Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home Uncategorized SSC CGL Tier 2 English Cloze Test Quiz: 25 June

SSC CGL Tier 2 English Cloze Test Quiz: 25 June

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-5): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of alternative given.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at best price today

2000 Students are visiting this Product daily! Hurry now! Seats are Filling fast

 

About SSC Maha Pack
If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.SSC Exams Covered in this Pack

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium

 

Validity: 1 Month

SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 27 Months
  3. 9 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
3999 266/month
BUY NOW

The last decade has been __________ for management education and development. When the economies of most western countries were ______ in the early 1980’s there were ________ cuts both in corporate training and in higher education. During the boom years of the mid 1980’s there were some _____ in both areas. In the early 1990’s industrialized countries were in the _________ of another severe recession and a critical retrenchment was to be reasonably expected throughout the training world.

Q1. The last decade has been __________ for management education and development.
(a) inexplicable
(b) paradoxical
(c) parochial
(d) pugnacious

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Inexplicable (adjective): unable to be explained or accounted for.
Paradoxical (adjective): a situation or statement seeming impossible or difficult to understand because it contains two opposite facts or characteristics.
Parochial (adjective): having a limited or narrow outlook or scope
Pugnacious (adjective): eager or quick to argue, quarrel, or fight.
Option B is the correct choice in terms of subsequent part of the passage and for its formal usage.
Hence option B fits in the context.

Q2. When the economies of most western countries were ______ in the early 1980’s
(a) gearing
(b) escalating
(c) faltering
(d) soaring

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Falter (verb): become weak or less effective.
Option C is the correct usage as the subsequent part of the passage including early 1980’s and mid 1980’s denotes a difference in earlier and later conditions. Mid 1980’s has been called boom years which clearly displays early 1980’s poor condition, hence ‘faltering’ is the correct choice.
Hence Option C fits in the context.

Q3. There were ________ cuts both in corporate training and in higher education.
(a) judicious
(b) rebellious
(c) deep
(d) severe

Show Answer

S3. Ans.(d)
Sol. The noun ‘cut’ which means a reduction in amount/size justifies the usage of adjective ‘severe’ with it which means (of something bad or undesirable) very great; intense.
Hence Option D fits in the context.

Q4. During the boom years of the mid 1980’s there were some _____ in both areas.
(a) reactions
(b) slashing
(c) pro-activity
(d) curiosity

Show Answer

S4. Ans.(a)
Sol. Reaction (noun): something done, felt, or thought in response to a situation or event while Proactivity or proactive behavior by individuals refers to anticipatory, change-oriented and self-initiated behavior in situations.
Moreover ‘some’ will take a plural noun after it and hence option A fits in the context.

Q5. In the early 1990’s industrialized countries were in the _________ of another severe recession and a critical retrenchment
(a) area
(b) grip
(c) context
(d) mood

Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. Grip (noun): a firm hold; a tight grasp.
Hence Option B is the correct choice.

Direction (6-10): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of alternative given.

On the cusp of the southwest monsoon, several _________States are hoping to revive their rivers and reservoirs with _________rain. One of them is Gujarat, which is _______ by the long-tail effect of a _________monsoon between August and November last year. The State government has embarked on a labor-intensive programme to desilt rivers and waterbodies ahead of the rains. Its ___________reflects the larger reality of drought in India, aggravated by heat waves and significant rain deficits in different regions.

Q6. On the cusp of the southwest monsoon, several _________States are hoping to revive
(a) parched
(b) arid
(c) stifling
(d) united

Show Answer

S6. Ans.(b)
Sol. Parched: dried out with heat.
Arid: (of land or a climate) having little or no rain; too dry or barren to support vegetation.
Stifling: (of heat, air, or a room) very hot and causing difficulties in breathing; suffocating.
Hence option B fits in the context.

Q7. Their rivers and reservoirs with _________rain.
(a) jollity
(b) delectated
(c) inundated
(d) bountiful

Show Answer

S7. Ans.(d)
Sol. Jollity(noun): lively and cheerful activity or celebration.
Delectate (verb): to obtain pleasure from or take pleasure in something.
Inundate(verb): flood
Bountiful (adjective): large in quantity; abundant.
Hence option D is the right usage.

Q8. One of them is Gujarat, which is _______ by the long-tail effect
(a) interrupted
(b) roiled
(c) reviled
(d) stile

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Roil(verb): to move turbulently: be in a state of turbulence or agitation.
Revile(verb): criticize in an abusive or angrily insulting manner.
Stile(noun): an arrangement of steps that allows people but not animals to climb over a fence or wall.
Hence option B fits in the context.

Q9. Of a _________monsoon between August and November last year.
(a) opulent
(b) defected
(c) deficit
(d) unwanted

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Opulent: amply or plentifully provided often to the point of ostentation.
Deficit: shortfall; deficiency.
Hence option C fits in the context.

Q10. Its ___________reflects the larger reality of drought in India, aggravated by heat waves and significant rain deficits in different regions.
(a) breakthrough
(b) tumult
(c) predicament
(d) impasse

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. Breakthrough: an instance of achieving success in a particular sphere or activity.
Tumult: a loud, confused noise, especially one caused by a large mass of people.
Predicament: a difficult or unpleasant situation.
Impasse: a situation in which no progress is possible, especially because of disagreement.
Hence Option C fits in the context.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD