SSC CGL Tier 2 English Miscellaneous Quiz: 17th July

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-2) In the following questions, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

Q1. STYMIE
(a) Explicate
(b) Abet
(c) Impede
(d) Aid

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Stymie: prevent or hinder the progress of.
Impede: delay or prevent (someone or something) by obstructing them; hinder.
Hence Stymie and Impede are synonyms to each other.

Q2. SUFFIX
(a) Addition
(b) Basic
(c) Raw
(d) Focal

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. Suffix: a morpheme added at the end of a word to form a derivative.
Hence Suffix and Addition are synonyms to each other.

Direction: (3-4) In the following questions, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

Q3. SULTRY
(a) Frigid
(b) Muggy
(c) Sticky
(d) Divine

Show Answer

S3. Ans.(a)
Sol. Sultry: (of the air or weather) hot and humid.
Frigid: very cold in temperature.
Hence Sultry and Frigid are antonyms to each other.

Q4. SUPPLE
(a) Flexible
(b) Brittle
(c) Pliable
(d) Bending

Show Answer

S4. Ans.(b)
Sol. Supple: bending and moving easily and gracefully; flexible.
Brittle: easily broken or cracked.
Hence Supple and Brittle are antonyms to each other.

Direction (5-6): In the following questions, four words are given out of which one word is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

Q5.
(a) Threashing
(b) Thrasheing
(c) Threasheing
(d) Thrashing

Show Answer

S5. Ans.(d)

Q6.
(a) Conssensus
(b) Consenssus
(c) Consensus
(d) Conssenssus

Show Answer

S6. Ans.(c)

Direction (7-8) In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q7. To go to somebody’s head
(a) To scratch head out of confusion
(b) To complain to the highest authority
(c) To make someone dizzy or slightly drunk
(d) To arrive at the central point of the topic

Show Answer

S7. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct meaning.

Q8. Keep at bay
(a) Keep your problems to yourselves
(b) To control something and prevent it from causing you problems
(c) Not share a secret
(d) Maintain a long distance relationship

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct meaning.

Direction (9-10) In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q9. The __________ “pretty ugly” implies that a person can be both attractive and unattractive at the same time.
(a) simile
(b) metaphor
(c) alliteration
(d) oxymoron

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. Oxymoron: a combination of contradictory or incongruous words (such as cruel kindness).
Hence option D fits in the context.

Q10. Our nation’s _______________ into another country’s war could pull us into the crisis.
(a) intervention
(b) intention
(c) perfection
(d) invention
Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. Intervention: the interference of a country in the affairs of another country for the purpose of compelling it to do or forbear doing certain acts.
Hence option A fits in the context.