SSC CGL Tier 2 English Error Detection Quiz: 16th July

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-10): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.

Q1. To the whale, its (A)/tail is the sole (B)/mean of propulsion. (C)/No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. “Mean” should be replaced with “means” which denotes “a method”.

Q2. For times immemorial (A) / sea shells have been used by man (B) / in many ways. (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. ‘Since time immemorial’ is an idiomatic expression which means ‘from a time long before one would be able to remember; since the distant past’. Hence replace ‘For times immemorial’ with ‘Since time immemorial’.

Q3. Oh for God sake (A) / leave me alone (B) / and go away from here. (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S3. Ans.(a)
Sol. For God’s sake is an idiomatic expression which means ‘an oath of exasperation, annoyance, frustration, anger, or surprise’. Hence replace ‘Oh for God sake’ with ‘Oh for God’s sake’.

Q4. The compulsions on the Election Commission(A)/ of India to stretch the exercise into a (B)/ painful long-drawn process are unclear.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S4. Ans.(c)
Sol. Replace adjective ‘painful’ with adverb ‘painfully’. As the adjective ‘long-drawn’ needs to be qualified by an adverb not an adjective.

Q5. Five years down the line, (A)/ Indian renewable industry (B)/is in a state of disarray.
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. Add definite article ‘the’ before ‘Indian renewable industry’.

Q6. Never before in the history of the world (A) / such a thing has happened (B) / I don’t think that it will ever happen again (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S6. Ans.(b)
Sol. The correct from is ‘has such a thing happened’.
Never/Until/Unless/Hardly + Helping Verb + Sub + Main Verb + …… i.e. such sentences take inverted form.

Q7. The lawyer told his client (A) / that he would represent him (B) / only if he pays up his fee. (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S7. Ans.(c)
Sol. Remove ‘up’ after ‘pays’ as its use is redundant here.

Q8. Both the civilians (A) / and army men (B) / joined the First World War (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Add ‘The’ before army men as article used before each noun which are separated by ‘and’ denotes two different groups/individuals.

Q9. He is (A) / too intelligent (B) / to make a mistake (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. No Error

Q10. He can’t understand why (A) / she did not told him (B) / the reason for her absence (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Replace ‘told’ by ‘tell’.
‘Subject + did/did not + V₁ (first from of verb) + object’ is the correct form of the sentence.