SSC CGL Tier 2 English Direct Indirect Speech Quiz: 3 July

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Directions (1-10): In the following questions, change the Statements given in Direct Speech form into Indirect Speech or vice versa, with the help of given four options (A), (B), (C), (D).

Q1. He said to Anil, “Don’t move”.
(a) He told Anil not to move.
(b) He told Anil don’t move.
(c) He said to Anil not to move.
(d) He told Anil to not to move.

Show Answer

S1. Ans.(a)
Sol. This is the case of Negative command of Imperative sentence.
Conversion rule: Sub + asked/told + object + not + to + V₁ (1st form).
Hence option A fits in the context.

Q2. He said to me, “Don’t go out”.
(a) He forbade me to not to go out.
(b) He forbade me to go out.
(c) He forbade me not to go out.
(d) He forbade me to not go out.

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Conversion Rule is: Sub + forbade/forbid + object + to + V₁.
Note: ‘forbid’ will never take negative words ‘no’, ‘not’ ahead of it.
Hence option B fits in the context.

Q3. You said to your mother, “Stop working”.
(a) You prohibited your mother from working.
(b) You prohibited your mother to work.
(c) You prohibited your mother by asking to stop working.
(d) You asked your mother to let the work stop.

Show Answer

S3. Ans.(a)
Sol. Conversion Rule is:
(Sub + prohibited/prevented + object + from + V +ing).
Hence option A fits in the context.

Q4. He said, “I saw him here”.
(a) He said that he saw him there.
(b) He said that he has seen him there.
(c) He said that he had seen him there.
(d) He said he had seen him there.

Show Answer

S4. Ans.(c)
Sol. Reported speech in Past Indefinite Tense in Direct Speech → Reported Speech in Past Perfect Tense in Indirect Speech.
Hence option C fits in the context.

Q5. He said, “I had gone to New Delhi”.
(a) He said that he had gone to New Delhi.
(b) He said that he had to go to New Delhi.
(c) He said that he was gone to New Delhi.
(d) He said that he had been going to New Delhi.

Show Answer

S5. Ans.(a)
Sol. Reported Speech in Past Perfect Tense in Direct Speech remains same in Indirect Speech (i.e. the tense of the verb doesn’t change).

Q6. My cousin said, “My room-mate snored throughout the night.”
(a) My cousin said that her room-mate had snored throughout the night.
(b) My cousin told me that her room-mate snored throughout the night.
(c) My cousin complained to me that her room-mate had been snored throughout the night.
(d) My cousin said that her room-mate was being snored throughout the night.

Show Answer

S6. Ans.(a)
Sol. Reported speech in Past Indefinite Tense in Direct Speech → Reported Speech in Past Perfect Tense in Indirect Speech.

Q7. He said, “I clean my teeth twice a day.”
(a) He said that he cleaned his teeth twice a day.
(b) He said that he cleans his teeth twice a day.
(c) He said that he was to clean his teeth twice a day.
(d) He said he cleans his teeth twice a day.

Show Answer

S7. Ans.(b)
Sol. The tense of the verb in the reported speech of direct speech remains same in indirect speech if the reported speech is a universal truth or a habitual action.
Hence option B fits in the context.

Q8. The boys said, “Hurrah! we have won the match”.
(a) The boys exclaimed with joy that they won the match.
(b) The boys exclaimed with joy that had to win the match.
(c) The boys exclaimed with shock that they had won the match.
(d) The boys exclaimed with joy that they had won the match.

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. In optative sentences, reporting verb ‘said’ in direct speech will be written as ‘exclaimed with joy’ in indirect speech. And Reported speech in Present perfect Tense in Direct Speech → Reported Speech in Past Perfect Tense in Indirect Speech.

Q9. Edward said to his boss, “Let me go home.”
(a) Edward requested his boss to allow him to go home.
(b) Edward requested his boss to allow him for going to home.
(c) Edward ordered his boss to allow to let him go.
(d) Edward ordered his boss that he should go home.

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. When ‘let’ is used in sense of ‘allowing for’.
Then, said to → requested.
Reported speech will begin from ‘to allow’ and add ‘to’ before the use of main verb.
Hence option A is correct.

Q10. He said to his friends, “Let’s go to the movies.”
(a) He told his friends they should go to the movies.
(b) He proposed to his friends they should go to the movies.
(c) He proposed to his friends that they should have gone to the movies.
(d) He proposed to his friends that they should go to the movies.

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. When ‘let’ is used in sense of suggestion, change ‘said to’ → proposed.
In the presence of an object after ‘Reported verb’, add ‘to’ after ‘proposed/suggested.’
Replace inverted commas with ‘that’ and add ‘should + V₁’ after ‘subject’ of ‘Reported speech’.