SSC CGL Tier 2 English Reading Comprehension Quiz: 12 July

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-5): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

A dog is very sensitive to atmosphere. He knows when you have lost your temper almost before you do- and if you want to do anything with a dog never lose your temper! Whatever you do with him, do calmly and under full control, especially when you correct him. Talking of this awareness of atmosphere his utter loyalty can lead to great jealousy. When I married, my little dog- Paragon was his name- nearly wrecked the home with his jealousy. The bottom had fallen out of his life when an intruder came into the management of the house, and he would sit about with his back to us, his back a speaking picture of misery, looking blindly into space. It was years before he would condescend to recognize my wife’s existence. More dangerous is the jealousy a dog can develop towards a new baby in the family. Another thing to remember is that a dog is fond of company, specially the company of his own kind. In a wild state they habitually go about in groups, either small family groups or in packs; and you can see the same instinct at work in civilization. Dogs loose in streets or in parks will nearly always gravitate into gangs, following each other around looking for mischief or adventure like so many urchins. So it is a good thing to let your dog have plenty of friends. The lonely dog will often become a fighter.

Q1. ‘That your dog knows when you are about to lose your temper’ is an example for the dog’s?
(a) Intelligence
(b) Loyalty
(c) Sensitivity to atmosphere
(d) Love of the master

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Refer to, “A dog is very sensitive to atmosphere. He knows when you have lost your temper almost before you do- and if you want to do anything with a dog never lose your temper!”

Q2. When the writer’s wife came to live with him, his dog, Paragon, took years to recognize her existence. This shows the dog’s?
(a) Anger
(b) Jealousy
(c) Loyalty
(d) Lack of intelligence

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Refer to, “When I married, my little dog-Paragon was his name- nearly wrecked the home with his jealousy. The bottom had fallen out of his life when an intruder came into the management of the house, and he would sit about with his back to us, his back a speaking picture of misery, looking blindly into space. It was years before he would condescend to recognize my wife’s existence.”

Q3. A dog is fond of the company of ___________
(a) Babies
(b) Human beings
(c) Other dogs
(d) Urchins

Show Answer

S3. Ans.(c)
Sol. Refer to, “Another thing to remember is that a dog is fond of company, specially the company of his own kind.”

Q4. The word “gravitate” (paragraph 2) in the context means:
(a) Get
(b) Form
(c) Fight
(d) Be happy

Show Answer

S4. Ans.(b)
Sol. According to the passage, gravitate means to form a group.

Q5. The writer compares loose dogs to urchins because they?
(a) Form gangs
(b) Follow each other around
(c) Move in streets or parks
(d) Form gangs and look for mischief or adventure

Show Answer

S5. Ans.(d)
Sol. Refer to, “Dogs loose in streets or in parks will nearly always gravitate into gangs, following each other around looking for mischief or adventure like so many urchins.”

Direction (6-10): Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Great books do not spring from something accidental in the great men who write them. They are the effluence of their very core, the expression of the life itself of the authors. And literature cannot be said to have served its true purpose until it has been translated into the actual life of him who reads. It is the vast reservoir of true ideas and emotions. In a world deprived of literature, the broad, the noble, the generous would tend to disappear and life would be correspondingly degraded, because the wrong idea and the petty emotion would never feel the upward pull of the ideas and emotions of genius. Only by conceiving a society without literature can it be clearly realized that the function of literature is to raise the plain towards the top level of the peaks. Literature exists so that where a man has lived finely, ten thousands may afterwards live finely. It is a means of life, it concerns the living essence.

Q6. How have great books been written?
(a) By an accidental means
(b) By great men who write them
(c) By men who think too much
(d) By men who imagine sometimes

Show Answer

S6. Ans.(b)
Sol. Refer to first line of paragraph “Great books do not spring from something accidental in the great men who write them”.

Q7. What does the words “effluence of their very core” mean?
(a) Expression which is the outflow from the heart of the author
(b) Expression which is the influence from people’s talk
(c) Expression of things that the author may have thought of
(d) Expression that the author wrote accidentally

Show Answer

S7. Ans.(a)
Sol. “The word core” means from the heart.

Q8. Literature cannot be said to have served its true purpose until it has been ______ into the actual life of the person who reads.
(a) Transfigured
(b) Transgressed
(c) Translated
(d) Transmuted

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. Refer to “And literature cannot be said to have served its true purpose until it has been translated into the actual life of him who reads.”

Q9. If a world is deprived of literature, what would happen to the broad, the noble and the generous?
(a) They would be living a free life without care
(b) They would worry themselves into petty issues
(c) They would tend to disappear and life would be correspondingly degraded
(d) They would celebrate life

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Refer to “In a world deprived of literature, the broad, the noble, the generous would tend to disappear and life would be correspondingly degraded”.

Q10. What is the function of literature?
(a) To raise the plain above sea level
(b) To raise everything so that it does not sink to the sea level
(c) To raise the peaks towards the highest mountain
(d) To raise the plain towards the top level of the peaks

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. Refer to “the function of literature is to raise the plain towards the top level of the peaks”.