SSC CGL Static Awareness Quiz: 13th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who invented the electric bulb?
इलेक्ट्रिक बल्ब का आविष्कार किसने किया?
(a) Thomas More/ थॉमस मोर
(b) Thomas Alva Edison/ थॉमस अल्वा एडीसन
(c) James Watt/ जेम्स वॉट
(d) William David Coolidge/ विलियम डेविड कूलिज

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Thomas Alva Edison was an American inventor and businessman, who has been described as America’s greatest inventor. He developed many devices that greatly influenced life around the world, including the phonograph, the motion picture camera, and the long-lasting, practical electric light bulb.

Q2. Who launched National Peoples Party on 5th January, 2013?
5 जनवरी, 2013 को नेशनल पीपल्स पार्टी का शुभारंभ किसने किया?
(a) Somnath Chatterjee /सोमनाथ चटर्जी
(b) Shivraj Patil /शिवराज पाटिल
(c) K S Hegde /के. एस. हेगड़े
(d) P A Sangma/ पी ए संगमा

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. The National People’s Party is a national-level political party in India though its influence is mostly concentrated in the state of Meghalaya. The party was founded by P A Sangma after his expulsion from the Nationalist Congress Party in July 2012.

Q3. Which of the following country is not a member of BRICS?
निम्नलिखित में से कौन सा देश BRICS का सदस्य नहीं है?
(a) Britain/ ब्रिटेन
(b) China/ चाइना
(c) India/ भारत
(d) Russia/ रूस

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. BRICS is the acronym for an association of five major emerging national economies: Brazil, Russia, India, China and South Africa. Originally the first four were grouped as “BRIC”, before the induction of South Africa in 2010. The BRICS members are all leading developing or newly industrialized countries

Q4. Who is the present Crown Prince of Saudi Arabia?
सऊदी अरब के वर्तमान क्राउन प्रिंस कौन हैं?
(a) Muhammad bin Nayef/ मुहम्मद बिन नायेफ़
(b) Salman/ सलमान
(c) Mohammad bin Salman/ मोहम्मद बिन सलमान
(d) Sultan/सुल्तान

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Mohammed bin Salman colloquially known as MbS, is the Crown Prince of Saudi Arabia. He is currently serving as the country’s deputy prime minister.
Q5. Headquarter of Indian Space Research Organization is in which of the following city?
भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन का मुख्यालय निम्नलिखित में से किस शहर में है?
(a) Mumbai/मुंबई
(b) New Delhi/नई दिल्ली
(c) Bangalore/बैंगलोर
(d) Dehradun/देहरादून
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. The Indian Space Research Organisation, is the space agency of the Indian government headquartered in the city of Bangalore. Its vision is to “harness space technology for national development”, while pursuing space science research and planetary exploration.

Q6. The UN flag was adopted by the General Assembly on
संयुक्त राष्ट्र के ध्वज को महासभा द्वारा कब अपनाया गया था?
(a) October 20, 1947 / 20 अक्टूबर, 1947
(b) January 1, 1952/ 1 जनवरी, 1952
(c) June 24, 1973 / 24 जून, 1973
(d) August 15, 1982 / 15 अगस्त, 1982

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. The United Nations Flag. On 20 October 1947 the General Assembly adopted resolution 167 (II) on the United Nations Flag. Description: The official emblem of the United Nations in white, centered on a light blue background.

Q7. Ama Jangal Yojna (my forest scheme) a bid to enhance forest cover in the State was launched in
अमा जंगल योजना (माय फारेस्ट स्कीम) राज्य में वन आचरण बढ़ाने के लिए एक प्रयास है यह किस राज्य में शुरू किया गया था?
(a) Odisha / ओडिशा
(b) Chhattisgarh / छत्तीसगढ़
(c) Jharkhand / झारखण्ड
(d) Assam / असम

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Ama Jangala Yojana is an endeavor of the Government of Odisha , Forest & Environment Department, being implemented through Odisha Forestry Sector Development Society to promote sustainable forest management in the state with emphasis on livelihood support for the communities living in the forest fringe villages in VSS mode.

Q8. Who is the present governor of West Bengal?
पश्चिम बंगाल के वर्तमान गवर्नर कौन हैं?
(a) Keshari Nath Tripathi/केशरी नाथ त्रिपाठी
(b) Shriniwas Dadasaheb Patil/श्रीनिवास दादासाहेब पाटिल
(c) Chennamaneni Vidyasagar Rao/ चेननामनी विद्यासागर राव
(d) Padmanabha Balakrishna Acharya/ पद्मनाभ बालकृष्ण आचार्य

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. Keshari Nath Tripathi is an Indian Politician and the present Governor of West Bengal. Earlier, he was the speaker of Uttar Pradesh legislative assembly and the president of Uttar Pradesh unit of Bharatiya Janata Party.

Q9. Capital of Austria is?
ऑस्ट्रिया की राजधानी क्या है?
(a) Tehran/ तेहरान
(b) Vienna/ वियना
(c) Canberra/ कैनबरा
(d) Thimphu/ थिम्फू

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. Austria is a German-speaking country in Central Europe, characterized by mountain villages, baroque architecture, Imperial history and rugged Alpine terrain. Vienna, Austria’s capital, lies in the country’s east on the Danube River. Its artistic and intellectual legacy was shaped by residents including Mozart, Beethoven and Sigmund Freud. Currency of Austria is Euro.

Q10. International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking is observed on which of the following date?
नशीली दवाओं के दुरुपयोग और अवैध तस्करी के खिलाफ अंतर्राष्ट्रीय दिवस निम्नलिखित में से किस तारीख को मनाया जाता है?
(a) June 10/10 जून
(b) June 22/22 जून
(c) June 18/18 जून
(d) June 26/26 जून

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. By resolution 42/112 of 7 December 1987, the General Assembly decided to observe 26 June as the International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking as an expression of its determination to strengthen action and cooperation to achieve the goal of an international society free of drug abuse.

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19