SSC CGL Static Awareness Quiz: 20th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who is current Tribal Minister in Narendra Modi government?
नरेंद्र मोदी सरकार में वर्तमान जनजातीय मंत्री कौन हैं?
(a) Narendra Singh Tomar/नरेंदर सिंह तोमर
(b) Kalraj Mishra/कलराज मिश्रा
(c) Jual Oram/जुअल ओरम
(d) Prakash Javadekar/ प्रकाश जावड़ेकर

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. The Ministry was set up in 1999 after the bifurcation of Ministry of Social Justice and Empowerment with the objective of providing more focused approach on the integrated socio-economic development of the Scheduled Tribes (STs), the most underprivileged of the Indian Society. Jual Oram is a member of the 16th Lok Sabha of India. He represents the Sundargarh constituency of Odisha and is a member of the Bharatiya Janata Party.

Q2. Desert National Park is situated in which of the following Indian state?
डेजर्ट नेशनल पार्क निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में स्थित है?
(a) Rajasthan/राजस्थान
(b) Kerala/केरला
(c) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(d) Assam/असम

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. Desert National Park, Rajasthan, India, is situated in the west Indian state of Rajasthan near the town of Jaisalmer. The national park was established in 1992 and comprises mainly of grasslands and sand dunes. It is the best place to observe and spot the rare and endangered desert animal and plant species. Desert Fox, Bengal Fox, Spiny Tail lizard, Monitor lizard, Russell’s viper, Desert cat, Saw-scaled viper and the great Indian bustard can be spotted here.

Q3. Who is the author of the book Argumentative Indian?
‘Argumentative Indian’ पुस्तक के लेखक कौन हैं?
(a) V. S. Naipaul/ वी. एस. नायपॉल
(b) Vikram Seth/विक्रम सेठ
(c) Shashi Tharoor/शशी थरूर
(d) Amartya Sen/अमर्त्य सेन

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. The Argumentative Indian is a book written by Nobel Prize winning Indian economist Amartya Sen. It is a collection of essays that discuss India’s history and identity, focusing on the traditions of public debate and intellectual pluralism.

Q4. What is the prize money given with Rajiv Gandhi Khel Ratna?
राजीव गांधी खेल रत्न के साथ दी जाने वाली पुरस्कार राशि क्या है?
(a) Rs. 1.50 lakh /लाख
(b) Rs. 2 lakhs / लाख
(c) Rs. 3 lakhs/ लाख
(d) Rs. 7.50 lakh / लाख

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. The Rajiv Gandhi Khel Ratna, officially known as Rajiv Gandhi Khel Ratna Award in Sports and Games, is the highest sporting honour of the Republic of India. It is awarded annually by the Ministry of Youth Affairs and Sports. As of 2016, the award comprises a medallion, a certificate, and a cash prize of Rs 7.5 lakh.
Q5. “Kumharia” a proposed nuclear power plant is related to which State?
“कुम्हारिया” एक प्रस्तावित परमाणु ऊर्जा संयंत्र किस राज्य से संबंधित है?
(a) Andhra Pradesh /आंध्र प्रदेश
(b) Gujarat /गुजरात
(c) Haryana /हरियाणा
(d) West Bengal /पश्चिम बंगाल
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Kumharia Nuclear Power is commercial nuclear plant in Haryana state. It can generate 640MW of electric power which is 33% lower than the average nuclear plant.

Q6. Where is the headquarters of Botanical Survey of India located?
भारत का वानस्पतिक सर्वेक्षण का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
(a) Lucknow /लखनऊ
(b) Darjeeling/ दार्जीलिंग
(c) Kolkata /कोलकाता
(d) New Delhi/नई दिल्ली

Show Answer
S6.Ans.(c)
Sol. The Botanical Survey of India (BSI) is an institution set up by the Government of India in 1890 to survey the plant resources of the Indian empire. The Botanical Survey was formally instituted on 13 February 1890 under the direction of Sir George King, who had been superintendent of Royal Botanic Garden, Calcutta since 1871.

Q7. Which Institution is known as ‘soft loan window’ of the World Bank?
विश्व बैंक की ‘सॉफ्ट लोन विंडो’ के नाम से किस संस्थान को जाना जाता है?
(a) International Finance Corporation / अंतर्राष्ट्रीय वित्त निगम
(b) International Development Agency / अंतर्राष्ट्रीय विकास एजेंसी
(c) International Monetary Fund / अंतरराष्ट्रीय मुद्रा कोष
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. The International Development Association (IDA) is an international financial institution which offers concessional loans and grants to the world’s poorest developing countries. The IDA is a member of the World Bank Group and is headquartered in Washington, D.C., United States.

Q8. Name of Autobiography of Om Puri is ____________.
ओम पुरी की आत्मकथा का नाम ____________ है।
(a) It goes on
(b) Struggles of life
(c) The life of Om Puri
(d) Om Puri-Unlikely Hero

Show Answer

S8.Ans. (d)
Sol. Veteran actor Om Puri died of a cardiac arrest on Friday morning in Mumbai. The 2009 biography of the actor, Om Puri: Unlikely Hero, authored by his wife Nandita C Puri, had stirred controversy with the actor expressing displeasure over his wife revealing some of his most private incidents of his life.

Q9. Which chariot-shaped temple, built by King Narasimha Deva I of Ganga dynasty in 13th century, is also known as the ‘Black Pagoda’?
13 वीं शताब्दी में गंगा वंश के राजा नरसिंह देव प्रथम द्वारा निर्मित किस रथ के आकार के मंदिर, जिसे ‘ब्लैक पैगोडा’ के नाम से भी जाना जाता है?
(a) Sun Temple, Konark/ सूर्य मंदिर, कोणार्क
(b) Jagannath Temple, Puri/ जगन्नाथ मंदिर, पुरी
(c) Lingaraja Temple, Bhubaneswar/ लिंगराज मंदिर, भुवनेश्वर
(d) Meenakshi Temple, Madurai/ मीनाक्षी मंदिर, मदुरै

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. Konark Sun Temple is a 13th-century Sun Temple at Konark in Odisha, India. It is believed that the temple was built by king Narasimhadeva I of Eastern Ganga Dynasty in 1255 CE. The temple complex is in the shape of a gigantic chariot, having elaborately carved stone wheels, pillars and walls. The monument was also called the Black Pagoda'(Kaala Pagoda).

Q10. In what shape is the medal of the Bharat Ratna award designed?
भारत रत्न पुरस्कार का पदक किस आकार में बनाया गया है?
(a) Lotus Petal/ कमल की पत्ती
(b) Maple Leaf/ मेपल की पत्ती
(c) Peepal Leaf/ पीपल का पत्ता
(d) Banyan Leaf/ बरगद का पत्ता

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. The recommendations for the Bharat Ratna are made by the Prime Minister to the President, with a maximum of three nominees being awarded per year. Recipients receive a Sanad (certificate) signed by the President and a peepal-leaf–shaped medallion; there is no monetary grant associated with the award.

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19