Latest SSC jobs   »   SSC CGL Mains Average Questions :...

# SSC CGL Mains Average Questions : 5th July

Dear aspirants,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC CGL Mains 2018, so we are here to help you with the subject that is common to all of the given exams. We are providing daily quantitative aptitude quizzes, practice which will help you to score good marks in this section. We aim to provide the best study material to our readers with exam level questions to help them get used to the recent pattern. Attempt this quiz and check your preparation.

SSC CGL 2018-19 Expected Cutoff | Comparison with Previous Years

Q1. I was born 30 years after my father was born. My sister was born 25 years after my mother was born. The average age of my family is 26.25 years right now. My sister will get married 4 years from now and will leave the family. Then the average age of the family will be 107/3 years. What is the age of my father?
मैं अपने पिता के जन्म के 30 साल बाद पैदा हुआ था। मेरी माँ के पैदा होने के 25 साल बाद मेरी बहन का जन्म हुआ। मेरे परिवार की औसत आयु अभी 26.25 वर्ष है। मेरी बहन अब से 4 साल बाद शादी करेगी और परिवार छोड़ देगी। तब परिवार की औसत आयु 107/3 वर्ष होगी। मेरे पिता की उम्र क्या है?
(a) 30 year
(b) 35 year
(c) 40 year
(d) 45 year
Ans. (d)
Sol. Let my age = M
Father’s age = F = M + 30
Sister’s age = S
Mother’s age = S + 25
(S+S+25+M+M+30)/4=26.25,S+M=25 ….(i)
(S+29+M+4+M+34)/3=107/3
S + 2M = 40 ….(ii)
From (i) and (ii)
M = 15, F = 45

Q2. In a one day match of 50 overs in an innings the Team A had a run rate of 6.1 runs per over. Team B is playing and 10 overs are left and the required run rate to tie the match is 6.5 per over. What is Team B’s score now?
एक पारी में 50 ओवरों के एक दिन के मैच में टीम A की रन रेट 6.1 रन प्रति ओवर थे। टीम B खेल रही है और 10 ओवर बचे हैं और मैच को टाई करने के लिए आवश्यक रन रेट 6.5 प्रति ओवर है। टीम B का स्कोर अभी कितना है?
(a) 235
(b) 230
(c) 240
(d) 225
Ans.(C)
Sol.
Total run of A = 50 × 6.1 = 305
Team B needs 6.5 in last ten over = 10 × 6.5 = 65 runs remains
So, Team B score now = (305 – 65) = 240

Q3. A zoo has an average of 500 visitors on Sundays and 200 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is:
एक चिड़ियाघर में रविवार को औसतन 500 और अन्य दिनों में 200 पर्यटक आते हैं। रविवार से शुरू होने वाले 30 दिनों के एक महीने में प्रति दिन पर्यटकों की औसत संख्या क्या है?
(a) 225
(b) 275
(c) 300
(d) 250
Ans.(d)
Sol.
If month of 30 days starts with Sunday, it has 5 Sundays.
Average = (5×500+25×200)/30
Average visitors = 7500/30 = 250

Q4. Average of ‘N’ numbers is 82. If of the numbers are decreased by 14 and rest of the numbers increased by then what will be new average?
‘N’ संख्याओं का औसत 82 है। यदि संख्या के में 14 की कमी होती है और बाकी संख्याएँ तक बढ़ जाती हैं तो नया औसत क्या होगा?
(a) 80
(b) 73
(c) 96
(d) 68
Ans(b)

Q5. In a class of 60 students there are 20 girls who scored an average of 40 marks in the test, what is the average marks of the boys if the class average is 60 marks?
60 छात्रों की एक कक्षा में 20 लड़कियां हैं जिन्होंने टेस्ट में औसतन 40 अंक प्राप्त किए हैं, अगर कक्षा का औसत 60 अंक है तो लड़कों का औसत अंक क्या है?
(a) 60
(b) 70
(c) 50
(d) 80
Ans.(B)
Sol.
Total marks of class = 60 × 60 = 3600
Girls total marks = 40 × 20 = 800
Boys average = ((3600 –800))/40= 70
ALTERNATE METHOD:-
By alligation

Girls boys ratio in class 1 : 2
If 2 = 20
1 = 10
So, (60 + 10) = 70

Q6. The average of 44 consecutive odd numbers is 144.What is the largest number?
44 क्रमागत विषम संख्याओं का औसत 144 है। सबसे बड़ी संख्या क्या है?
(a) 189
(b) 191
(c) 187
(d) 193
Ans.(C)
Sol.
Let first no. be (x)
So, there are 44 odd nos.
Total = x + (x + 2) + (x + 4) + ……+(x + 86)
TOTAL = 44x + 2 [1 + 2 + 3 ……….+43]
= 44x+(2×43×44)/2
Average = (44x+43×44)/44=144
x = 101
Largest no. = (101 + 86) = 187

Q7. Average of M number is 55. If the average of first 7 number is 58 and that of another 5 number is 52. then find value of M when average of rest numbers is 53.5.
M संख्या का औसत 55 है। यदि पहली 7 संख्या का औसत 58 है और अन्य 5 संख्या का औसत 52 है। तब M का मान ज्ञात करें जब बाकी संख्याओं का औसत 53.5 है.
(a) 20
(b) 19
(c) 16
(d) 38
Ans(c)
Sol. Required number
55 × M = 58 × 7 + 52 × 5 + (M – 12) × 53.5
M = 16

Q8. The average of 35 consecutive even numbers is 44. Find the smallest number.
35 क्रमागत सम संख्याओं का औसत 44 है. तो सबसे छोटी संख्या ज्ञात करें
(a) 8
(b) 12
(c) 10
(d) 14
Ans.(c)
Sol.
Let first (smallest) no. is x
& last or (largest) = x + (34 × 2) = x + 68
Average = (First+Last)/2
44=(x+x+68)/2
x = 10 ⇐ smallest

Q9. Average of all even numbers between 222 and 250 is __________.
222 और 250 के बीच सभी सम संख्याओं का औसत __________ है।
(a) 234
(b) 232
(c)236
(d)230
Ans.(C)
Sol.
Average of no. between 222 and 250 is
So first no is 223 and last number is 249
Average=(first + last)/2
Average = (223 + 249)/2 = 236

Q10. A batsman makes 100 runs in the 25thmatch of his career. His average runs per match increases by 1.4. Find his average before the 25thmatch.
एक बल्लेबाज अपने करियर के 25 वें मैच में 100 रन बनाता है। प्रति मैच उसके औसत रन 1.4 से बढ़ जाते है। 25 वें मैच से पहले उनका औसत ज्ञात करें।
(a) 65
(b) 55
(c) 75
(d) 45
Ans.(A)
Sol.
Let his average runs in 24 matches be x
Total runs = 24x
(24x+100)/25=(x+1.4)
24x + 100 = 25x + 35
x = 65

#### SSC CGL Syllabus 2019: Check SSC CGL Syllabus for All Tiers

You May Also Like To Read :

#### Congratulations!

General Awareness & Science Capsule PDF