SSC CGL Polity Quiz: 18th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. India became a __________ after its constitution came into effect on 26 January 1950.
26 जनवरी 1950 को संविधान लागू होने के बाद भारत __________ बन गया
(a) Democratic Republic/ लोकत‌ंत्रात्मक गणराज्य
(b) Sovereign Democratic Republic/ संप्रभु लोकतांत्रिक गणराज्य
(c) Sovereign Secular Democratic Republic/ संप्रभु धर्मनिरपेक्ष लोकतांत्रिक गणराज्य
(d) Sovereign Secular Socialist Democratic Republic/ संप्रभु धर्मनिरपेक्ष समाजवादी लोकतांत्रिक गणराज्य

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. The Constituent Assembly adopted the Constitution of India, drafted by a committee headed by Dr. B. R. Ambedkar, on 26 November 1949. India became a sovereign democratic republic after its constitution came into effect on 26 January 1950.

Q2. Separation of the judiciary from the executive has been provided in which of the following Article of the Indian Constitution :
भारतीय संविधान के निम्नलिखित में से किस अनुच्छेद में न्यायपालिका को कार्यपालिका से अलग किया गया है?
(a) Article 48/ अनुच्छेद 48
(b) Article 52/ अनुच्छेद 52
(c) Article 50 / अनुच्छेद 50
(d) Article 49/ अनुच्छेद 49

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Article 50-Separation of judiciary from executive: The State shall take steps to separate the judiciary from the executive in the public services of the State

Q3. Article 110 of Constitution of India deals with?
भारतीय संविधान का अनुच्छेद 110 किससे संबंधित है?
(a) Ordinary Bill/ साधारण विधेयक
(b) Private Members Bill/ प्राइवेट मेंबर बिल
(c) Money Bill/ धन विधेयक
(d) Constitution Amend-ment Bill/ संविधान संशोधन विधेयक

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Article 110 of Constitution of India deals with Definition of “Money Bills”.

Q4. Which of the following amendment added the term ‘secular’ in the Preamble to the Indian Constitution?
निम्नलिखित में से किस संशोधन ने प्रस्तावना में ‘धर्मनिरपेक्ष’ शब्द को भारतीय संविधान में जोड़ा है?
(a) 41st Amendment/41 वां संशोधन
(b) 42nd Amendment/42 वाँ संशोधन
(c) 44th Amendment/44 वां संशोधन
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. This amendment brought about the most widespread changes to the Constitution in its history, and is sometimes called a “mini-Constitution” or the “Constitution of Indira”.The 42nd Amendment also amended Preamble and changed the description of India from “sovereign democratic republic” to a “sovereign, socialist secular democratic republic”, and also changed the words “unity of the nation” to “unity and integrity of the nation”.
Q5. Civil equality implies
नागरिक समानता का तात्पर्य है
(a) equality before law/ कानून के समक्ष समानता
(b) equality of opportunity/ अवसरों की समानता
(c) equal distribution of wealth/ धन का समान वितरण
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. The civil equality means the people who are within a specific society have a same status with respect to civil rights, freedom of speech, equal access to some of the social goods and services. Article 15 of the constitution states that no person shall be discriminated on the basis of religion, race, caste, sex or place of birth.

Q6. Which is the source of political power in India ?
भारत में राजनीतिक शक्ति का स्रोत क्या है?
(a) The Constitution/ संविधान
(b) The Parliament/ संसद
(c) The People/प्रजा
(d) The Supreme Court/ सुप्रीम कोर्ट

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. The preamble to the Constitution of India is a brief introductory statement that sets out guidelines, which describes THE PEOPLE OF INDIA as the source of political power in India.

Q7. In case of any denial of the fundamental rights the citizens of India can move to a court of law under-
मौलिक अधिकारों के किसी भी खंडन के मामले में, भारत के नागरिक किस के तहत कानून के न्यायालय जा सकते हैं-
(a) The Right to Equality/ समानता का अधिकार
(b) Right Against Exploitation/ शोषण के खिलाफ अधिकार
(c) Right to Constitutional Remedies/ संवैधानिक उपचारों का अधिकार
(d) Educational and Cultural Rights/ शैक्षिक और सांस्कृतिक अधिकार

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Right to constitutional remedies [Article 32 to 35] empowers the citizens to move to a court of law in case of any denial of the fundamental rights.

Q8. To ensure a more focused approach towards issues relating to the notified minority communities the Ministry of Minority Affairs was established in year-
अधिसूचित अल्पसंख्यक समुदायों से संबंधित मुद्दों पर अधिक केंद्रित दृष्टिकोण सुनिश्चित करने के लिए अल्पसंख्यक मामलों के मंत्रालय को किस वर्ष में स्थापित किया गया था?
(a) 1952
(b) 2001
(c) 2006
(d) 2008

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. The Ministry of Minority Affairs was carved out of Ministry of Social Justice & Empowerment and created on 29th January, 2006 to ensure a more focused approach towards issues relating to the notified minority communities namely Muslim, Christian, Budhist, Sikhs, Parsis and Jain.

Q9. Which of the following writ is considered as a bulwark of personal freedom ?
निम्नलिखित में से कौन सी रिट को व्यक्तिगत स्वतंत्रता को एक बुलवार्क के रूप में जाना जाता है?
(a) Prohibition/ निषेध
(b) Habeas corpus/ बन्दी प्रत्यक्षीकरण
(c) Quo-Warranto/ अधिकार पृच्छा
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. A writ of habeas corpus is used to bring a prisoner or other detainee (e.g. institutionalized mental patient) before the court to determine if the person’s imprisonment or detention is lawful. A habeas petition proceeds as a civil action against the State agent (usually a warden) who holds the defendant in custody.

Q10. The Fundamental Rights in our Constitution are borrowed from-
हमारे संविधान में मौलिक अधिकारों को किस देश से उधार लिया गया है?
(a) United States of America/ संयुक्त राज्य अमरीका
(b) United Kingdom/ यूनाइटेड किंगडम
(c) Switzerland/ स्विट्जरलैंड
(d) Canada/ कनाडा

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. The Fundamental Rights are defined as the basic human rights of all citizens. These rights, defined in Part III of the Constitution, applied irrespective of race, place of birth, religion, caste, creed, or gender. They are enforceable by the courts, subject to specific restrictions.

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?