SSC CGL Mains Ratio & Proportion, Age & Partnership Questions : 11th July

Dear aspirants,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC CGL Mains 2018, so we are here to help you with the subject that is common to all of the given exams. We are providing daily quantitative aptitude quizzes, practice which will help you to score good marks in this section. We aim to provide the best study material to our readers with exam level questions to help them get used to the recent pattern. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. Dilip, Ram and Avtar started a shop by investing Rs. 2700, Rs. 8100 and Rs. 7200 respectively. At the end of one year, the profit earned was distributed. If Ram’s share was Rs. 3600, what was their total profit?
दिलीप, राम और अवतार ने क्रमशः 2700 रुपये, 8100 रूपए और 7200 रूपए लगाकर एक दुकान शुरू करी। एक वर्ष के अंत में, अर्जित लाभ वितरित किया गया था। यदि राम का हिस्सा 3600 रूपए था , उनका कुल लाभ क्या था?
(a) Rs. 8000
(b) Rs. 10800
(c) Rs. 11600
(d) Data inadequate/डाटा अपर्याप्त

S1. Ans.(a)
Sol. Dilip : Ram : Avtar = 2700 : 8100 : 7200 = 3 : 9 : 8
Let the total profit be Rs. x.
Then, Ram’s share = Rs. (9/20 x)
∴9/20 x=3600⇒x=((3600×20)/9)=8000
Hence, total profit = Rs. 8000

Q2. Sonia started a business investing Rs. 60000. After 6 months Vivek joined him with an amount of Rs. 140000. After 1 year Kirti also joined them with Rs. 120000. After 2 years the business yielded a total profit of Rs. 450000. What is the share of Vivek in the profit?
सोनिया ने 60000 रूपए के साथ एक व्यवसाय शुरू किया. 6 महीने के बाद विवेक 140000 रूपए के साथ उसके साथ जुड़ता है. 1 वर्ष के बाद कीर्ति भी 120000 रूपए के साथ उनसे जुडती है. 2 वर्षों के बाद व्यवसाय ने कुल 450000 रूपए का लाभ अर्जित किया. लाभ में विवेक का हिस्सा क्या है?
(a) Rs. 140000
(b) Rs. 198500
(c) Rs. 210000
(d) Rs. 215000

S2. Ans.(c)
Sol. Sonia : Vivek : Kirti
= (60000 × 24) : (140000 × 18) : (120000 × 12)
= 1440000 : 2520000 : 1440000 = 4 : 7 : 4
∴ Vivek’s share = Rs. (450000×7/15) = Rs. 210000
Q3. In a business, A and C invested amounts in the ratio 2 : 1, whereas the ratio between amounts invested by A and B was 3 : 2. If Rs. 1,57,300 was their profit, how much amount did B receive?
एक व्यवसाय में, A और C ने 2: 1 के अनुपात में राशि का निवेश किया, जबकि A और B द्वारा निवेश की गई राशियों के बीच का अनुपात 3: 2 था। यदि उनका लाभ रु 1,57,300 था, B को कितनी राशि प्राप्त हुई?
(a) Rs. 72600
(b) Rs. 48400
(c) Rs. 36300
(d) Rs. 24200

S3. Ans.(b)
Sol. Ratio A : B = 3 : 2
And A : C = 2 : 1
∴ A : B : C = 6 : 4 : 3
Profit share of B =4/13×1,57,300 = Rs. 48400.

Q4. Railway fares of 1st, 2nd and 3rd classes between two stations were in the ratio of 8 : 6 : 3. The fares of 1st and 2nd class were subsequently reduced by 1/6 and 1/12 respectively. If during a year the ratio between the passengers of 1st, 2nd and 3rd classes was 9 : 12 : 26 and total amount collected by the sale of tickets was Rs. 1088, then find the collection from the passengers of 1st class?
दो स्टेशनों के बीच पहली, दूसरी और तीसरी श्रेणी के रेलवे किराए 8 : 6 : 3 के अनुपात में थे। पहली और दूसरी श्रेणी के किराए क्रमशः 1/6 और 1/12 घटाए गए थे। यदि एक वर्ष के दौरान पहली, दूसरी और तीसरी श्रेणी के यात्रियों के बीच का अनुपात 9 : 12 : 26 था और टिकटों की बिक्री से एकत्रित कुल राशि रु 1088 है, फिर पहली श्रेणी के यात्रियों से संग्रह राशि ज्ञात करें?
(a) 320
(b) 775
(c) 480
(d) 540

S4. Ans.(a)
Sol. 1st : 2nd : 3rd
Ratio of fares = 8 : 6 : 3
New ratio = 8×5/6:6×11/12:3
=20/3 ∶11/2:3
Ratio of = 9 : 12 : 26
Passenger
Combined ratio = 60 : 66 : 78
Collection from 1st class:-
60/(60+66+78)×1088
=65280/204=Rs.320

Q5. Instead of dividing of Rs. 117 among P, Q, R in the ratio 1/2:1/3 ∶1/4, it was divided in the ratio 2 : 3 : 4 by mistake. Who gained in this transaction?
अनुपात 1/2:1/3 ∶1/4 में P, Q, R के मध्य 117 रु के विभाजन के बजाय, इसे गलती से अनुपात 2: 3: 4 में विभाजित किया गया था। इस लेनदेन में किसको लाभ प्राप्त हुआ?
(a) Only P /केवल P
(b) Only Q/ केवल Q
(c) Only R / केवल R
(d) Both Q and R /दोनों Q और R

S5. Ans.(d)
Sol. If Rs. 117 are divide in the ratio 1/2 ∶1/3:1/4 that is, 6: 4: 3 among P, Q and R, then
Share of P = Rs. 54
Share of Q = Rs. 36
Share of R = Rs. 27
If Rs. 117 are divided in the ratio 2: 3: 4 among, P, Q and R then
Share of P = Rs. 26
Share of Q = Rs. 39
Share of R = Rs. 52
Both Q and R gained.

Q6. An employer reduces the number of his employees in the ratio 9 : 8 and increases their wages in the ratio 14 : 15. If the original wage bill was Rs. 18,900, find the ratio in which the wage bill is decreased.
एक नियोक्ता अपने कर्मचारियों की संख्या को 9 : 8 के अनुपात में घटाता है और उनके पारिश्रमिक में 14 : 15 के अनुपात में वृद्धि करता है। यदि मूल पारिश्रमिक बिल 18,900 रु. था, तो ज्ञात कीजिए कि पारिश्रमिक बिल किस अनुपात में घटेगा?
(a) 21 : 20
(b) 21 : 29
(c) 20 : 19
(d) 19 : 21

S6. Ans.(a)
Sol. Let the initial number of employees be 9x and the employer gives Rs. 14y as wage to each.
Now, according to the question,
9x×14y=18900
⇒ xy=18900/(9 × 14)=150
And the late bill = 8x×15y=120xy
= 120 × 150 = 18000
∴ Required ratio = 18900 : 18000 = 21 : 20

Q7. P and Q started a business in the ratio of 2 : 3. After 1 year P left the business but Q continues. After 2 years the total profit is Rs. 26000. What is the profit of Q?
P और Q ने 2: 3 के अनुपात में एक व्यवसाय शुरू किया। 1 वर्ष के बाद P ने व्यवसाय छोड़ दिया लेकिन Q ने जारी रखा। 2 वर्षों के बाद कुल लाभ 26000 रु है। Q का लाभ क्या है?
(a) Rs. 10400
(b) Rs. 13000
(c) Rs. 15600
(d) Rs. 19500

S7. Ans.(d)
Sol. Let the initial capitals of P and Q be Rs. 2x and Rs. 3x respectively.
Then, Ratio of profits = (2x × 12) : (3x × 24)
= 24x : 72x = 1 : 3
∴ Q’s share = Rs. (26000×3/4) = Rs. 19500
Q8.A, B and C invest in a business in the ratio 3 : 6 : 5. A and C are working partners. Only B is a sleeping partner hence his share will be 3/4th of what it would have been if he were a working partner. If they make Rs 50,000 profit, half of which is reinvested in the business and the other half is distributed between the partners, then how much does C get (in Rs)?
A, B और C एक व्यपार में 3:6:5 के अनुपात में निवेश करते हैं. A और C कार्यरत साझेदार हैं. केवल B एक निष्क्रिय भागीदार है जिसके कारण उसका हिस्सा उसके कार्यरत होते हुए प्राप्त होने वाले हिस्से का तीन चौथाई है. यदि वे 50,000 रूपये का लाभ प्राप्त करते हैं जिसमें से आधा व्यपार में पुन: निवेश किया जाता है और अन्य आधे को भागीदारों के मध्य बाट दिया जाता है, तो C का हिस्सा ज्ञात कीजिये (रूपये में) ?
(a) 20000
(b) 6000
(c)10000
(d)9000


Q9. The sum of two numbers is 20 and their geometric mean is 20% lower than their arithmetic mean. Find the ratio of the numbers.
दो संख्याओं का योग 20 है और उनका ज्यामितीय औसत उनके अंकगणित औसत से 20% कम है। संख्याओं का अनुपात ज्ञात कीजिए।
(a) 4 : 1
(b) 9 : 1
(c) 1 : 1
(d) 17 : 3

S9. Ans.(a)
Sol. If we assume the numbers as 16 and 4 based on 4 : 1 (in option a), the AM would be 10 and the GM = 8 a difference of 20% as stipulated in the question. Option (a) is correct.
Q10. If 50 less had applied and 25 less selected, the ratio of selected to unselected would have been 9 : 4. So how many candidates had applied if the ratio of selected to unselected was 2 : 1.
यदि 50 कम आवेदन करते और 25 कम चयनित हुए होते, तो चयनित का अचयनित से अनुपात 9: 4 होता, इसलिए यदि चयनित का अचयनित से अनुपात 2:1 है तो, कितने उम्मीदवारों ने आवेदन किया था?
(a) 125
(b) 250
(c) 375
(d) 500

SSC CGL Syllabus 2019: Check SSC CGL Syllabus for All Tiers

Check SSC CGL Tier 1 Expected Cut-off

You May Also Like To Read :