SSC CGL Tier 2 English Miscellaneous Quiz: 12 August

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-4): In the following questions, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q1. My sister often spends her monthly pension on ___________ purchases she never uses.
(a) frantic
(b) frivolous
(c) frolicsome
(d) garish

S1. Ans.(b)
Sol. Frivolous: of no real worth.
Frantic: distraught with fear, anxiety or other emotion.
Frolicsome: lively and playful.
Garish: Obtrusively bright and showy; lurid.
Hence option ‘B’ is correct.

Q2. Anger, the psychologists say, has as much to do with cooperation as with conflicts and emotions are used to __________ others into cooperating in the long run.
(a) prod
(b) bringing
(c) invite
(d) lamenting

S2. Ans.(b)
Sol. The grammar rule to be followed is ‘Is/am/are + used to +V1 +ing’ and correct verb to be used is ‘Bring’ in the given context. Hence option B is the apt choice.

Q3. It is often the case that everyone agrees about objectives; the disagreement __________ about exactly how they are to be achieved.
(a) arises
(b) daunts
(c) follows
(d) introduces

S3. Ans.(a)
Sol. Arise: to come into existence or begin to be noticed; happen.

Q4. Germany had been a nation __________ in one country of numerous states which had a common language and script.
(a) deterred
(b) assimilated
(c) maintained
(d) compelled

S4. Ans.(b)
Sol. Assimilate: to become part of a group, country, society, etc.

Direction (5-6): In the following questions, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

Q5. CAVALIER
(a) Condescending
(b) Curt
(c) Haughty
(d) Humble

S5. Ans.(d)
Sol. Cavalier: marked by or given to offhand and often disdainful.
Humble: having or showing a modest or low estimate of one’s importance.
Hence Cavalier and Humble are antonyms to each other.

Q6. PHLEGMATIC
(a) Ardent
(b) Indifferent
(c) Prohibit
(d) Merciless

S6. Ans.(a)
Sol. Phlegmatic: having or showing a slow and stolid temperament.
Ardent: very enthusiastic or passionate.
Hence Phlegmatic and Ardent are antonyms to each other.

Direction: (7-8) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q7. Ridiculous use of words
(a) Onomatopoeia
(b) Malapropism
(c) Pun
(d) Concocted

S7. Ans.(b)

Q8. To disown one’s belief
(a) Revel
(b) Recant
(c) Reveille
(d) Repose

S8. Ans.(b)

Direction (9-10): In the following questions, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Select the incorrectly spelt word.

Q9.
(a) Occurrence
(b) Odyssey
(c) Obation
(d) Octave

S9. Ans.(c)
Sol. Correct Spelling is ‘Ovation’.

Q10.
(a) Dialate
(b) Dungeon
(c) Dichotomy
(d) Description

S10. Ans.(a)
Sol. Correct Spelling is ‘Dilate’.