SSC CGL Tier 2 English Error Detection Quiz: 17 June

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-10): In the following questions, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No error’.

Q1. Today as I sat down with my morning cup of coffee, (A)/ suddenly I realized how we felt (B)/ yesterday does not bother your present.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S1. Ans.(d)
Sol. No Error

Q2. The promoters argued in court that most of the hurdles (A)/ faced by the power sector was due to external factors and (B)/ so they should be spared the insolvency stick.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Replace ‘was’ by ‘were’. As according to the subject-verb agreement rule, Plural Subjects take Plural Verb. Following the same, plural subject ‘Most of the hurdles’ will take plural verb ‘were’ with it.

Q3. The Allahabad High Court on Monday dismissed a plea from private power producers seeking relieve from (A) an RBI diktat to banks to take cognizance of a stressed loan (B)/ if repayments were missed even by a day. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S3. Ans.(a)
Sol. Replace verb ‘relieve’ with noun ‘relief’.
Relief (noun): financial or practical assistance given to those in special need or difficulty.

Q4. The Turkish lira, which has lost (A)/ almost half its value this year, is (B)/ another currency in doldrums. (C) No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S4. Ans.(c)
Sol. Replace ‘in doldrums’ with correct idiomatic expression ‘in the doldrums’ which means ‘in a state of stagnation; lacking activity or progress’.

Q5. The mandate of emerging market central banks in (A)/the current scenario should be to let their currencies find (B)/ their true value in a smooth manner. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S5. Ans.(d)
Sol. No Error

Q6. Atmospheric pressure is caused by the gravitational attraction of the planet on the atmospheric gases above the (A)/surface and is a function of the mass of the planet, the radius of the surface, and the amount and (B)/composition of the gases and its vertical distribution in the atmosphere.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S6. Ans.(c)
Sol. Replace ‘its’ with ‘their’. For plural noun ‘gases’, plural pronoun ‘their’ is appropriate.

Q7. The civic body is so far pinned plastic tags with serial numbers (A)/ to the ears of around 25,000 stray animals and linked them (B)/ with the Aadhaar numbers of around 1,500 cattle owners. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S7. Ans.(a)
Sol. Replace ‘is so far’ with ‘has so far’. Adverbs like ‘so far’, ‘yet’ take Present Perfect Tense with them.

Q8. But if the next generation can understand the importance of rest, of (A)/ communication and connection, of mind-body balance, (B)/ we could have less of a mental-health systemic breakdown. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. Proper modal to use here is ‘may’ not ‘could’. As the expectation is being made in the context of ‘future’ not ‘past’.

Q9. Instead of saying we don’t understand what’s going on, (A)/ or where we went wrong as individuals and a society, (B)/ the ‘adult’ thing to do is maintain equanimity. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Add ‘to’ before ‘maintain’.

Q10. The Indian Penal Code Of 1860 is a rich and detailed document, (A)/ listing a wide varieties of crimes that the natives (B)/ of that time were prone to commit.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Replace ‘varieties’ with ‘variety’.