SSC CGL Polity Quiz: 2nd May

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Judicial Review means :
न्यायिक समीक्षा का अर्थ क्या है?
(a) the right of the judiciary to advice the President on constitutional matters/ राष्ट्रपति को संवैधानिक मामलों पर सलाह देने के लिए न्यायपालिका का अधिकार
(b) the power of the judiciary to pronounce upon the constitutionality of laws passed by the Legislature and orders issued by the Executive/ न्यायपालिका द्वारा पारित कानूनों की संवैधानिकता और कार्यकारी द्वारा जारी आदेशों पर घोषणा करने के लिए न्यायपालिका की शक्ति
(c) the right of the Parliament to ask the judiciary to review its own judgement in view of the popular resentment/ संसद द्वारा न्यायपालिका के किसी फैसले (असंतोष के संदर्भ में) की समीक्षा के लिए पूछने का अधिकार
(d) none of the above/ उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Judicial review is a process under which executive or legislative actions are subject to review by the judiciary. A court with authority for judicial review may invalidate laws and governmental actions that are incompatible with a higher authority: an executive decision may be invalidated for being unlawful or a statute may be invalidated for violating the terms of a constitution. Judicial review is one of the checks and balances in the separation of powers: the power of the judiciary to supervise the legislative and executive branches when the latter exceed their authority.

Q2. In Parliament, the chief spokesman of the government on matters of general policy is the :
संसद में, सामान्य नीति के मामलों पर सरकार के मुख्य प्रवक्ता कौन होते हैं?
(a) Speaker/स्पीकर
(b) Prime Minister/ प्रधान मंत्री
(c) Minister of Parliamentary Affairs/ संसदीय मामलों के मंत्री
(d) Home Minister/ गृह मंत्री

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. The Prime Minister of India, as addressed in the Constitution of India, is the chief of the government, chief adviser to the president, head of the council of ministers and the leader of the majority party in the parliament. The prime minister leads the executive of the Government of India.The prime minister is the senior member of cabinet in the executive of government in a parliamentary system.The Prime Minister is responsible for the real administration of the country. He is regarded as the chief administrator in India.He is the chief spokesman of the Government of India. It is the duty of the Prime Minister to keep the President informed of all the decisions of the Council of Ministers from time to time.

Q3. Which one of the following financial power is not enjoyed by the Governor?
राज्यपाल द्वारा निम्नलिखित में से किस वित्तीय शक्ति का आनंद नहीं लिया जाता है?
(a) all the demands for grants are presented before the State Legislature on the recommendation of the Governor/ राज्यपाल की सिफारिश पर राज्य विधानमंडल से पहले सभी मांगों के लिए अनुदान प्रस्तुत करना.
(b) he is incharge of the Contingency Fund of the State and can make advances out of it to meet unforeseen expenditure/ वह राज्य के आकस्मिक निधि का प्रभारी है और अप्रत्याशित व्यय को पूरा करने के लिए इसे आगे बढ़ा सकता है.
(c) the supplementary grants, if any, are presented before the State Legislature on the recommendation of the Governor/ राज्यपाल की सिफारिश पर राज्य विधानमंडल में प्रस्तुत कोई अनुपूरक अनुदान.
(d) he can order the reduction of salaries and allowances of the State civil servants during the President’s rule in the State/ राष्ट्रपति के शासन के दौरान राज्य लोक सेवक के वेतन और भत्ते को कम करने का आदेश दे सकता है

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. The Governor has also financial powers and functions. No money-bill can be originated in the State Legislature without the recommendation of the Governor. In every year, the budget is laid before the State Legislature by the Governor. No proposals for taxation or expenditure can be made without the approval of the Governor.

Q4. Which one of the following categories of emergency has not been declared so far?
निम्नलिखि आपातकालीन श्रेणियों में से कौन सा अभी तक घोषित नहीं किया गया है?
(a) national emergency/ राष्ट्रीय आपातकाल
(b) emergency due to break down of constitutional machinery/ संवैधानिक मशीनरी के विफल होने से आपातकाल
(c) financial emergency/ वित्तीय आपातकाल
(d) none of the above/ उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Financial Emergency Under Article 360. If the President is satisfied that there is an economic situation in which the financial stability or credit of India is threatened, he or she can declare financial emergency. Such an emergency must be approved by the Parliament within two months. It has never been declared.
Q5. ‘Education’ which was initially a state subject was transferred to the Concurrent List by the :
‘शिक्षा’ जो शुरू में एक राज्य विषय थी, समवर्ती सूची में किस संशोधन द्वारा स्थानांतरित की गई थी:
(a) 24th Amendment /24 वां संशोधन
(b) 25th Amendment /25 वां संशोधन
(c) 42nd Amendment/42 वां संशोधन
(d) 44th, Amendment /44 वां, संशोधन
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Through the 42nd Amendment Act of 1976 Five subjects were transferred from State to Concurrent List. They are: Education, Forests, Weights & Measures, Protection of Wild, Animals and Birds, Administration of Justice.

Q6. How many fundamental Rights are mentioned in Indian constitution?
भारतीय संविधान में कितने मौलिक अधिकारों का उल्लेख है?
(a) Five /पांच
(b) Six/छ:
(c) Seven/सात
(d) Eight/आठ

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. The Constitution guarantees six fundamental rights to Indian citizens as follows: (i) right to equality, (ii) right to freedom, (iii) right against exploitation, (iv)right to freedom of religion, (v) cultural and educational rights, and (vi) right to constitutional remedies.

Q7. In which year was Nationalist Congress Party (NCP) founded?
राष्ट्रवादी कांग्रेस पार्टी (NCP) की स्थापना किस वर्ष में हुई थी?
(a) 1949
(b) 1999
(c) 1972
(d) 1997

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. The Nationalist Congress Party (NCP) is a centrist nationalist political party in India. The NCP was formed on 25 May 1999, by SharadPawar, P. A. Sangma, and Tariq Anwar. The Election Symbol of NCP is an analogue clock that reads 10:10.

Q8. Which of the following is not included in the Directive Principles of State Policy?
निम्नलिखित में से कौन सा राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांतों में शामिल नहीं है?
(a) Prohibition of Liquor / शराब का निषेध
(b) Right to Work / कार्य का अधिकार
(c) Equal Wage for Equal Work / समान कार्य के लिए समान वेतन
(d) Right to Information/ सूचना का अधिकार

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. India borrowed the DPSP from Irish Constitution of 1937, the directive principles place an ideal before the legislator of India which shows that light while they frame the policies & laws. They are basically a code of conduct for the legislature and administrators of the country, Prohibition of Liquor, Right to Work, Equal Wage for Equal Work are some example of directive principle.

Q9. What is the literal meaning of the term “Quo-Warranto”?
“क्वॉ-वारंटो” शब्द का शाब्दिक अर्थ क्या है?
(a) We command / हम आदेश देते हैं
(b) To forbid/ मना करने के लिए
(c) By what authority (or) warrant / किस प्राधिकरण (या) वारंट के द्वारा
(d) None of these/ इनमे से कोई नहीं

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. The word Quo-Warranto literally means “by what warrants?” or “what is your authority”? It is a writ issued with a view to restrain a person from holding a public office to which he is not entitled. The writ requires the concerned person to explain to the Court by what authority he holds the office.

Q10. Who among the following is the executive head of state in India?
निम्नलिखित में से कौन भारत में राज्य के कार्यकारी प्रमुख हैं?
(a) Prime Minister/ प्रधान मंत्री
(b) President/ राष्ट्रपति
(c) Cabinet Secretary/ कैबिनेट सचिव
(d) Finance Secretary/ वित्त सचिव

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. The executive power is vested mainly in the President of India, as per Article 53 (1) of the constitution. Thus President of India is the executive head of State of India.

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?