SSC CGL Static Questions : 16th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Ustad Amjad Ali Khan belongs to
उस्ताद अमजद अली खान किस से सम्बन्धित है?
(a) Sarod /सरोद
(b) Shehnai/शेहनाई
(c) Sarangi / सारंगी
(d) Guitar/गिटार

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Amjad Ali Khan is an Indian classical musician who plays the Sarod. Khan was born into a musical family and has performed internationally since the 1960s. He was awarded India’s second highest civilian honor Padma Vibhushan in 2001.

Q2. The main function of the World Trade Organization (WTO) is:
विश्व व्यापार संगठन (WTO) का मुख्य कार्य है:
(a) enforcing of Uruguay Round Agreements/ उरुग्वे दौर समझौतों को लागू करना
(b) facilitating multi-lateral trade relations of member countries and reviewing trade policies/ सदस्य देशों के बहुपक्षीय व्यापार संबंधों को सुविधाजनक बनाना और व्यापार नीतियों की समीक्षा करना
(c) administering trade dispute settlement procedures/ व्यापार विवाद निपटान प्रक्रियाओं का प्रशासन करना
(d) Both (b) and (c)/(b) और (c) दोनों

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol.The WTO agreements cover goods, services and intellectual property. They spell out the principles of liberalization, and the permitted exceptions. They include individual countries’ commitments to lower customs tariffs and other trade barriers, and to open and keep open services markets. They set procedures for settling disputes.

Q3. Who developed the first working laser?
पहला काम करने वाला लेजर किसने विकसित किया?
(a) Sir Frank Whittle / सर फ्रैंक व्हिटेल
(b) Fred Morrisson / फ्रेड मोरिसन
(c) T.H. Maiman / टी.एच. मेमन
(d) Dr. Charles H. Jones / डॉ. चार्ल्स एच. जोन्स

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Theodore Maiman developed the first working laser at Hughes Research Lab in 1960, and his paper describing the operation of the first laser was published in Nature three months later.

Q4. Bharat Ratna, Padma Vibhushan and Padma Shree are given on the eve of
भारत रत्न, पद्म विभूषण और पद्मश्री किस राष्ट्रीय पर्व की पूर्व संध्या पर दिए जाते हैं
(a) Republic Day / गणतंत्र दिवस
(b) Independence Day / स्वतंत्रता दिवस
(c) Gandhi Jayanti / गांधी जयंती
(d) Pravasi Bhartiya Divas / प्रवासी भारतीय दिवस

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Any civilian who has shown great achievements in their field of professional work are considered eligible for this award. Various decorations which come under civilian awards of India – Bharat Ratna, Padma Shri, Padma Bhushan and Padma Vibhushan. These awards have a degree of reputation and honour.

Q5. Who invented the video-tape?
वीडियो टेप का आविष्कार किसने किया?
(a) Richard James / रिचर्ड जेम्स
(b) Charles Ginsberg / चार्ल्स गिन्सबर्ग
(c) P.T. Farnsworth / पी.टी. फार्नवर्थ
(d) Georges De Mestral / जॉर्जेस डी मेस्ट्रल

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Charles Ginsburg led the research team at Ampex Corporation in developing one of the first practical videotape recorders or VTRs in 1951.

Q6. Who among the following is a winner of the Indira Gandhi Award for National integration?
निम्नलिखित में से राष्ट्रीय एकीकरण के लिए इंदिरा गांधी पुरस्कार का विजेता कौन है?
(a) Bharti Kher/ भारती खेर
(b) Malini Subramaniam/ मालिनी सुब्रमण्यम
(c) Ramendra Bahuguna/ रामेंद्र बहुगुणा
(d) Balraj Puri/ बलराज पुरी

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. The Indira Gandhi Award for National Integration is a prestigious award accorded by the Indian National Congress, after former Prime Minister of India Indira Gandhi. Balraj Puri was an Indian Political commentator and human rights activist.

Q7. Chakan Gaan-Ngai, a post-harvest festival is celebrated in ___________.
फसल कटाई के बाद चकन गान-नगाई का त्यौहार ___________ में मनाया जाता है.
(a) Manipur/ मणिपुर
(b) Sikkim/ सिक्किम
(c) Meghalaya/ मेघालय
(d) Arunachal Pradesh/ अरुणाचल प्रदेश

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Celebration of the biggest post-harvest festival of the Zeliangrong community, Chakan Gaan-Ngai, also popularly known as Gaan-Ngai was kick-started in Manipur recently with different organizations celebrating the festival in their own manner with traditional gaiety and religious fervour. The State Level celebration of the festival was organized by State Level Gaan Ngai-2013 Committee at Langol Tarung village with Chief Minister O Ibobi Singh as Chief Guest.

Q8. Which among the following is not a work of Rabindranath Tagore?
निम्नलिखित में से कौन सी रवींद्रनाथ टैगोर की कृति नहीं है?
(a) Gitanjali/ गीतांजली
(b) Chithrangada/ चित्रांगदा
(c) The Court Dancer/ कोर्ट डांसर
(d) Kapala Kundala/ कपाल कुंडला

Show Answer


S8. Ans.(d)
Sol. Kapalkundala, also known as Mrinmoyee, is a Bengali romance novel by Indian writer Bankim Chandra Chattopadhyay. Published in 1866, it is a story of a forest-dwelling girl named Kapalkundala, who fell in love and got married to Nabakumar, a young gentleman from Saptagram, but eventually found that she is unable to adjust herself with the city life.

Q9. Who were made the permanent members of the U.N. Security Council?
संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद का स्थायी सदस्य किसे बनाया गया है?
(a) One representative from each continent/ प्रत्येक महाद्वीप से एक प्रतिनिधि
(b) Five major powers of the Allied Forces in the Second World War / द्वितीय विश्व युद्ध में सहयोगी बलों की पांच प्रमुख शक्तियां
(c) Five members elected by the U.N. General Assembly at the initial Constitution / प्रारंभिक संविधान में संयुक्त राष्ट्र जनरल असेंबली द्वारा चुने गए पांच सदस्य
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. The permanent members of the United Nations Security Council, also known as the Permanent Five, Big Five, or P5, include the following five governments: China, France, Russia, the United Kingdom, and the United States. The members represent the five great powers considered the victors of World War II.

Q10. The headquarters of UNESCO is in
यूनेस्को का मुख्यालय कहाँ है?
(a) New York / न्यूयॉर्क
(b) The Hague/ हेग
(c) Paris /पेरिस
(d) Moscow / मॉस्को

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. Located on the Place de Fontenoy, in Paris, the main building which houses the Headquarters of UNESCO was inaugurated on 3 November 1958. The Y-shaped design was invented by three architects of different nationalities under the direction of an international committee.

RRB-JE