SSC CGL Tier 2 English Comprehensive Quiz: 5 August

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Directions (1-2): In the following questions, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

Q1. As I see it, he appears (1)/ to be unreasonable anxious (2)/ about pleasing his wife. (3)/ No Error (4)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

S1. Ans.(b)
Sol. Replace adjective ‘unreasonable’ with adverb ‘unreasonably’. As adverb ‘unreasonably’ will qualify the adjective ‘anxious’ not an adjective.

Q2. Mr. Mahesh Patel our (1)/ colleague he will attend (2)/ the meeting on our behalf. (3)/ No Error (4)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

S2. Ans.(b)
Sol. Remove ‘he’ before will as there is no need to reintroduce the subject once it has already been mentioned in the beginning. Usage of ‘he’ makes it superfluous.

Directions (3-4): In the following questions, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

Q3. WELTER
(a) turmoil
(b) laconic
(c) difficult
(d) vile

S3. Ans.(a)
Sol. Welter: a state of wild disorder.
Turmoil: state or condition of extreme confusion.
Hence Welter and Turmoil are synonyms to each other.

Q4. RETICENCE
(a) substitute
(b) reserve
(c) flatter
(d) request

S4. Ans.(b)
Sol. Reticence: the quality of being reticent; reserve.
Hence Reticence and Reserve are synonyms to each other.

Directions (5-6) In the following questions, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

Q5. DIABOLICAL
(a) lavish
(b) ornate
(c) wicked
(d) moral

S5. Ans.(d)
Sol. Diabolical: disgracefully bad or unpleasant.
Moral: concerned with the principles of right and wrong behavior.
Hence Diabolical and Moral are antonyms to each other.

Q6. CALLOW
(a) secretive
(b) immoral
(c) belated
(d) sophisticated

S6. Ans.(d)
Sol. Callow: inexperienced and immature.
Sophisticated: intelligent or made in a complicated way and therefore able to do complicated tasks.
Hence Callow and Sophisticated are antonyms to each other.

Directions (7-8): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q7. At variance with
(a) In one time
(b) In opposite
(c) In any way
(d) Sometimes

S7. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct meaning.

Q8. Cut in on
(a) Acknowledge
(b) Interrupt
(c) Evade
(d) Produce

S8. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct meaning.

Directions (9-10): In the following questions, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Select the incorrectly spelt word.

Q9.
(a) triumph
(b) torchure
(c) tyrant
(d) thesaurus

S9. Ans.(b)
Sol. Correct Spelling is Torture.

Q10.
(a) psychiatrist
(b) proclaimation
(c) legitimacy
(d) tranquility

S10. Ans.(b)
Sol. Correct Spelling is Proclamation.