SSC CGL Static Awareness Quiz: 30th March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who is current Science and Technology Minister in Narendra Modi government?
नरेन्द्र मोदी सरकार में वर्तमान विज्ञान और प्रौद्योगिकी मंत्री कौन है?
(a) Dr. Harsh Vardhan/ डॉ हर्षवर्धन
(b) Kalraj Mishra/ कलराज मिश्रा
(c) Jual Oram/ जुअल ओरम
(d) Ashok Gajapathi Raju Pusapati/ अशोक गजापथी राजू पुसापति

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Dr. Harsh Vardhan is the incumbent minister at Ministry of Science and Technology (India) and Ministry of Earth Sciences in the BJP-led NDA government of Prime Minister Narendra Modi. He represents Chandni Chowk in Delhi as a Member of Parliament in the 16th Lok Sabha. He was also the Chief Minister candidate for the BJP in the 2013 Delhi assembly election.

Q2. Dibru Saikhowa Wildlife Sanctuary is situated in which of the following Indian state?
दिब्रू साखोवा वन्यजीव अभयारण्य निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्यों में स्थित है?
(a) Himachal Pradesh/ हिमाचल प्रदेश
(b) Kerala/ केरला
(c) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(d) Assam/ असम

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. Located in Assam, Dibru Saikhowa Wildlife Sanctuary is spread across an area of 350 sq kilometers. The park is surrounded by the Brahmaputra, Lohit and the Dibru River. The park comprises of semi-evergreen and deciduous forests and grasslands. The protected forests are a home to several endangered and rare species of flora and fauna. The Park houses feral horses, Tiger, Water Buffalo, Elephant, Flying Squirrel, King Cobra, River Dolphin and Slow Loris etc.

Q3. Where is Panjshir valley situated?
पंजशीर घाटी कहां स्थित है?
(a) Lebanon / लेबनान
(b) Pakistan / पाकिस्तान
(c) Jammu and Kashmir, India / जम्मू कश्मीर, भारत
(d) Afghanistan / अफ़ग़ानिस्तान

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. The Panjshir Valley is a valley in north-central Afghanistan, 150 kilometres north of Kabul, near the Hindu Kush mountain range. Located in the Panjshir Province it is divided by the Panjshir River.

Q4. Kisan Diwas (Farmer’s Day) is observed on the
किसान दिवस कब मनाया जाता है?
(a) 1st July /1 जुलाई
(b) 4th December /4 दिसम्बर
(c) 18th December/ 18 दिसम्बर
(d) 23rd December /23 दिसम्बर

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. The National Farmers Day or Kisan Divas is observed on December 23 every year to commemorate the memory of Chaudhary Charan Singh, the ex-Prime Minister. The day acknowledges the vital position Farmers occupy in the nations socio-economic development. New policies concerning farming, agriculture, seeds etc are also announced by the governments.

Q5. Which is the first state in India to enact the Food Security Act?
भारत में खाद्य सुरक्षा अधिनियम लागू करने वाला पहला राज्य कौन सा था?
(a) Chhattisgarh /छत्तीसगढ़
(b) Gujarat /गुजरात
(c) Tamil Nadu /तमिल नाडू
(d) Bihar /बिहार

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. The National Food Security Act, 2013 is an Act of the Parliament of India which aims to provide subsidized food grains to approximately two thirds of India’s 1.2 billion people. It was signed into law on 12 September 2013, retroactive to 5 July 2013.

Q6. Which of the following is called the storehouse of world-art collections?
निम्नलिखित में से क्या विश्व कला संग्रह का भंडार कहा जाता है?
(a) National Archives of India / भारत के राष्ट्रीय अभिलेखागार
(b) National Museum / राष्ट्रीय संग्रहालय
(c) Salarjung Museum/ सालारजंग संग्रहालय
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं’

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. The Salar Jung Museum is an art museum located at Darushifa, on the southern bank of the Musi river in the city of Hyderabad, Telangana, India. It is one of the three National Museums of India. It has a collection of sculptures, paintings, carvings, textiles, manuscripts, ceramics, metallic artefacts, carpets, clocks, and furniture from Japan, China, Burma, Nepal, India, Persia, Egypt, Europe, and North America.

Q7. The latest addition to the list of UNESCO’s world heritage sites in India is
भारत में UNESCO की विश्व धरोहर स्थलों की सूची में सबसे नवीनतम कौन सी है?
(a) Qutab Minar / क़ुतुब मीनार
(b) Khangchendzonga National Park/ कंचनजंघा नेशनल पार्क
(c) Khajuraho Temple /खजुराहो मंदिर
(d) The Victorian and Art Deco Ensemble of Mumbai/ मुंबई के विक्टोरियन गोथिक और आर्ट डेको समूह

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. The Victorian Gothic and Art Deco Ensembles of Mumbai is a collection of 19th century Victorian Neo Gothic public buildings and 20th century Art Deco buildings in the Fort area of Mumbai in Maharashtra, India.This ensemble of Victorian Gothic and Art Deco buildings was added to the list of World Heritage Sites on 30 June 2018 during 42nd session of World Heritage Committee at Manama, Bahrain.

Q8. Mansarovar Lake is a
मानसरोवर झील एक ___________ है
(a) Freshwater lake/फ्रेश वाटर लेक
(b) Salt lake / साल्ट लेक
(c) Crater lakes/ क्रेटर लेक
(d) Rift lake/ रिफ्ट लेक

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. Lake Manasarovar is a freshwater lake in the Tibet Autonomous Region, 940 kilometres from Lhasa. To the west of it is Lake Rakshastal; to the north is Mount Kailash.

Q9. The author of the book ‘My Experiments With Truth’ is
पुस्तक ‘My Experiments With Truth’ के लेखक हैं:
(a) Maulana Abul Kalam Azad/ मौलाना अबुल कलाम आजाद
(b) Govind Vallabh Pant/ गोविंद वल्लभ पंत
(c) M. K. Gandhi/ एम के गांधी
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. The Story of My Experiments with Truth is the autobiography of Mohandas K. Gandhi, covering his life from early childhood through to 1921. It was written in weekly instalments and published in his journal Navjivan from 1925 to 1929. Its English translation also appeared in installments in his other journal Young India.

Q10. India has _________ tiger reserves.
भारत में ________ टाइगर रिज़र्व हैं.
(a) 13
(b) 20
(c) 25
(d) 50

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. There are 50 tiger reserves in India which are governed by Project Tiger which is administered by the National Tiger Conservation Authority (NTCA). India is home to 70 percent of tigers in the world. In 2006, there were 1,411 tigers which increased to 1,706 in 2011 and 2,226 in 2014. Kamlang Tiger Reserve, Arunachal Pradesh, is India’s 50th Tiger Reserve.

 

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19