choice.

Q4. The size of the grants have been attacked by welfare groups as merely ___________.
(a) drop in an ocean
(b) the drop in an ocean
(c) a drop in the ocean
(d) a drop in ocean
S4. Ans.(c)
Sol. A drop in the ocean (idiom): a very small amount compared with what is needed or expected.
Hence option C is the correct choice.

Q5. The mayor and her deputy locked _________over plans for the new road.
(a) chains
(b) doors
(c) hinds
(d) horns
S5. Ans.(d)
Sol. Lock horns (idiom): to begin to argue or fight.
Hence option D is the correct choice.

Q6. At last people suspected of ____________ in Nazi-occupied Europe faced prosecution in British courts.
(a) complexity
(b) savagery
(c) wherewithal
(d) pendency
S6. Ans.(b)
Sol. Savagery: the quality of being fierce or cruel.
Hence option B is the correct choice.

Q7. Her plans to become a member of parliament went ___________ when the newspapers printed a story about her mental issues.
(a) down in smoke
(b) up in smoke
(c) along with smoke
(d) in smoke
S7. Ans.(b)
Sol. Go up in smoke (idiom): (of plans, etc.) be destroyed or ruined.
Hence option B is the correct choice.

Q8. The school project will __________ a great deal of research.
(a) entail
(b) extract
(c) exhume
(d) endear
S8. Ans.(a)
Sol. Entail: involve (something) as a necessary or inevitable part or consequence; to require.
Hence option A is the correct choice.

Q9. I’ve looked over it several times, but there’s no _________ to the document we were sent this morning.
(a) reason or rhyme
(b) rhyme and reason
(c) rhyme but reason
(d) rhyme or reason
S9. Ans.(d)
Sol. No rhyme or reason (idiom): no particular logic, sense, method, or meaning to a given situation, action, person, thing, group.
Hence option D is the correct choice.

Q10. Adam was supposed to make sure the paperwork went through before the deadline, but it looks like he was ____________.
(a) asleep above the wheel
(b) asleep at the wheel
(c) asleep on the wheel
(d) asleep to the wheel
S10. Ans.(b)
Sol. Asleep at the wheel (idiom): failing to attend to one’s responsibilities or duties; not doing or paying attention to that which is important or for which one is responsible.
Hence option B is the correct choice.

Got a Query? Register it here & our team will get back to you with a solution

You may also like to read:

Click on below provided YouTube Video to watch latest pattern based English Questions for SSC CGL Tier 2 2018-19. Follow ADDA247 YouTube Channel for preparation of Govt. exams.

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

17 Comments

  1. Thank you Ayushi Ma'am.

    A Peron who speaks many language-Polygot
    A Person who knows many language-Linguist

  2. mam what is difference between data entry operator and lower division clerk??
    i mean CHSL me inka test me kya hota h???
    plzz guide me..

  3. The salary for Data Entry Operator is more than that of an LDC.
    Plus for DEO, you have to pass Data Entry Skill Test while for LDC you have to pass Computer Proficiency Tes (CPT).

  4. We have confirmed the same and In DEO – data entry skill test at 2000 key depressions for a duration of 15 ( fifteen) minutes will be of qualifying nature. The speed comes to 27 words per minute.
    (II) Ldc – The speed required for it is 35 words per minute

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD