SSC CGL Mains SI & CI Questions : 19th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC CGL Mains SI & CI...

SSC CGL Mains SI & CI Questions : 19th July

Dear aspirants,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC CGL Mains 2018, so we are here to help you with the subject that is common to all of the given exams. We are providing daily quantitative aptitude quizzes, practice which will help you to score good marks in this section. We aim to provide the best study material to our readers with exam level questions to help them get used to the recent pattern. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. If the amount on a certain principal in 3 years at a 12% rate of interest compounded annually is Rs 12,000, what will be the amount (in Rs) after the 4thyear?
यदि 3 वर्ष में एक निश्चित मूलधन पर 12% ब्याज दर वार्षिक रूप से संयोजित राशि 12,000 रुपये है, तो 4 वर्ष के बाद क्या राशि (रु में) होगी?
(a) 14330
(b) 15440
(c) 13440
(d) 14550

S1. Ans. (C)
Sol.
Amount after 3 years = Rs. 12000
So, the amount after 4thyear
⇒12000×112/100=13440 Rs.
Q2. Divide Rs. 4350 in two parts so that the simple interest on the first when deposited for one year at 9% per annum and that on the second when deposited for two years at 10% per annum in a bank are the same.
4350 रूपए की राशि को दो हिस्सों में इस प्रकार विभाजित करें की पहले हिस्से पर 9% प्रति वर्ष की दर से साधारण ब्याज पर एक वर्ष के लिए जमा राशि और किसी बैंक में दूसरे हिस्से पर दो वर्ष के लिए 10% प्रतिवर्ष पर जमा राशि समान है.
(a) Rs. 1250, Rs. 3100
(b) Rs. 1450, Rs. 2900
(c) Rs. 1350, Rs. 3000
(d) Rs. 1550, Rs. 2800

S2. Ans. (c)
Sol. Let the Ist part be Rs. x.
Then, 2nd part = Rs. (4350 – x)
SI_1=SI_2
(x×9×1)/100=((4350-x)×10×2)/100
9x+20x=4350×20
x=(4350×20)/29
= Rs. 3000
Ist part = Rs. 3000
2nd part = Rs. 1350
Q3. A sum of money was lent at simple interest at 11% per annum for 3 1/2 years and 4 1/2 years respectively. If the difference in interest for two periods was Rs. 412.50, then find the sum?
किसी धन राशि को 11% साधारण ब्याज पर क्रमशः 3 1/2 और 4 1/2 वर्ष के लिए उधार दिया गया था। यदि दो अवधियों के लिए ब्याज में अंतर 412.50 रूपए है, तो योग ज्ञात कीजिये?
(a) Rs. 3570
(b) Rs. 7530
(c) Rs. 5730
(d) Rs. 3750

S3. Ans. (d)
Sol. The sum be = (412.50×100)/((9/2 – 7/2)×11)
= Rs. 3750
Q4. The amount (in Rs) received at 10% per annum compound interest after 3 yrs is Rs 1,19,790. What was the principal?
3 वर्ष बाद 10% प्रति वर्ष चक्रवृद्धि ब्याज पर प्राप्त राशि (रु में) 1,19,790 रूपए है। मूल राशि ज्ञात करें?
(a) 90000
(b) 1,00,000
(c) 80000
(d) 75000

S4. Ans. (A)
Sol.
Concerning question
P × 110/100×110/100×110/100=119790
P = 90000 Rs.
Q5. The present worth of a bill due 7 months hence is Rs. 2400 and if the bill were due at the end of 2 ½ years its present worth would be Rs. 2032. The rate percent is (%)
7 महीने के ड्यू बिल का वर्तमान मूल्य 2400 रूपये है और यदि बिल 2 ½ वर्ष के अंत पर ड्यू होता तो इसका वर्तमान मूल्य 2032 रूपये होता. प्रतिशत (%) दर क्या है?
(a) 10 ⅚
(b) 5
(c) 20
(d) 10

S5. Ans. (d)
Sol.
We know that
P=100A/(100+RT)
& Amount in both case will be the same
So,
2400(100+R×7/12)=2032 (100+R×2.5)
⇒150(100+R×7/12)=127 (100+2.5R)
⇒15000–12700=R(2.5×127 –150×7/12)
⇒R=23000/((317.5-87.5) )=10%
Q6. In how many months will Rs 8,000 yield Rs 2,648 as compound interest at 20% per annum compounded semi-annually?
कितने महीनों में 20% प्रतिवर्ष चक्रवृद्धि अर्ध-वार्षिक रूप से 8,000 रूपए पर 2,648 प्रति वर्ष चक्रवृद्धि ब्याज के रूप में मिलेगा?
(a) 18
(b) 24
(c) 12
(d) 30

S6. Ans. (A)
Sol.
Amount/principle=10648/8000=1331/1000⇒∛(1331/1000)=11/10
In 3y ears. But it is half-yearly so 3/2 year = 18 months
Q7. Ram borrowed a sum of money and returned it in three equal quarterly installments of Rs. 17576 each. Find the sum borrowed, if the rate of interest charged was 16% per annum compounded quarterly.
राम ने कुछ धन राशि उधार ली और इसे 17576 रुपये प्रत्येक की तीन बराबर त्रैमासिक किश्तों में वापस कर दिया। यदि ब्याज दर 16% प्रतिवर्ष त्रैमासिक चक्रवृद्धि रूप से संयोजित की गयी थी तो उधार ली गई राशि ज्ञात करें.
(a) Rs. 48785
(b) Rs. 48775
(c) Rs. 44875
(d) Rs. 84775

S7. Ans. (b)
Sol. R = 16% p.a. ⇒ 16/4% quarterly.
The amount of Rs. 17576, paid at the end of the first quarter has its principal equal to
=17576×(25/26)^1=Rs.16900
Similarly, the principal at the end of 2nd
Quarter = 17576×(25/26)^2=Rs.16250
And at the end of the 3^rd quarter
= 17576×(25/26)^3=Rs.15625
Net principal = Rs. (16900 + 16250 + 15625)
= Rs. 48775
Q8. Arun and Ramu are friends. Arun borrowed a sum of Rs. 400 at 5% per annum simple interest from Ramu. He returns the amount with interest after 2 years. Ramu returns 2% of the total amount to Arun. How much did Arun receive?
अरुण और रामू दोस्त हैं. अरुण ने रामू से प्रतिवर्ष 5% साधारण ब्याज दर से 400 रुपए उधार लिए. वह 2 वर्ष बाद ब्याज सहित राशि लौटा देता है. रामू कुल राशि का 2% अरुण को लौटाता है. अरुण को कितनी राशि प्राप्त हुई?
(a) Rs. 8.80
(b) Rs. 3.80
(c) Rs. 4.80
(d) Rs. 5.80

S8. Ans. (a)
Sol. Amount = Rs.(400+(400×5×2)/100)
= Rs. 440
Amount returned by Ramu to Arun
= 2% of 440
= 2/100×440
=Rs.8.8
Q9. In how many years will Rs 2,000 yield Rs 662 as compound interest at 10% per annum compounded annually?
कितने वर्षों में 2,000 रूपए की राशि 10% प्रतिवर्ष चक्रवृद्धि ब्याज पर 662 रुपये के रूप में मिलेगा?
(a) 3
(b) 2
(c) 4
(d) 5

S9.Ans(A)
Sol. CI = 662 P = 2000 Amount = 2662
2662 = 2000 (1+10/100)^T
1331/1000 = (11/10)^T
T = 3 year
Q10. What is the compound interest earned on Rs 80,000 at 40% per annum in 1 year compounded quarterly?
80,000 की राशि पर 1 वर्ष में चक्रवृद्धि तिमाही ब्याज पर 40% प्रति वर्ष की दर से अर्जित चक्रवृद्धि ब्याज कितना होगा?
(a) 28317
(b) 37128
(c) 18732
(d) 21387

S10.Ans(B)
Sol. P = 80,000 R = 40%
C.I. = 80,000 (1+10/100)^4 – 80,000
= 80,000×(11/10)^4 – 80,000
= 37128 Rs.

SSC CGL Syllabus 2019: Check SSC CGL Syllabus for All Tiers

Check SSC CGL Tier 1 Expected Cut-off

You May Also Like To Read :

SSC CGL Mains SI & CI Questions : 19th July_50.1

SSC CGL Mains SI & CI Questions : 19th July_60.1

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?