Test of the Day(TOD) for SSC CGL 2017

 
Dear Readers, for your better practice at SSC Adda, we provide you a test of 20 questions i.e. Test Of the Day(TOD) which play a vital role in your practice. In TOD, You’ll find all 4 subjects in a single quiz. We wish you Good luck for your SSC CGL /MTS / CPO exams. We are making all the possible efforts to make your Studies fun and Interactive.
Directions (1-2): In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it. 
 Q1. To beat about the bush
To try to win favours
To talk well
To talk about relevant things
To talk about irrelevant things
Solution:
To beat about the bush-discuss a matter without coming to the point.
Q2. Maiden speech
Bachelor’s speech
First speech
Last speech
Extempore speech
Solution:
maiden speech: a person’s first speech
Directions (3-5): Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it. 
 Q3. A place where money is coined.
Bank
Mint
Firm
Parliament
Solution:
Mint-A place where the coins of a country are manufactured by authority of the government.
Q4. The process by means of which plants and animals breathe.
Respiration
Germination
Absorption
Transpiration
Solution:
respiration-a process in living organisms involving the production of energy, typically with the intake of oxygen and the release of carbon dioxide from the oxidation of complex organic substances.
Q5. One who sneers at the aims and beliefs of his fellow men.
Critic
Connoisseur
Pedant
Cynic
Solution:
Cynic-a person who believes that people are motivated purely by self-interest rather than acting for honourable or unselfish reasons.
Q6. In below alphabet series, one term is missing, which has been given as one of the four alternatives under it. This alternative is your answer. E, J, O, T, ?
X
Y
Z
A
Solution:
Directions (7-8): In each of the following questions, there is some relationship between the two terms to the left of : : and the same relationship holds between the two terms to its right. Also, in each question, one term either to the right of : : or to the left of it is missing. The term is given as one of the alternatives given below each question. Find out this term. 
 Q7. CLOSE : DNRWJ : : OPEN : ?
PRHR
PRJQ
RPJB
RZWR
Solution:
The first, second, third, fourth, fifth, ….. letters of the first group are moved one, two, three, four, five, ….. steps forward respectively to obtain the corresponding letters of the second group.
Q8. 16 : 56 : : 32 : ?
96
112
118
128
Solution:
Q9. In this question, four numbers are given. Out of these, three are alike in a certain way but the rest one is different. Choose the one which is different from the rest three.
121
137
153
177
Solution:
121 is the only perfect square number in the group.
Q10. In below numerical series, one term is missing, which has been given as one of the four alternatives under it. This alternative is your answer. 6, 12, 21, ? , 48
33
38
40
45
Solution:
Pattern is +6, +9, +12, +15, ….
Missing term is = 33 b;
Q11. The densest of all the atmosphere layers is
Troposphere
Stratosphere
Mesosphere
Ionosphere
Q12. The density of air is normally __________ at higher attitude.
Increase
Decreases
Remains constant
Varies from place to place
Q13. Of the following, the busiest ocean trade route is the
Suez Canal
North Atlantic route
Panama Canal
Cape route
Q14. The propagation of radio signals is greatly influenced by
Troposphere
Ionosphere
Exosphere
Thermosphere
Q15. The water cycle takes place in which sphere of the atmosphere?
Tropopause
Stratosphere
Mesosphere
Troposphere
Q16. A man cycles with a speed of 10 km/h and reaches his office at 1 pm. However, when he cycles with a speed of 15 km/h, he reaches his office at 11 am At what speed should he cycle so that he reaches his office at 12 noon?
20 km
16 km
12 km
14 km
Solution:
Q17. Siddharth goes by a bike to pick up his girlfriend everyday from college and then drops her at her house. College timings are till 5 pm daily, but today the college was till 4 pm. His girlfriend, not finding Siddharth, at the college gate, starts walking towards her house. Siddharth, unaware of this fact, leaves his house as usual, meets his girlfriend on way, picks her up and drops her at her house. At night, Siddharth realize that he had saved 40 minutes that day. What is the ratio of the speed of Siddharth to that of his girlfriend? (Both of them live in the same building)
2:1
1:2
2:3
3:2
Solution:
Let us see the following schematic representation:
  The usual route of Siddharth is home-college-home. His route today is-home-meeting point-home. And, in this way, 40 minutes are saved. So, he takes 20 minutes to cover the distance between the meeting point and the college. It can be concluded that he usually reaches college at 5 pm, but today he reached at 4: 40 pm (20 minutes are saved) and his girlfriend took 40 minutes. (she starts at 4 pm) to cover the distance between her college to the meeting point.
 The ratio of time of Siddharth and his girlfriend = 20: 40 = 1: 2
 The ratio of the speed of Siddharth and his girlfriend = 2: 1
Q18. Distance between two points AB = 110 km. Manoj starts running from A at a speed of 60 km/h and Ravi starts running from B at a speed of 40 km/h at the same time. They meet at a point X, somewhere on the line AB. What is ratio of AX to BX?
3 : 2
1 : 2
4 : 3
6 : 1
Solution:
Since both Manoj and Ravi are running for the same time, T is constant. Hence, the ratio of the distance covered by them will be the same as the ratio of their speed.
 So, AX/BX = Speed of Manoj /Speed of Ravi = 60/40 = 3: 2
Q19. The speed of the boat in still water is 6 km/h and the speed of the river is 1.2 km/h. Boat takes a total of 10 h to go to a place and come back. What is the total distance covered in the whole process?
52.3 km
48.4 km
55.6 km
57.6 km
Solution:
Upstream speed = 4.8 km/h
Downstream speed = 7.2 km/h
The ratio of downstream speed: upstream
 Speed = 3: 2
Ratio of the downstream time: upstream time = 2: 3
 The time taken in the downstream movement = 4 h and the time taken in the upstream movement = 6 h
So, the distance covered = 4×7.2+6×4.8=57.6 km
 Hence, the total distance = 57.6 km
Q20. In a race of 100 m, A gives a start of 10 m to B. Despite this, A wins the race by 20 m. What is the ratio of the speed of A and B?
10 : 7
8 : 2
5 : 3
6 : 4
Solution:
Time taken by A to cover 70 m = Time taken by B to cover 100 m
 Since the distance is constant, the ratio of speed of A and B = 10 : 7
                                       
 

You may also like to read:

 

CRACK SSC CGL 2017

 

More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.

9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

 

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD