SSC CGL Tier 2 English Previous Years Questions Quiz: 27 July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC CGL Tier 2 English Previous...

SSC CGL Tier 2 English Previous Years Questions Quiz: 27 July

SSC CGL Tier 2 English Previous Years Questions Quiz: 27 July_50.1

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-2): Improve the bracketed part of the sentence.

Q1. This is her second marriage and if it does not work this time she (will break) completely.
(a) will break out
(b) will be broke
(c) will brake
(d) No improvement

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Break out: start suddenly or escape.
Break: to fail in health, strength, vitality, resolve, or control.
Hence No Improvement is required.

Q2. The CEO made it very clear in the annual meeting that the (only criteria) to promote an employee would be his performance and nothing else.
(a) sole criteria
(b) sole criterions
(c) only criterion
(d) No improvement

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Singular form of ‘Criteria’ is ‘Criterion’.

Direction (3-4): Some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to ‘No Error’.

Q3. The evergreen trees have a characteristic of remaining green throughout the year, nonetheless of the prevailing season.
(a) The evergreen trees have a characteristic
(b) of remaining green throughout the year,
(c) nonetheless of the prevailing season.
(d) No error

Show Answer

S3. Ans.(c)
Sol. Nonetheless: in spite of that; nevertheless.
Remove ‘of’ after ‘nonetheless’ as its usage is superfluous and already contained in its meaning.

Q4. Despite the limited budget, the chief minister managed to improve the infrastructure of the state, much beyond the expectations of the general public.
(a) Despite the limited budget, the chief minister managed to
(b) improve the infrastructure of the state, much beyond
(c) the expectations of the general public
(d) No error

Show Answer

S4. Ans.(d)
Sol. No Error

Direction: Choose the word opposite in meaning to the given word.

Q5. MAUDLIN
(a) Punctilious
(b) Befuddled
(c) Pragmatic
(d) Saccharine

Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. Maudlin: weakly and effusively sentimental.
Pragmatic: dealing with things sensibly and realistically in a way that is based on practical rather than theoretical considerations.
Hence Maudlin and Pragmatic are antonyms to each other.

Direction (6-10): In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

It is not _____ to ignore all allegations of booth capturing and rigging as murmurs of _____ losers. _____ have come to light of intimidation of whole villages and communities to make them vote for a particular candidate or party. At times election officials have been _____ by unscrupulous politicians into turning a blind eye to _____ practices.

Q6. It is not _____ to ignore all allegations of booth capturing
(a) realistic
(b) reliable
(c) required
(d) essential

Show Answer

S6. Ans.(a)
Sol. Realistic: based on what is real rather than on what is wanted or hoped for.

Q7. and rigging as murmurs of _____ losers.
(a) rational
(b) disgruntled
(c) huge
(d) idealist

Show Answer

S7. Ans.(b)
Sol. Disgruntled: angry or dissatisfied.

Q8. ____ have come to light of intimidation of whole villages and communities
(a) instances
(b) sources
(c) reasons
(d) Ideas

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. Instance: a step, stage, or situation viewed as part of a process or series of events.

Q9. At times election officials have been _____ by unscrupulous politicians
(a) decided
(b) safeguarded
(c) rejuvenated
(d) threatened

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. Threaten: cause (someone or something) to be vulnerable or at risk; endanger.

Q10. into turning a blind eye to _____ practices.
(a) significant
(b) rare
(c) unjust
(d) usual

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. Unjust: not based on or behaving according to what is morally right and fair.

 

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?