SSC CGL Tier 2 English Miscellaneous Quiz: 6 August

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Directions (1-5): Each of the following sentences has a blank space and four words are alternatively given. Select the most appropriate for the blank space and indicate your choice.

Q1. A speedy response is one that is made with __________.
(a) surmise
(b) alacrity
(c) grimaces
(d) frugality

S1. Ans.(b)
Sol. Alacrity: brisk and cheerful readiness.

Q2. One of the most __________ events in the history of India was the attainment of its freedom.
(a) elucidated
(b) epochal
(c) enterprising
(d) astounding

S2. Ans.(b)
Sol. Epochal: highly significant or important especially bringing about or marking the beginning of a new development or era.

Q3. The strike in the paper mill has resulted in a __________ loss.
(a) colossal
(b) voluminous
(c) comprehensive
(d) monstrous

S3. Ans.(a)
Sol. Colossal: extremely large or great.

Q4. Such __________ clothes did not appeal to her, nor did they suit her.
(a) simple
(b) ornate
(c) gaudy
(d) fatuous

S4. Ans.(c)
Sol. Gaudy: unpleasantly bright in colour or decoration.

Q5. The war could have been avoided but in the end the cause __________.
(a) prod
(b) counted
(c) survived
(d) prevailed

S5. Ans.(d)
Sol. Prevail: prove more powerful or superior.

Directions (6-10): In the questions given below, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. If there is ‘No Error’ do opt for alternative ‘d’.

Q6. A trained gang of sailors (A) / was employed (B) / on the ship (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S6. Ans.(a)
Sol. Replace ‘gang’ by ‘crew’.

Q7. The rate of growing (A) / may be different for different people, (B) / but old age spares none (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S7. Ans.(a)
Sol. Replace ‘growing’ by ‘growth’.

Q8. Interviews for (A) / the posts of lecturers (B) / will begin from Monday (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S8. Ans.(b)
Sol. Replace ‘posts’ by ‘post’.

Q9. The man (A) / cannot live (B) / by bread alone (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S9. Ans.(a)
Sol. Remove ‘The’ before man as it is a saying in general for common people not for any specific person.

Q10. Each girl was (A) / given a bunch of flowers, (B) / which pleased her very much (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S10. Ans.(c)
Sol. Replace ‘her’ by ‘them’ as subject as a whole is plural here.