SSC CGL Static Awareness Questions : 2 March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Booker prize is given to the field of:
बुकर पुरस्कार किस क्षेत्र में दिया जाता है:
(a) Fiction writing / कथा लेखन
(b) Poetry/ कविता
(c) Drama / नाटक
(d) Essay/ निबंध

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. The Man Booker Prize for Fiction is a literary prize awarded each year for the best original novel, written in the English language and published in the UK.

 

Q2. ‘Syadvad’ and ‘Anchkantvad’ belongs to
‘स्याद्वाद ’और ‘अनच्कंत्वाद’ किससे संबंधित है
(a) Jainism/ जैन धर्म
(b) Buddhism/ बौद्ध धर्म
(c) Sikhism/ सिख धर्म
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Syadvad is not scepticism nor is it indecision; but it is the philosophy of seeing an individual or an object from various points of view; trying to understand them thus; and acquiring the right knowledge of those things. Anekantavada refers to the principles of pluralism and multiplicity of viewpoints, or vantage points, the notion that reality is perceived differently from diverse points of view, and that no single point of view is the complete truth, yet taken together they comprise the complete truth. It is one of the most important and fundamental doctrines of Jainism.

Q3. The writer who refused the Nobel Prize for literature was
साहित्य के लिए नोबेल पुरस्कार से इनकार करने वाले लेखक कौन थे-
(a) Winston Churchil/ विंस्टन चर्चिल
(b) Jean Pal Sartre/ जीन पाल सार्त्र
(c) Boris Pasternak/ बोरिस पास्टर्नक
(d) Prem Chand/ प्रेम चंद

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. The 59-year-old author Jean-Paul Sartre declined the Nobel Prize in Literature, which he was awarded in October 1964. He said he always refused official distinctions and did not want to be “institutionalised”.

Q4. Who among the following is the Vice Chairperson of the United Nations Human Rights Committee?
निम्नलिखित में से कौन संयुक्त राष्ट्र मानवाधिकार समिति के उपाध्यक्ष हैं?
(a) Mrs. Marry Rohinson/ श्रीमती मर्री रोहिनसन
(b) Ms. Sadaka Ogata/ सुश्री सदका ओगाटा
(c) Mr. Justice P. N. Bhagawati/ श्री न्यायमूर्ति पी. एन. भगवती
(d) Mr. Ahmad Amin FATHALLA/ श्री अहमद अमीन फतहल्ला

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. The United Nations Human Rights Committee is a United Nations body of 18 experts that meets three times a year for four-week sessions to consider the five-yearly reports submitted by 168 UN member states on their compliance with the International Covenant on Civil and Political Rights, ICCPR, and any individual petitions concerning 112 States parties to the Optional Protocol.

Q5. Who invented the polio vaccine (oral)?
पोलियो वैक्सीन (मौखिक) का आविष्कार किसने किया था?
(a) Jonas Salk / जोनास साल्क
(b) Albert Sabin / अल्बर्ट साबिन
(c) Burkholder / बर्कहोल्डर
(d) Robert Koch / रॉबर्ट कोच

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. The first polio vaccine was the inactivated polio vaccine. It was developed by Jonas Salk and came into use in 1955. The oral polio vaccine was developed by Albert Sabin and came into commercial use in 1961.

Q6. The Indian national Song was written by
भारतीय राष्ट्रीय गीत किसके द्वारा लिखा गया था?
(a) Aurobindo / अरबिंदो
(b) Bankim Chandra Chatterjee / बंकिम चंद्र चटर्जी
(c) Rabindranath Tagore / रबींद्रनाथ टैगोर
(d) Jadunath Bhattacharya/ जदुनाथ भट्टाचार्य

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. The National Song of India is “Vande Mataram”. It literally means “I bow to thee, Mother”. It is a poem taken from the 1882 novel Anandamath, which was written by Bankim Chandra Chattopadhyay. It was written in Bengali as well as in Sanskrit. Its music was composed by Jadunath Bhattacharya.

 

Q7. Chilka lake is located in:
चिल्का झील कहाँ स्थित है:
(a) Orissa / उड़ीसा
(b) Bihar / बिहार
(c) Rajasthan / राजस्थान
(d) Maharashtra / महाराष्ट्र

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Chilika lake is a brackish water lagoon, spread over the Puri, Khurda and Ganjam districts of Odisha state on the east coast of India, at the mouth of the Daya River, flowing into the Bay of Bengal, covering an area of over 1,100 km2.

Q8. Indian National Calendar was adopted in
भारतीय राष्ट्रीय कैलेंडर कब अपनाया गया था-
(a) 1947
(b) 1950
(c) 1957
(d) 1960

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. The national calendar based on the Saka Era, with Chaitra as its first month and a normal year of 365 days was adopted from 22 March 1957 along with the Gregorian calendar for the following official purposes: Gazette of India. News broadcast by All India Radio. Calendars issued by the Government of India. 

 

Q9. In which State is the Guru Shikhar peak located?
‘गुरु शिखर’ शिखर किस राज्य में स्थित है?
(a) Rajasthan / राजस्थान
(b) Gujarat / गुजरात
(c) Madhya Pradesh / मध्य प्रदेश
(d) Maharashtra / महाराष्ट्र

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. Guru Shikhar, a peak in the Arbuda Mountains of Rajasthan, is the highest point of the Aravalli Range. It rises to an elevation of 1,722 metres. It is 15 km from Mount Abu and a road from there leads almost to the top of the mountain.
  

Q10. State emblem was adopted by the Government of India in
भारत सरकार द्वारा राज्य प्रतीक को कब अपनाया गया था?
(a) 1945
(b) 1947
(c) 1950
(d) 1954

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. The State Emblem of India, as the national emblem of India is called, is an adaptation of the Lion Capital of Ashoka at Sarnath, preserved in the Varanasi Sarnath Museum in India. It was adopted on 26 January 1950, the day that India became a republic.

 

RRB-JE