SSC CGL Polity Questions : 21st February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. How many schedules the Constitution of India contains?
भारतीय संविधान में कितनी अनुसूचियां है?
(a) 9
(b) 10
(c) 11
(d) 12

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol.Indian Constitution originally had eight schedules. Four more schedules were added by different amendments, now making a total tally of twelve. Schedules are basically tables which contains additional details not mentioned in the articles.

Q2. Total Number of Articles in the Indian Constitution are?
भारतीय संविधान में कुल कितने अनुच्छेद हैं?
(a) 395
(b) 396
(c) 398
(d) 399

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Constitution of India is world’s lengthiest written constitution has 395 articles in 22 parts and 12 schedules.

Q3. Which of these is NOT included as a Fundamental Right in the Indian Constitution?
इनमें से कौन सा भारतीय संविधान में मौलिक अधिकार में शामिल नहीं है?
(a) Right to freedom to speech/ भाषण के लिए स्वतंत्रता का अधिकार
(b) Right to equality before Law/ कानून के समक्ष समानता का अधिकार
(c) Right to constitutional remedies/ संवैधानिक उपचार का अधिकार
(d) Right to equal wages for equal work/ सामान कार्य के बराबर वेतन का अधिकार

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. The six fundamental rights recognised by the Indian constitution are the right to equality, right to freedom, right against exploitation, right to freedom of religion, cultural and educational rights, right to constitutional remedies.

Q4. Which of the following constitutional amendment removed the Right to property from the list of Fundamental Rights and made it a legal right?
निम्नलिखित में से किस संवैधानिक संशोधन ने मौलिक अधिकारों की सूची में से संपत्ति के अधिकार को हटा दिया और इसे कानूनी अधिकार बना दिया?
(a) 42th amendment/ संशोधन
(b) 44th amendment/ संशोधन
(c) 45th amendment/ संशोधन
(d) 40th amendment/ संशोधन

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol.The 44th amendment to the Indian Constitution was passed after the revocation of internal emergency in 1977. It was instead made a constitutional right under Article 300A which states that. ” No person can be deprived of his property except by authority of law.” By the 44th Ammendment Act of 1978, Right to Property was removed from our Fundamental Rights and was made a Legal Right.

Q5. Which of the following rights is NOT granted by the Constitution of India at present as a fundamental right?
वर्तमान में भारत के संविधान द्वारा निम्नलिखित में से कौन से अधिकार को मौलिक अधिकार के रूप में स्वीकृति नहीं मिली है?
(a) Right to equality/ समानता का अधिकार
(b) Right to freedom/ स्वतंत्रता का अधिकार
(c) Uniform civil code for the citizens/ नागरिकों के लिए समान नागरिक संहिता
(d) Right against exploitation/ शोषण के खिलाफ अधिकार

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol.According to our constitution the State shall endeavour to secure a uniform civil code for all citizens per Article 44, which comes under the Directive Principles of State Policy (DPSP).

Q6. In the Indian Constitution the chapter on Fundamental Duties includes how many duties—
भारतीय संविधान में मौलिक कर्तव्यों के अध्याय में कितने कर्तव्य शामिल हैं?
(a) 11
(b) 9
(c) 14
(d) 12

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol.Originally, the Constitution of India did not contain these duties. Fundamental duties(Art. 51A, Part IVA) were added by 42nd and 86th Constitutional Amendment acts. As of now there are 11 Fundamental duties. Citizens are morally obligated by the Constitution to perform these duties.

Q7. Which of the Amendment Act added the Fundamental Duties of Citizen in Indian Constitution?
किस संशोधन अधिनियम के द्वारा नागरिकों के मौलिक कर्तव्यों को भारतीय संविधान में शामिल किया गया है?
(a) 42nd Amendment Act / 42 वां संवैधानिक संशोधन
(b) 44th Amendment Act / 44 वां संवैधानिक संशोधन
(c) 56th Amendment Act /56 वां संवैधानिक संशोधन
(d) 73rd Amendment Act/ 73 वां संवैधानिक संशोधन

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol.The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976, upon the recommendations of the Swaran Singh Committee that was constituted by the government earlier that year.

Q8. The Directive Principles of State Policy belongs to which part of the constitution?
राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांत संविधान के किस भाग से संबंधित हैं?
(a) Part II / भाग II
(b) Part IV / भाग IV
(c) Part III / भाग III
(d) Part I / भाग I

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol.Part IV of Indian Constitution deals with Directive Principles of our State Policy (DPSP). The provisions contained in this Part cannot be enforced by any court, but these principles are fundamental in the governance of the country and it shall be the duty of the State to apply these principles in making laws.

Q9. Fundamental Duties have been added to the Indian Constitution by 42nd constitutional amendment on the recommendation of which committee?
42 वें संविधान संशोधन द्वारा किस समिति की सिफारिश पर मौलिक कर्तव्यों को भारतीय संविधान में जोड़ा गया है?
(a) S.S. Kohli Committee/ एस.एस. कोहली समिति
(b) Swaran Singh Committee/ स्वर्ण सिंह समिति
(c) Ajit Kumar Committee/ अजीत कुमार समिति
(d) C B Bhave Committee/ सी बी भावे समिति

Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol.The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976, upon the recommendations of the Swaran Singh Committee that was constituted by the government earlier that year.

Q10. The Amendment of the Constitution of India popular as ‘mini constitution’—
भारत के संविधान में कौन सा संशोधन ‘मिनी संविधान’ के रूप में लोकप्रिय है ?
(a) 44nd amendment / 44 वां संशोधन
(b) 40nd amendment/ 40 वां संशोधन
(c) 42nd amendment / 42 वां संशोधन
(d) 52nd amendment /52 वां संशोधन

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol.The 42nd amendment to Constitution of India, officially known as The Constitution (Forty-second amendment) Act, 1976, was enacted during the Emergency by the Indian National Congress government headed by Indira Gandhi.
 

holi