SSC CGL Static Awareness Quiz: 6th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. ‘Tabal Chongli’ is a form of folk dance associated with the State of:
‘तबल चोंगली’ किस राज्य के साथ जुड़े लोक नृत्य का एक रूप है?
(a) West Bengal /पश्चिम बंगाल
(b) Assam /असम
(c) Andhra Pradesh /आंध्रप्रदेश
(d) Maharashtra /महाराष्ट्र

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Following are the folk dances of Assam: Khel, Gopal, Rakhal Lila, Tabal Chongli, Canoe, Nongkrem, Ankiya Nat, Kirtania Natak, Ojapali,Bihu.

Q2. FERA in India has been replaced by
भारत में FERA को किसने प्रतिस्थापित किया?
(a) FEPA
(b) FEMA
(c) FENA
(d) FETA

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. The Foreign Exchange Management Act, 1999 (FEMA) is an Act of the Parliament of India “to consolidate and amend the law relating to foreign exchange with the objective of facilitating external trade and payments and for promoting the orderly development and maintenance of foreign exchange market in India”. It was passed in the winter session of Parliament in 1999, replacing the Foreign Exchange Regulation Act (FERA).

Q3. Which one of the following newspapers had been edited by Gandhiji?
निम्नलिखित में से कौन सा अख़बार गांधीजी द्वारा संपादित किया गया है?
(a) Navjeevan/नवजीवन
(b) Gujarat Times/ गुजरात टाइम्स
(c) Maratha/ मराठा
(d) Jan Satta/ जन सत्ता

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Navajivan Trust is a publishing house based in Ahmedabad, India. It was founded by Mahatma Gandhi in 1929 and has published more than 800 titles in English, Gujarati, Hindi and other languages to date. Earlier, Navajivan referred to a weekly newspaper published by Gandhi, in Gujarati, from 1919 (September 7) to 1931, from Ahmedabad.

Q4. Palghat joins which of the following states?
पालघाट निम्नलिखित में से किन राज्यों को जोड़ता है?
(a) Sikkim and West Bengal /सिक्किम और पश्चिम बंगाल
(b) Maharashtra Gujarat /महाराष्ट्र गुजरात
(c) Kerala and Tamil Nadu /केरला और तमिल नाडू
(d) Arunachal Pradesh and Sikkim /अरुणाचल प्रदेश और सिक्किम

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Palghat Gap, major break in the Western Ghats mountain range, in southwestern India. Located between the Nilgiri Hills to the north and the Anaimalai Hills to the south, it is about 20 miles wide and straddles the Kerala–Tamil Nadu border, serving as a major communication route between those two states. Highways and rail lines through the gap connect Palghat in Kerala with Coimbatore and Pollachi in Tamil Nadu.

Q5. The ratio of the width of the National Flag to its length is
राष्ट्रीय ध्वज का उसकी चौड़ाई और इसकी लंबाई का अनुपात क्या है?
(a) 1 : 2
(b) 2 : 3
(c) 3 : 4
(d) 4 : 5

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. The National Flag of India is a horizontal tricolour of deep saffron [kesaria] at the top, white in the middle & dark green at the bottom in equal proportion. The ratio of width of the flag to its length is 2 to 3.

Q6. Which of the following is the highest award given to civilian in India?
निम्नलिखित में से कौन सा भारत में नागरिक को दिया जाने वाला सर्वोच्च पुरस्कार है?
(a) Padma Vibhushan/पद्म विभूषण
(b) Sharam Award / शरम अवार्ड
(c) Padma Bhushan/ पद्म भूषण
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. On 15 January 1955, the Padma Vibhushan was reclassified into three different awards; the Padma Vibhushan, the highest of the three, followed by the Padma Bhushan and the Padma Shri. There is no formal provision that recipients of the Bharat Ratna should be Indian citizens.

Q7. In the State Emblem of India, __________ lions are visible.
भारतीय के राज्य प्रतीक में, __________ शेर दिखाई देते हैं
(a) Two/दो
(b) One/एक
(c) Four/चार
(d) Three/तीन

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. In the State emblem, adopted by the Government of India on January 26, 1950, only three lions are visible, the fourth being hidden from view.

Q8. Who is the author of the book ‘Long Walk to Freedom’?
‘Long Walk to Freedom’ पुस्तक के लेखक कौन हैं?
(a) Nelson Mandela/ नेल्सन मंडेला
(b) Louis Fischer/ लुइस फिशर
(c) Aung Sang Su Kyi/ ऑंन्ग सैन सू की
(d) Mao Tse Tung/ माओत्से तुंग

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. Long Walk to Freedom is an autobiographical work written by South African President Nelson Mandela, and published in 1995 by Little Brown & Co. The book profiles his early life, coming of age, education and 27 years in prison.

Q9. Which of the following mountain ranges in India are the oldest?
भारत में निम्नलिखित में से कौन सी पर्वत श्रृंखला सबसे पुरानी है?
(a) Vindhyas / विंध्य
(b) Aravalli / अरावली
(c) Sahyadri / सह्याद्री
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. The Aravalli range are the oldest fold mountains in India. The northern end of the range continues as isolated hills and rocky ridges into Haryana state, ending in Delhi.

Q10. ‘Indica’ was written by
‘इंडिका’ किस के द्वारा लिखा गया था?
(a) Justin/जस्टिन
(b) Megasthenese/ मेगस्थनीज
(c) Pliny/ प्लिनी
(d) Strabo/ स्ट्रैबो

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Megasthenes was an Indian ethnographer and explorer in the Hellenistic period, author of the work Indika. He was born in Asia Minor and became an ambassador of Seleucus I Nicator of the Seleucid dynasty possibly to Chandragupta Maurya in Pataliputra, India.

 

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19