Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home English SSC CGL Tier 2 English Previous Years Questions Quiz: 20 June

SSC CGL Tier 2 English Previous Years Questions Quiz: 20 June

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-3): In the following questions, out of the given four alternatives, select the one which best expresses the meaning of the given word.

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
7999 571/month
BUY NOW

Q1. Abnegation
(a) Denial
(b) Excess
(c) Yielding
(d) Admittance

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Distort: give a misleading or false account or impression of.
Divulge: make known (private or sensitive information).

Q2. Bereft
(a) Full
(b) Deprived
(c) Happy
(d) Populous

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Bereft: deprived of or lacking (something).

Q3. Carouse
(a) Grieve
(b) Overlook
(c) Frolic
(d) Disregard

Show Answer

S3. Ans.(c)
Sol. Carouse: a noisy, lively drinking party.
Frolic: a playful and lively movement or activity.

Direction (4-6): In the following questions, out of the given four alternatives, select the one which is opposite in meaning of the given word.

Q4. Aggrandize
(a) Acclaim
(b) Boost
(c) Parlay
(d) Belittle

Show Answer

S4. Ans.(d)
Sol. Aggrandize: increase the power, status, or wealth of.
Belittle: dismiss (someone or something) as unimportant.

Q5. Construe
(a) Deduce
(b) Expound
(c) Infer
(d) Obscure

Show Answer

S5. Ans.(d)
Sol. Construe: interpret (a word or action) in a particular way.
Obscure: to make something difficult to discover and understand.

Q6. Exigent
(a) Urgent
(b) Clamant
(c) Instant
(d) Usual

Show Answer

S6. Ans.(d)
Sol. Exigent: pressing; demanding.

Direction (7-8): In the following questions, out of the given four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

Q7. Alarums and Excursions
(a) Value for money and time
(b) Confused activity and uproar
(c) Source of fun or amusement
(d) Derive excitement or pleasure from

Show Answer

S7. Ans.(b)
Sol. Alarums and Excursions: frantic activity that causes a clamor.

Q8. Up in the air
(a) In prison
(b) Still to be settled
(c) On the wrong track
(d) Enjoying great success

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Up in the air: still to be settled; unresolved.

Direction (9-10): The questions below consist of a set of labelled sentences. These sentences, when properly sequenced form a coherent paragraph. Select the most logical order of sentences from among the options.

Q9.
P: The leader must learn to rule himself.
Q: An organization cannot be successful if the people do not obey its laws and rules.
R: Similarly, no play is possible, if the players do not follow the rules in the play ground.
S: If he cannot rule himself, he cannot rule others.
(a) RSPQ
(b) QRPS
(c) SPQR
(d) QPRS

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. ‘QRPS’ is the correct sequence.

Q10.
P: People of each State converse in their own language and often cannot speak or understand the regional language of other people.
Q: In such cases, English becomes the link between these people.
R: So, we cannot deny the importance of English in modern India.
S: Modern India has many large States.
(a) SPQR
(b) PQSR
(c) SQPR
(d) QPSR

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. ‘SPQR’ is the correct sequence.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD