SSC CGL Polity Quiz: 25th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The office of the ‘Whip’ is mentioned in:
‘व्हीप’ के कार्यालय का _______में उल्लेख किया गया है:
(a) Constitution of India./ भारत का संविधान
(b) Rules of the house./सभा के नियम
(c) In a separate Parliamentary Statute./ एक अलग संसदीय संविधान में
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. In India, the party whip directs the party members to stick to the party’s stand on certain issues and directs them to vote as per the direction of senior party members. Whip cannot be used in all cases. For example, Political parties cannot issue any direction or whip to members to vote or not in Presidential poll. The implication of a not to follow a Whip on Member’s part is to risk losing their seat in Parliament on account of defection. The office of Whip, in India, is mentioned neither in the Constitution nor in the rules of the house, nor in the Parliamentary statutes. It is based on the conventions of the Parliamentary government.

Q2. The Representatives of states & UT in the Rajya Sabha are elected by:
राज्यसभा में राज्यों और केंद्रशासित प्रदेशों के प्रतिनिधि किसके द्वारा निर्वाचित किये जाते है?
1. The members of the State Legislative Assembly only./ केवल राज्य विधान सभा के सदस्य.
2. The elected members of the State Legislative Assembly only./ केवल राज्य विधान सभा के निर्वाचित सदस्य
3. The system of proportional representation by single transferrable vote./ एकल हस्तांतरण वोट द्वारा आनुपातिक प्रतिनिधित्व की प्रणाली.
4. The system of proportional representation by List./ सूची द्वारा आनुपातिक प्रतिनिधित्व की प्रणाली
(a) 1 & 3./ 1 और 3
(b) 1 & 4./ 1 और 4
(c) 2 & 3./ 2 और 3
(d) 2 & 4./ 2 और 4

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. The Rajya Sabha or Council of States is the upper house of the Parliament of India. Membership of Rajya Sabha is limited by the Constitution to a maximum of 250 members, and current laws have provision for 245 members. Most of the members of the House are indirectly elected by state and territorial legislatures using single transferable votes, while the President can appoint 12 members for their contributions to art, literature, science, and social services. Members sit for staggered six-year terms, with one third of the members retiring every two years.

Q3. Who appoints Ad hoc Committee on Parliament—
संसद में तदर्थ समिति की नियुक्ति कौन करता है?
(a) Speaker of Lok Sabha/ लोकसभा के अध्यक्ष
(b) Chairman of Rajya Sabha/ राज्य सभा के अध्यक्ष
(c) Both a & b/ दोनों a और b
(d) None of the above/ उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Ad hoc Committees are appointed for a specific purpose and they cease to exist when they finish the task assigned to them and submit a report.

Q4. In the event of the President and the Vice-President not being available, who among the following will perform the functions of the President?
राष्ट्रपति और उपराष्ट्रपति की अनुपस्थिति की स्थिति में, निम्नलिखित में से कौन राष्ट्रपति के कार्यों का पालन करेगा?
(a) Prime Minister/ प्रधान मंत्री
(b) Speaker of the Lok Sabha/ लोकसभा के अध्यक्ष
(c) Chief Justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश
(d) Senior most Governor of a State/ एक राज्य के वरिष्ठ राज्यपाल

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. The Indian Parliament has enacted the law (The President (Discharge of Functions) Act, 1969) for the discharge of the functions of the President when vacancies occur in the offices of the President and of the Vice-President simultaneously, owing to removal, death, resignation of the incumbent or otherwise. In such an eventuality, the Chief Justice, or in his absence, the senior most Judge of the Supreme Court of India available discharges the functions of the President until a newly elected President enters upon his office or a newly elected Vice-President begins to act as President under Article 65 of the Constitution, whichever is the earlier.For example, in 1969, when President Zakir Husain died in Office, Vice-President V. V. Giri served as the acting President of India. However, later, V.V Giri resigned from both posts (Acting President of India and Vice-President of India) as he became a candidate in the 1969 Presidential election in India. In this event, the then Chief Justice of India, Justice Mohammad Hidayatullah served as the acting President of India until the next President was elected.
Q5. Which one of the following statements regarding the Supreme Court of India is not correct?
भारत के सुप्रीम कोर्ट के संबंध में निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही नहीं है?
(a) It acts as the guardian of the liberties of the people of India/ यह भारत के लोगों की स्वतंत्रता के संरक्षक के रूप में कार्य करता है
(b) It acts as the guardian of the Constitution/ यह संविधान के संरक्षक के रूप में कार्य करता है
(c) It acts as the protector of the Directive Principles of State Policy/ यह राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांतों के संरक्षक के रूप में कार्य करता है
(d) It has final power to investigate disputes regarding election of the President and Vice-President of India/ भारत के राष्ट्रपति और उपराष्ट्रपति के चुनाव के संबंध में विवादों की जांच करने की अंतिम शक्ति है.
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. The concept of Directive Principles of State Policy was borrowed from the Irish Constitution. While most of the Fundamental Rights are negative obligations on the state, DPSPs are positive obligations on the state, though not enforceable in a court of law.

Q6.The salary of the Chief Justice and other judges of the Supreme Court :
मुख्य न्यायाधीश और सुप्रीम कोर्ट के अन्य न्यायाधीशों का वेतन:
(a) cannot be reduced under any circumstances/ किसी भी परिस्थिति में कम नहीं किया जा सकता है
(b) can be reduced by Parliament by a two-thirds majority/ संसद के दो तिहाई बहुमत द्वारा कम किया जा सकता है.
(c) can be reduced during the national emergency/ राष्ट्रीय आपातकाल के दौरान कम किया जा सकता है
(d) can be reduced during the financial emergency/ वित्तीय आपातकाल के दौरान कम किया जा सकता है

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Article 125 of the Indian constitution leaves it to the Indian parliament to determine the salary, other allowances, leave of absence, pension, etc. of the supreme court judges. However, the parliament cannot alter any of these privileges and rights to the judge’s disadvantage after his/her appointment.The Financial Emergency provided under Article 360. It provides that if the President is satisfied that the financial stability or credit of India or any of its part is threatened; he may declare a state of Financial Emergency. The President may ask the States to reduce the salaries and allowances of all or any class of persons in government service.

Q7.The Central Government can legislate on a subject in the State List :
केंद्र सरकार राज्य सूची में किसी विषय पर कानून बना सकती है:
(a) if the Parliament passes a resolution / यदि संसद एक प्रस्ताव पारित करती है
(b) if the President issues an ordinance to this / यदि राष्ट्रपति यह करने के लिए एक अध्यादेश जारी करता है
(c) the Supreme Court grants necessary authority to the Parliament/ सर्वोच्च न्यायालय संसद को आवश्यक अधिकार देता है
(d) the Rajya Sabha passes a resolution by two-thirds majority declaring that particular subject in the State list to be of national importance/ राज्य सभा ने उस विशेष विषय को राष्ट्रीय महत्व घोषित करने के लिए दो-तिहाई बहुमत से एक प्रस्ताव पारित किया

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Though under ordinary circumstances the Central Government does not possess power to legislate on subjects enumerated in the State List, but under certain special conditions the Union Parliament can make laws even on these subjects.a) In the National Interest (Art.249),b) Under Proclamation of National Emergency(Art.250),c) By Agreement between States (Art. 252),d) To Implement Treaties (Art. 253),e) Under Proclamation of President’s Rule (Art.356)

Q8. Which one of the following has been wrongly listed as a Directive principle?
निम्नलिखित में से कौन सा निर्देश सिद्धांत के रूप में अनुचित ढंग से सूचीबद्ध किया गया है?
(a) provision of adequate means of livelihood for all the citizens/ सभी नागरिकों के लिए आजीविका के पर्याप्त साधनों का प्रावधान
(b) provision of employment facilities to all able-bodied persons/ सभी सक्षम व्यक्तियों को रोजगार सुविधाओं का प्रावधान
(c) protection of workers, especially children/ विशेष रूप से बच्चों, श्रमिकों की सुरक्षा
(d) securing of equal pay for equal work to both men and women/ पुरुषों और महिलाओं दोनों के समान काम के लिए बराबर वेतन

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Part IV, Articles 36-51 of the Indian constitution constitutes the Directive Principles of State Policy which contain the broad directives or guidelines to be followed by the State while establishing policies and laws. The legislative and executive powers of the state are to be exercised under the purview of the Directive Principles of the Indian Constitution.

Q9. Which one of the following legislative powers of the State Council of Ministers has been wrongly listed?
मंत्रियों की राज्य परिषद की निम्नलिखित विधायी शक्तियों में से कौन सा अनुचित ढंग से सूचीबद्ध किया गया है?
(a) it summons and prorogues the session of either or both the Houses of the State Legislature/ यह राज्य विधानमंडल के दोनों या दोनों सदनों के सत्र को बुलाता है और स्थगित करता है
(b) it determines the business and time-table of the State Legislature/ यह राज्य विधानमंडल के व्यापार और समय सारणी निर्धारित करता है.
(c) most of the important bills are introduced in the State Legislature by the Council of Ministers/ अधिकांश महत्वपूर्ण बिल राज्य विधानमंडल में मंत्रियों की परिषद द्वारा पेश किए जाते हैं
(d) none of the above/ उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. The governor summons the sessions of both houses of the state legislature and prorogues them. The governor can even dissolve the Vidhan Sabha. These powers are formal and the governor while using these powers must act according to the advice of the Council of Ministers headed by the Chief Minister.

Q10. The subjects on which both the Centre and State Governments can legislate are contained in
जिन विषयों पर केंद्र और राज्य सरकार दोनों कानून बना सकते हैं वे ____में शामिल हैं.
(a) the Union List / संघ सूची
(b) the State List/ राज्य सूची
(c) Concurrent List / समवर्ती सूची
(d) Residuary List/ अवशिष्ट सूची

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. The Concurrent List or List-III(Seventh Schedule) is a list of 52 items (though the last item is numbered 47) given in the Seventh Schedule to the Constitution of India.It includes the power to be considered by both the central and state government.

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?