SSC CGL Tier 2 English Antonyms Quiz: 26 June

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-10): In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Q1. Panegyric
(a) Noxious
(b) Criticism
(c) Fantasy
(d) Grandeur

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Panegyric: a public speech or published text in praise of someone or something.
Criticism: the expression of disapproval of someone or something on the basis of perceived faults or mistakes.

Q2. Raucous
(a) Dulcet
(b) Hoarse
(c) Jarring
(d) Torrent

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. Raucous: making or constituting a disturbingly harsh and loud noise.
Dulcet: sweet and soothing.

Q3. Predilection
(a) Inclination
(b) Enduring
(c) Enmity
(d) Domicile

Show Answer

S3. Ans.(c)
Sol. Predilection: a preference or special liking for something; a bias in favor of something.
Enmity: a state or feeling of active opposition or hostility.

Q4. Meretricious
(a) Brazen
(b) Natural
(c) Exemplary
(d) Gaudy

Show Answer

S4. Ans.(b)
Sol. Meretricious: apparently attractive but having no real value.
Natural: normal; usual.

Q5. Nebulous
(a) Definite
(b) Inchoate
(c) Dismal
(d) Sullen

Show Answer

S5. Ans.(a)
Sol. Nebulous: in the form of a cloud or haze; hazy.

Q6. Colossal
(a) Epic
(b) Rust
(c) Teeny
(d) Vast

Show Answer

S6. Ans.(c)
Sol. Colossal: extremely large or great. Hence teeny is the correct choice.
Teeny: tiny.

Q7. Opprobrium
(a) Adulation
(b) Ignominy
(c) Mystical
(d) Preclude

Show Answer

S7. Ans.(a)
Sol. Opprobrium: public disgrace arising from shameful conduct.
Adulation: excessive admiration or praise.

Q8. Multifaceted
(a) Adroit
(b) Handy
(c) Pliable
(d) Simple

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Multifaceted: having many sides.

 Q9. Trepidation
(a) Bold
(b) Calm
(c) Fear
(d) Violent

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. Trepidation: a feeling of fear or anxiety about something that may happen.
Calm: Not showing or feeling nervousness, anger, or other strong emotions.

Q10. Waggish
(a) Jocular
(b) Whimsical
(c) Flippant
(d) Solemn

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. Waggish: humorous in a playful, mischievous, or facetious manner.
Solemn: formal and dignified.