SSC CGL Static Awareness Questions : 23rd February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who is the Chief Minister of Tamil Nadu?
तमिलनाडु के मुख्यमंत्री कौन हैं?
(a) Smt. Jayalalitha /श्रीमती जयललिता
(b) M. K. Karunanidhi /एम. के. करूणानिधि
(c) Edappadi K. Palaniswami/ एडप्पादी के पलानीस्वामी
(d) Kalanidhi Maran /कलानिधि मरण

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Edappadi K. Palaniswami is an Indian politician and the current Chief Minister of Tamil Nadu, having assumed the office on 16 February 2017.

Q2. Who among the following has become the first winner of Charleston-EFG John Maynard Keynes Prize?
निम्नलिखित में से कौन चार्ल्सटन- EFG जॉन मेनार्ड कीन्स पुरस्कार का पहला विजेता बन गया है?
(a) Amartya Sen /अमर्त्य सेन
(b) A.P.J. Kalam/ए. पी. जे. कलाम
(c) L.K. Advani /एल. के. आडवानी
(d) Manmohan Singh/मनमोहन सिंह

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Eminent Indian Economist and Nobel laureate Amartya Sen has won the newly instituted Charleston-EFG John Maynard Keynes Prize. He was awarded in recognition of his work on welfare economics.

Q3. Who is the father of cellular Phone?
सेल्युलर फोन का जनक किसे कहा जाता है?
(a) Linus Torvalds / लिनस टोरवाल्ड्स
(b) Percy Lebaron Spencer / पर्सी लेबरन स्पेंसर
(c) Fred Morrison / फ्रेड मॉरिसन
(d) Martin Cooper / मार्टिन कूपर

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. While at Motorola in the 1970s, Cooper invented the first handheld cellular mobile phone in 1973 and led the team that developed it and brought it to market in 1983. He is considered the “father of the cell phone” and is also cited as the first person in history to make a handheld cellular phone call in public.

Q4. Special Drawing Rights (SDR) facility is available at
विशेष ड्राइंग राइट्स (SDR) सुविधा उपलब्ध कहाँ है?
(a) International Monetary Fund (IMF) / अंतरराष्ट्रीय मुद्रा कोष
(b) World Bank (IBRD)/ विश्व बैंक
(c) International Development Association (IDA) / अंतर्राष्ट्रीय विकास संघ
(d) Organisation of Economic Cooperation and Development (OECD) / आर्थिक सहयोग और विकास संगठन (OECD)

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. The SDR is an international reserve asset, created by the IMF in 1969 to supplement its member countries’ official reserves.

Q5. Who is the Managing Director of the Delhi Metro Railway Corporation?
(a) B. L. Joshi, Lt. Governor of Delhi / बी एल जोशी, दिल्ली के लेफ्टिनेंट गवर्नर
(b) Sam Pitroda / सैम पित्रोदा
(c) Chairman of the Indian Railway Board / भारतीय रेलवे बोर्ड के अध्यक्ष
(d) Mangu Singh/ मंगू सिंह

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Mangu Singh is managing director of Delhi Metro. He took over as managing director after E. Sreedharan, the former managing director, retired from service on 31 December 2011. He is an Indian Railways Service of Engineers officer of the 1981 batch.

Q6. The National Flag of India was designed by
भारत का राष्ट्रीय ध्वज किस के द्वारा डिजाइन किया गया है?
(a) Mahatma Gandhi / महात्मा गाँधी
(b) Subhash Chandra Bose / सुभाष चन्द्र बोस
(c) Bhikaiji Cama / भिकायजी कामा
(d) Pingali Venkaiah / पिंगली वेंकैया

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Gandhi first proposed a flag to the Indian National Congress in 1921. The flag was designed by Pingali Venkayya. In the centre was a traditional spinning wheel, symbolising Gandhi’s goal of making Indians self-reliant by fabricating their own clothing.

Q7. The book “My Presidential Years” was written by
पुस्तक “My Presidential Years” किस के द्वारा लिखी गई थी?
(a) Dr. Shankar Dayal Sharma/डॉ शंकर दयाल शर्मा
(b) Dr. S. Radhakrishnan/डॉ एस राधाकृष्णन
(c) R. Venkataraman/आर वेंकटरमण
(d) Dr. Rajendra Prasad/डॉ राजेन्द्र प्रसाद

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Ramaswamy Venkataraman was an Indian lawyer, Indian independence activist and politician who served as a Union minister and as the eighth President of India. He was elected the seventh Vice-President of India and in 1987, he became the 8th President of India and served from 1987 to 1992. He also served as a State minister under K. Kamaraj and M. Bhaktavatsalam.

Q8. The ‘National School of Drama’ is situated in which of the following cities?
’नेशनल स्कूल ऑफ़ ड्रामा’ निम्नलिखित में से किस शहर में स्थित है?
(a) Mumbai /मुंबई
(b) New Delhi /नई दिल्ली
(c) Bhopal /भोपाल
(d) Kolkata /कोलकाता

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. National School of Drama is a theatre training institute situated at New Delhi, India. It is an autonomous organization under Ministry of Culture, Government of India. It was set up in 1959 by the Sangeet Natak Akademi, and became an independent school in 1975. In 2005 it was granted deemed university status, but in 2011 it was revoked on the institute’s request. 

Q9. The National Institute of Agricultural Marketing is situated at?
राष्ट्रीय कृषि विपणन संस्थान कहाँ पर स्थित है?
(a) Jaipur /जयपुर
(b) New Delhi /नई दिल्ल्ली
(c) Nagpur /नागपुर
(d) Hyderabad /हैदराबाद

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. The National Institute of Agricultural Marketing (NIAM) is a national level institute set up by the Ministry of Agriculture, on 8 August 1988 at Jaipur, Rajasthan,to cater to the needs of agricultural marketing personnel and to offer specialized Training, Research, Consultancy and Education in Agricultural Marketing in India and South East Asian countries.

Q10. “Midnight Diaries” is an autobiography of
” Midnight Diaries ” किसकी आत्मकथा है?
(a) Gennady Zyuganov/ गेन्नेडी ज़ुगानोव
(b) Mikhail Gorbochev/ मिखाइल गोर्बाचेव
(c) George W. Bush/ जॉर्ज डबल्यू बुश
(d) Boris Yeltsin/ बोरिस येल्तसिन

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. Boris Nikolayevich Yeltsin was a Soviet and Russian politician and the first President of the Russian Federation, serving from 1991 to 1999. On 29 May 1990 he was elected the chairman of the Russian Supreme Soviet. On 12 June 1991 he was elected by popular vote to the newly created post of President of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (RSFSR), at that time one of the 15 constituent republics of the Soviet Union.
 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?