SSC CGL Tier 2 English Cloze Test Quiz: 26 July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC CGL Tier 2 English Cloze...

SSC CGL Tier 2 English Cloze Test Quiz: 26 July

SSC CGL Tier 2 English Cloze Test Quiz: 26 July_50.1

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-5): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of alternative given.

During a BJP conference in Mumbai in November 1995, BJP President Advani declared that Vajpayee would be the party’s Prime Ministerial candidate in the _____________ elections. The BJP became the single largest party in ___________in the 1996 general election, helped by religious polarization across the country as a result of the ___________ of the Babri Masjid. Indian president Shankar Dayal Sharma invited Vajpayee to form the government. Vajpayee was __________ as the 10th Prime Minister of India, but the BJP failed to _________ a majority among members of the Lok Sabha.

Q1. Vajpayee would be the party’s Prime Ministerial candidate in the _____________ elections.
(a) past
(b) forthcoming
(c) precedent
(d) recurring

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Forthcoming: about to happen or appear; happening soon.

Q2. The BJP became the single largest party in ___________in the 1996 general election,
(a) national assembly
(b) people’s assembly
(c) parliament
(d) general council

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Rest of the parliaments’ names given in options other than ‘c’ belong to different countries of the world.

Q3. By religious polarization across the country as a result of the ___________ of the Babri Masjid.
(a) encapsulation
(b) privatization
(c) hyperbolization
(d) demolition

Show Answer

S3. Ans.(d)
Sol. Encapsulation: the action of enclosing something in or as if in a capsule.
Demolition: the act of destroying something such as a building.

Q4. Vajpayee was __________ as the 10th Prime Minister of India,
(a) put in
(b) sworn in
(c) stated
(d) treated

Show Answer

S4. Ans.(b)
Sol. Swear in: to make someone give a formal promise in a law court or at an official ceremony.

Q5. But the BJP failed to _________ a majority among members of the Lok Sabha.
(a) rupture
(b) construct
(c) muster
(d) reprimand

Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. Rupture: breach or disturb (a harmonious feeling or situation).
Muster: collect or assemble (a number or amount).

Direction (6-10): In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Child labor has been an international concern because it damages, spoils and destroys the _________of children. The problem of child labor is a ___________matter not only in India but also in other developing countries. It is a big __________ problem. Children are the hope and future of a nation. Yet, there are millions ____________ children in our country who have never known a normal, carefree childhood. The law of India says that any child below the age of 14 cannot be employed either in a factory or office or restaurant. In fact, India’s international business has been severely _________in many cases because child labors, violating human rights, have been used in some stage or the other in manufacturing, packaging a transport of those items.

Q6. Child labor has been an international concern because it damages, spoils and destroys the _______of children.
(a) future
(b) nature
(c) aperture
(d) nurture

Show Answer

S6. Ans.(a)

Q7. The problem of child labor is a _______ matter
(a) mere
(b) serious
(c) rare
(d) curious

Show Answer

S7. Ans.(b)

Q8. It is a big ________ problem.
(a) economic
(b) political
(c) social
(d) theoretical

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. ‘Social’ implies one’s position in society and hence fits in the context.

Q9. Yet, there are millions _______ children in our country who have never known a normal, carefree childhood.
(a) reprieved
(b) derived
(c) cried
(d) deprived

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. Deprived: not having the things that are necessary for a pleasant life, such as enough money, food, or good living conditions. Hence option D is the correct choice.

Q10. In fact, India’s international business has been severely _______ in many cases because child labors, violating human rights,
(a) effected
(b) ratified
(c) affected
(d) reflected

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. Affect: to have an influence on someone or something, or to cause a change in someone or something. Hence option C is the correct choice.

 

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?