Latest SSC jobs   »   SSC CGL Mains Quantitative aptitude Questions...

SSC CGL Mains Quantitative aptitude Questions : 19th August

Dear aspirants,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC CGL Mains 2018, so we are here to help you with the subject that is common to all of the given exams. We are providing daily quantitative aptitude quizzes, practice which will help you to score good marks in this section. We aim to provide the best study material to our readers with exam level questions to help them get used to the recent pattern. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. What is the measure of the angle which is one fifth of its supplementary part?
कोण का माप क्या है जो इसके पूरक भाग का पाँचवाँ भाग है?
(a) 15°
(b) 30°
(c) 36°
(d) 75°

S1. Ans. (b);
Sol. Let required angle be x then its supplementary angle is (180°-x)
According to question,
x=1/5 (180°-x)
5x=180°-x
x=(180°)/6=30°

Q2. Consider the following statements:
निम्नलिखित कथन पर विचार करें:
If a transversal line cuts two parallel lines then
यदि एक ट्रांसवर्सल लाइन दो समानांतर रेखाओं को काटती है, तो
1. Each of corresponding angles are equal. / प्रत्येक संगत कोण समान हैं
2. Each of alternate angles are unequal./ प्रत्येक वैकल्पिक कोण असमान हैं
Among these, true statements are–/ इनमें से, कौन सा कथन सही हैं
(a) Only 1/केवल 1
(b) Only 2/केवल 2
(c) both 1 and 2/1 और 2 दोनों
(d) Neither 1 nor 2 /न तो 1 और न ही 2

S2. Ans. (a);
Sol. Statement (1) is true. Statement (2) is wrong.

Q3. If each interior angle of a regular polygon is 144°, then what is the number of sides in the polygon?
यदि एक नियमित बहुभुज का प्रत्येक आंतरिक कोण 144° है, तो बहुभुज में भुजाओं की संख्या क्या है?
(a) 10
(b) 20
(c) 24
(d) 36

S3. Ans.(a);
Sol. Let number of sides be n
According to question, (n-2)180/n=144
(n-2)5=4n
n=10

Q4. If difference between external and interior angle at a vertex of a regular polygon is 150°; number of sides in the polygon is
यदि एक नियमित बहुभुज के शीर्ष पर बाहरी और आंतरिक कोण के बीच का अंतर 150° है; बहुभुज में भुजाओं की संख्या क्या है?
(a) 10
(b) 15
(c) 24
(d) 30

S4. Ans. (c);
Sol. If number of sides in regular polygon be n then
((2n-4))/n×90°-(360°)/n=150°
((2n-4)×3)/n-12/n=5
(6n-12-12)/n=5
6n-24=5n
n=24

Q5. If sum of internal angles of a regular polygon is 1080°, then number of sides in the polygon is
यदि एक नियमित बहुभुज के आंतरिक कोणों का योग 1080° है, तो बहुभुज में भुजाओं की संख्या है?
(a) 6
(b) 8
(c) 10
(d) 12

S5. Ans. (b);
Sol. Sum of interior angle of a regular polygon of n sides=(2n-4)×90°
(2n-4)×90°=1080°
2n-4=12
n=8

Q6. The ratio of sides of two regular polygon is 1 : 2 and ratio of their internal angle is 2 : 3. What is the number of sides of polygon having more sides?
दो नियमित बहुभुज की भुजाओं का अनुपात 1: 2 है और उनके आंतरिक कोण का अनुपात 2: 3 है। अधिक भुजा वाले बहुभुज में भुजाओं की संख्या कितनी है?
(a) 4
(b) 8
(c) 6
(d) 12

SSC CGL Mains Quantitative aptitude Questions : 19th August_50.1

Q7. In the two regular polygon number of sides are in the ratio 5 : 4. If difference between their internal angles is 6°, then number of sides in the polygon is
दो नियमित बहुभुज में भुजाओं की संख्या का अनुपात 5: 4 है। यदि उनके आंतरिक कोणों के बीच का अंतर 6° है, तो बहुभुज में कितनी भुजा है?
(a) 15, 12
(b) 5, 4
(c) 10, 8
(d) 20, 16
SSC CGL Mains Quantitative aptitude Questions : 19th August_60.1
Q8. If each of interior angle of a polygon in double its each exterior angle, then number of sides in the polygon is
यदि बहुभुज का प्रत्येक आंतरिक कोण अपने प्रत्येक बाहरी कोण का दोगुना है, तो बहुभुज में भुजा की संख्या कितनी है?
(a) 8
(b) 6
(c) 5
(d) 7

S8. Ans. (b);
Sol. Each internal angle of polygon =[(n-2)180/n]°
Each exterior angle of polygon=[360/n]°
According to question,
(n-2)180/n=2×360/n
n-2=4
n=6

Q9. Which the following cannot be measure of an interior angle of a regular polygon?
निम्नलिखित में से क्या नियमित बहुभुज के आंतरिक कोण का माप नहीं हो सकता है?
(a) 150°
(b) 105°
(c) 108°
(d) 144°

S9. Ans. (b);
Sol. Each interior angle of polygon=(n-2)180°/n.
=60°, when n=3 ,
90°, when n=4 ,
108°, when n=5,
120°, when n=6 ,
135°, when n=8 ,
140°, when n=9 ,
144° when n=10,
150°, when n=12

Q10. Number of diagonals in a polygon having 10 sides is
10 भुजाओं वाले बहुभुज में विकर्णों की संख्या कितनी है?
(a) 20
(b) 40
(c) 35
(d) 32

S10.Ans. (c);
Sol. Since number of diagonals in n sided polygon=n(n-3)/2
For, n=10,
Number of diagonals=(10×7)/2=35

SSC CGL Syllabus 2019: Check SSC CGL Syllabus for All Tiers

Check SSC CGL Tier 1 Expected Cut-off

You May Also Like To Read :

SSC CGL Mains Quantitative aptitude Questions : 19th August_70.1

SSC CGL Mains Quantitative aptitude Questions : 19th August_80.1

Download your free content now!

Congratulations!

SSC CGL Mains Quantitative aptitude Questions : 19th August_100.1

General Awareness & Science Capsule PDF

Download your free content now!

We have already received your details!

SSC CGL Mains Quantitative aptitude Questions : 19th August_110.1

Please click download to receive Adda247's premium content on your email ID

Incorrect details? Fill the form again here

General Awareness & Science Capsule PDF

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *