SSC CGL Reading Comprehension Questions: 13 Feb

Our Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English One Word Substitution Questions with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Directions (1-5): Read the passage, carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Everyone constantly faces challenges-at home with our spouse, children and other family members, at work with our peers and bosses. Sometimes life itself becomes a challenge because it throws up so many relationship-based and situational challenges. But the biggest challenge of them all is one’s mind. Often, it is possible to control everything else but one’s mind. Being master of the mind is no less than mastery of the world. The Bhagawad Gita says, “Our mind is our best friend and our worst enemy. If we know how to manage our mind, we can manage our time, our relationships, our life, everything”.

This is where spirituality comes in. It is the path to a mentally decluttered, value-based life. Spirituality teaches us to control our thoughts, emotions and desires. It is actually the science of managing one’s mind.

Once we start to have control over our actions we may also find the law of attraction coming into play. Inexplicable events occur and we find things falling in place for us. They seem to be co-incidence, but that’s the law of attractions working for you. You attract what you think. When you think positive you get positive results.

Q1. The central idea of the passage is
(a) the importance of managing external challenges
(b) the need to understand the law of attraction
(c) the value of spirituality in life
(d) the importance of gaining control over one’s mind

Show Answer

Ans.(d)

Q2. “It is possible to control everything else but one’s mind” means
(a) It is possible to control one’s mind more than anything else
(b) It is possible to control everything else except one’s mind
(c) Everything else is achievable if one controls one’s mind
(d) Everything else is useless unless one controls one’s mind
Show Answer

Ans.(b)

Q3. The word ‘decluttered’ in paragraph 3 means
(a) to accumulate unnecessary things
(b) to remove unnecessary things
(c) to clarify things
(d) to hoard things
Show Answer
Ans.(b)
Q4. What ‘seems to be coincidence’?
(a) Events happening all around as
(b) Events becoming inexplicable
(c) Events falling short of our expectations
(d) Events happening according to our wishes
Show Answer
Ans.(d)
Q5. How does the law of attraction work in life?
(a) We start feeling positive
(b) We make inexplicable things happen
(c) We attract the things we desire
(d) We find things falling apart
Show Answer
Ans.(c)

Directions (6-10): Read the passage, carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
Lorde: I keep a journal and write in it fairly regularly. I get a lot of my poems out of it. It’s like the raw material for my poems. Sometimes I’m blessed with a poem that comes in the form of a poem, but other times I’ve worked for two years on a poem.

For me, there are two very basic and different processes for revising my poetry. One is recognizing that a poem has not yet become itself. In other words. I mean that the feeling, the truth that the poem is anchored in, is somehow not clearly clarified inside of me, and as a result it lacks something. Then it has to be re-felt. Then there’s the other process which is easier. The poem is itself, but it has rough edges that need to be refined. That kind of revision involves picking the image that is more potent or tailoring it so that it carries the feeling. That’s an easier kind of re-writing and re-feeling.

Q6. From where could this account have been taken?
(a) A journal
(b) A newspaper
(c) An interview
(d) An essay

Show Answer
Ans.(c)
Q7. Lorde is probably a
(a) poet
(b) novelist
(c) dramatist
(d) painter
Show Answer
Ans.(a)
Q8. Another word in the second paragraph that means ‘rewriting’ is
(a) re-feeling
(b) recognizing
(c) picking
(d) revising
Show Answer
Ans.(d)
Q9. According to the writer, the two processes involved in revising her work are
(a) complex and confusing
(b) clear yet different
(c) difficult and complex
(d) easy and anchored
Show Answer
Ans.(b)

Q10. The person named Lorde in the passage writes in a journal
(a) very regularly
(b) rarely
(c) all the time
(d) fairly regularly

Show Answer
Ans.(d)
 

Directions (11-15): Read the passage, carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
The important thing in life is not what you have been but what you are reaching for and becoming. At my age, when I can see the end of the road more clearly than most, I can sit back and recollect in tranquility the varying vicissitudes of my life and what it has taught me. When I look back, I find that the great and glorious hours of my life were those when I gave a helping hand to others without expecting anything in return and not when I struggled and succeeded to gain my own ends. And I can well imagine and appreciate that in this world those alone live who live for others. I have no regrets for the past. Life has been kind to me. My only regret is that I received more from life than I gave.

Q11. What stage of life must the author be?
(a) Adolescence
(b) Youth
(c) Middle age
(d) Old age

Show Answer
Ans.(d)
Q12. What feelings does the author harbour about life?
(a) Regret
(b) Gratitude
(c) Sadness
(d) Ecstasy
Show Answer
Ans.(b)

Q13. What, according to the author, were the most fulfilling moments of his life?
(a) When he recollected his life in tranquility
(b) When he succeeded in gaining his own ends
(c) When he managed to struggle through the vicissitudes of life
(d) When he could help others without expecting anything back

Show Answer
Ans.(d)
Q14. What, according to the author, is the most important thing in life?
(a) The achievements of one’s life
(b) The struggles one has faced in life
(c) The thing one is striving for
(d) The memories one has in life
Show Answer
Ans.(c)
Q15. What is the tone of the passage?
(a) Reflective
(b) Argumentative
(c) Opinionated
(d) Satirical
Show Answer
Ans.(a)
You may also like to read: 
 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?