SSC CGL One Word Substitution Questions: 12 Feb

Our Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English One Word Substitution Questions with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-15): In the following questions, out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

Q1. Something no longer in use
(a) Desolate
(b) Absolute
(c) Obsolete
(d) Primitive

Show Answer

Ans.(c)

Q2. Severely abusive writing in journals
(a) Imaginary
(b) Speculative
(c) Scurrilous
(d) Sarcastic
Show Answer

Ans.(c)

Q3. Call upon God or any other power (like law) etc. for help or protection
(a) Invocation
(b) Involution
(c) Inundation
(d) Revocation
Show Answer
Ans.(a)
Q4. Fear of being enclosed in a small closed space
(a) Agoraphobia
(b) Claustrophobia
(c) Xenophobia
(d) Paranoia
Show Answer
Ans.(b)
Q5. One who has become dependent on something or drugs is
(a) Adamant
(b) Edict
(c) Addict
(d) Derelict
Show Answer
Ans.(c)

Q6. Succession of rulers belonging to one family
(a) Dynasty
(b) Lineage
(c) Ancestry
(d) Progeny

Show Answer
Ans.(a)
Q7. To cut something into two pieces
(a) Severe
(b) Sever
(c) Sewer
(d) Sow
Show Answer
Ans.(b)
Q8. Flat metal or porcelain plate fixed on a wall as an ornament or memorial
(a) Tabloid
(b) Poster
(c) Board
(d) Plaque
Show Answer
Ans.(d)
Q9. Act of deceiving somebody in order to make money
(a) Fraud
(b) Robbery
(c) Pickpocket
(d) Theft
Show Answer
Ans.(a)

Q10. A short poem or speech addressed to the spectators after the conclusion of a drama
(a) Prologue
(b) Dialogue
(c) Epilogue
(d) Monologue

Show Answer
Ans.(c)
 

Q11. Capable of being understood in either of two or more possible senses and therefore not definite
(a) Amphibious
(b) Ambiguous
(c) Amorphous
(d) Confusing

Show Answer
Ans.(b)
Q12. A person who is unable to pay his debts
(a) Solvent
(b) Banker
(c) Insolvent
(d) Lender
Show Answer
Ans.(c)

Q13. To disown one’s belief
(a) Revel
(b) Recant
(c) Reveille
(d) Repose

Show Answer
Ans.(b)
Q14. A person coming to a foreign land to settle there
(a) Immigrant
(b) Emigrant
(c) Tourist
(d) Settler
Show Answer
Ans.(a)
Q15. Something capable of being done
(a) Probable
(b) Feasible
(c) Tenable
(d) Explicable
Show Answer
Ans.(b)
You may also like to read: 
 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?