SSC CGL Reasoning 25 Questions : 17th February

Dear Students,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC Stenographer and many more, so we have given given exams. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Directions (1-3): In the following question, select the related words/ letters /numbers from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से संबंधित शब्द/अक्षर/संख्या का चयन कीजिए।
Q1. 2 : 10 : : 8 : ?
(a) 82
(b) 648
(c) 132
(d) 76

Q2. Phycology : Algae : : ? : ?
फाइकालजी : शैवाल : : ? : ?
(a) Eccrinology : Amphibians/ एकक्रिनोलोजी : उभयचर
(b) Selenography : Secretions/ सेलेनोग्राफी : स्राव
(c) Haematology : Blood/ हेमाटोलोजी : रक्त
(d) Entomology : Soil/ एंटोमोलोजी : मृदा

S2. Ans. (c);
Sol.
Study of algae → Phycology
Study of blood → Haematology 

Q3. EFG : OPQ : : ? : STU
(a) GHI
(b) LMN
(c) JKL
(d) IJK

S3. Ans. (d);
Sol. +10 series 

Q4. Select the odd one from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम एक का चयन कीजिए।
(a) LMN
(b) PPQ
(c) RST
(d) VWX

S4. Ans. (b);
Sol. +1 Series, except PPQ 

Q5. Select the odd one from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम एक का चयन कीजिए।
(a) Singareni/ सिंगरेनी
(b) Raniganj/ रानीगंज
(c) Jharia/ झरिया
(d) Narora/ नरोरा

S5. Ans. (d);
Sol. Only in Narora, there is an Atomic power plants. And rest three are related to coal mines.

Q6. Select the odd one from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम एक का चयन कीजिए।
(a) 422 – 8
(b) 382 – 18
(c) 718 – 16
(d) 318 – 12

Q7. There are five boys Prem, Raju, Sundar,Hari and Ompal. Raju has more share of land than Sundar but lesser than Prem.Ompal has the least share and Hari has lesser share of land than Sundar. Who owns the highest share of land?
प्रेम, राजू, सुंदर, हरी और ओमपाल पांच लड़के हैं। राजू के पास सुंदर की तुलना अधिक भूमि का हिस्सा है लेकिन प्रेम की तुलना में कम है। ओमपाल के पास सबसे कम हिस्सा है और हरी के पास सुंदर की तुलना में कम भूमि का हिस्सा है। भूमि का उच्चतम हिस्सा किसके पास है?
(a) Sundar/ सुंदर
(b) Raju/ राजू
(c) Hari/ हरी
(d) Prem/ प्रेम

S7. Ans. (d);
Sol. Prem> Raju >Sundar> Hari >Ompal
∴ Prem owns the highest share of land.

Q8. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को अंग्रेजी शब्दकोश के क्रमानुसार व्यवस्थित कीजिए।
1. Energy 2. Earlobe
3. Economics 4. Edition
5. Editor
(a) 32415
(b) 23541
(c) 23451
(d) 34521

S8. Ans. (c);
Sol. 2. Earlobe
3. Economics
4. Edition
5. Editor
1. Energy

Q9. Rakesh is 6 ranks ahead of Tanvir in a class of 42 students. If Tanvir’s rank is eighteenth from the last, then what is Rakesh’s rank from the start?
42 विद्यार्थियों की एक कक्षा में राकेश, तनवीर से 6 स्थान आगे है। यदि तनवीर अंतिम छोर से 18वें स्थान पर है, तो आरंभ से राकेश का स्थान क्या है?
(a) 14th
(b) 15th
(c) 19th
(d) 17th

Q10. Aman is 3 years older to Rohit and 3 years younger to Suresh, while Rohit and Danish are twins. How many years is Suresh older to Danish?
अमन, रोहित से 3 वर्ष बड़ा है और सुरेश से 3 वर्ष छोटा है, जबकि रोहित और दानिश जुडवां हैं। सुरेश, दानिश से कितने वर्ष बड़ा हैं?
(a) 3
(b) 2
(c) 6
(d) 12

Q11. In the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem tobe at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.
निम्नलिखित प्रश्न में कुछ कथन के बाद कुछ निष्कर्ष दिए गये हैं। आपको दिए गए सभी कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों। निष्कर्षों को पढ़िए और इसके बाद निर्णय लीजिये कि दिए गए निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है।
Statements: I. Some pens are pencils./ कथन: I. कुछ पेन, पेंसिल हैं
II. Some pens are erasers./ II. कुछ पेन, इरेज़र हैं
Conclusions: I. Some pencils are erasers./ निष्कर्ष : I. कुछ पेंसिल, इरेज़र हैं
II. All erasers are pens. / II. सभी इरेज़र, पेन हैं
(a) Only conclusion (I) follows. / केवल निष्कर्ष (I) अनुसरण करता है
(b) Only conclusion (II) follows./ केवल निष्कर्ष (II) अनुसरण करता है
(c) Both conclusion follow. / दोनों निष्कर्ष अनुसरण करते हैं
(d) Neither conclusion (I) nor conclusion (II) follows./ न तो निष्कर्ष (I) न निष्कर्ष (II) अनुसरण करता है

Directions (12-14): In the following question, select the missing number from the given series.
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गयी श्रृंखला में से लुप्त संख्या का चयन कीजिये।

Q12. ?, Charles Cornwallis, Lord Dalhousie, Lord Canning, Lord Curzon
?, चार्ल्स कॉर्नवालिस, लार्ड डलहौजी, लार्ड कैनिंग, लार्ड कर्जन
(a) Warren Hastings/ वॉरेन हेस्टिंग्स
(b) Lord Irwin/ लॉर्ड इरविन
(c) Lord Mountbatten/ लॉर्ड माउंटबेटन
(d) C. Rajagopalachari/ सी. राजगोपालाचारी

 

Q13. CD, HI,NO,UV,?
(a) LM
(b) NP
(c) CD
(d) OP

Q14. 1, 3, 6, 11, 18, ?
(a) 27
(b) 28
(c) 29
(d) 31

Q15. In the following questions select the missing number from the given series.
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गयी श्रृंखला में से लुप्त संख्या का चयन कीजिये।


(a) 1678
(b) 2341
(c) 1137
(d) 1638

Q16. Select the odd one from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम युग्म का चयन कीजिये।
(a) 145
(b) 463
(c) 581
(d) 651

Q17. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
दिए गए शब्दों में से, उस शब्द का चयन कीजिये जो दिए गए शब्द के अक्षरों का प्रयोग करके नहीं बनाया जा सकता।
SMOTHERS
(a) THOSE
(b) METRO
(c) STORE
(d) TEARS

S17. Ans.(d);
Sol. ‘TEARS’ ; There is no ‘A’ in the given word. 

Q18. If FRISKED is coded as HTKUMGF, then how will SUN be coded as?
यदि FRISKED को HTKUMGF के रूप में कूटबद्ध किया जाता है, तो SUN को किस प्रकार कूटबद्ध किया जाएगा?
(a) UWP
(b) RGZ
(c) KMJ
(d) ZBF

S18. Ans.(a);
Sol. +2 Series 

Q19. In a certain code language, ‘+’ represents ‘x’, ‘-‘ represents ‘+’, ‘x’ represents ‘÷’ and ‘÷’ represents ‘-‘. What is the answer to the following question?
एक निश्चित कूटभाषा में, ‘+’ का अर्थ ‘x’ है, ‘-‘ का अर्थ ‘+’ है, ‘x’ का अर्थ ‘÷’ है तथा ‘÷’ का अर्थ ‘-‘ है। तो निम्नलिखित प्रश्न का उत्तर क्या है?
80 + 2 ÷ 25 + 5 – 10 = ?
(a) 35
(b) 98
(c) 36
(d) 45

Q20. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दकोश के क्रम में व्यवस्थित कीजिये।
1. Clocklipe 2. Cloddier 3. Clodpates
4. Clodpolls 5. Clockwise
(a) 15234
(b) 23154
(c) 24315
(d) 51234

S20. Ans.(a);
Sol.
1. clocklipe
5. clockwise
2. cloddier
3. clodpates
4. clodpolls 

Q21. In the following question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
निम्नलिखित प्रश्न में, अक्षरों का कौन सा समूह दी गयी अक्षर श्रृंखला के रिक्त स्थानों में क्रमवार रखने पर इस श्रृंखला को पूरा करेगा?
efg _ _ eff _ ghhe _ eff _ gggh _ h
(a) eghhfe
(b) ghhhh
(c) hegefh
(d) hgefhe

S21. Ans.(c);
Sol. e f g h / e e f f g g h h / e e e f f f g g g h h h

Directions (12-14): A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
नीचे एक श्रृंखला दी गई है जिसमें एक पद लुप्त है। उस विकल्प का चयन कीजिये जो इस श्रृंखला को पूरा करेगा?
Q22. 0, 3, 8, ? , 24, 35
(a) 15
(b) 16
(c) 18
(d) 9

Q23. A, C, F, H, K, ?
(a) M
(b) N
(c) L
(d) O

Q24. 1, 3, 6, 10, 15, ?
(a) 20
(b) 21
(c) 22
(d) 24

Q25. If 6 @ 4 @ 7 = 101 and 2 @ 5 @ 11 = 150, then what is the value of A in A @ 8 @ 9 = 289?
यदि 6 @ 4 @ 7 = 101 और 2 @ 5 @ 11 = 150 है, तो A @ 8 @ 9 = 289 में A का मान क्या है?
(a) 5
(b) 8
(c) 12
(d) 17

holi