SSC CGL Mains Quantitative aptitude Questions : 8th August

Dear aspirants,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams likeSSC CGL Mains 2018, so we are here to help you with the subject that is common to all of the given exams. We are providing daily quantitative aptitude quizzes, practice which will help you to score good marks in this section. We aim to provide the best study material to our readers with exam level questions to help them get used to the recent pattern. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. Ayisha’s age is 1/6th of her father’s age. Ayisha ‘s father’s age will be twice the age of Shankar’s age after 10 years. If Shankar’s eight birthdays was celebrated two years before, then what is Ayisha ‘s present age.
आयशा की उम्र उसके पिता की उम्र की 1/6 है। 10 वर्ष के बाद आयशा के पिता की उम्र शंकर की उम्र की दोगुनी होगी। अगर शंकर का आठवां जन्मदिवस दो साल पहले मनाया गया था, तो आयशा की वर्तमान आयु क्या है?
A. 10 years/ वर्ष
B. 12 years/ वर्ष
C. 8 years/ वर्ष
D. 5 years/ वर्ष

S1. Ans.(D)
Sol.
Explanation :
Consider Ayisha’s present age = x
Then her father’s age = 6x
Given that Ayisha ‘s father’s age will be twice the age of Shankar’s age after 10 years
=> Shankar’s age after 10 years = ½(6x + 10) = 3x + 5
Also given that Shankar’s eight birthdays was celebrated two years before =>Shankar’s age after 10 years = 8 + 12 = 20
=> 3x + 5 = 20
=> x = 15/3 = 5
=> Ayisha ‘s present age = 5 years

Q2.The present ages of A,B and C are in proportions 4 : 7 : 9. Eight years ago, the sum of their ages was 56. What are their present ages (in years)?
A, B और C की वर्तमान आयु 4: 7: 9 के अनुपात में है। आठ वर्ष पूर्व, उनकी आयु का योग 56 था। उनकी वर्तमान आयु (वर्षों में) क्या हैं?
A. Insufficient data/ अपर्याप्त डेटा
B. 16, 30, 40
C. 16, 28 40
D. 16, 28, 36

S2. Ans. (D)
Sol.
Let’s take the present age of A,B and C as 4x, 7x and 9x respectively
Then
(4x – 8) + (7x – 8) + (9x – 8) = 56
=> 20x = 80
=> x = 4
Hence the present age of A, B and C are 4×4, 7×4 and 9×4 respectively
ie, 16,28 and 36 respectively.

Q3.39 persons can repair a road in 12 days, working 5 hours a day. In how many days will 30 persons, working 6 hours a day, complete the work ?
39 व्यक्ति दिन में 5 घंटे काम कर के 12 दिनों में एक सड़क की मरम्मत कर सकते हैं। 30 व्यक्ति प्रतिदिन 6 घंटे काम करके कितने दिनों में काम पूरा करेंगे?
A. 10
B. 13
C. 14
D. 15

S3Ans.(B)
Sol. ATQ
39×12×5 = 30×6× Days
Days = 13

Q4.Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety of tea in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, what is the price of the third variety per kg ?
126 रूपए प्रति किलो और 135 रूपए प्रति किलो कीमत की चाय 1: 1: 2 के अनुपात में चाय की तीसरी किस्म के साथ मिलाया जाता है। यदि मिश्रण का मूल्य 153 रूपए प्रति किलो है, तीसरी किस्म का प्रति किलो मूल्य क्या है?
A. Rs.182.50
B. Rs.170.5
C. Rs.175.50
D. Rs.180

S4Ans.(C)
Sol. ATQ
Let price of third variety = x
126 + 135 + 2×x = 4×153
X =175.5

Q5.If 6 years are subtracted from the present age of Ajay and the remainder is divided by 18, then the present age of Rahul is obtained. If Rahul is 2 years younger to Denis whose age is 5 years, then what is Ajay ‘s present age ?
यदि अजय की वर्तमान आयु से 6 वर्ष घटाए जाते हैं और शेष को 18 से विभाजित किया जाता है, तो राहुल की वर्तमान आयु प्राप्त होती है। यदि राहुल डेनिस से 2 साल छोटा है जिसकी उम्र 5 वर्ष है, तो अजय की वर्तमान आयु क्या है?
A. 50 years/वर्ष
B. 60 years/ वर्ष
C. 55 years/ वर्ष
D. 62 years/ वर्ष

S5Ans. (B)
Sol.
Present age of Denis = 5 years
Present age of Rahul = 5-2 = 3
Let the present age of Ajay = x
Then (x-6)/18 = present age of Rahul = 3
=> x- 6 = 3×18 = 54
=> x = 54 + 6= 60

Q6. The difference between the value of a number increased by 12.5% and the value of the original number decreased by 25% is 30. What is the original number ?
किसी संख्या के मूल्य में 12.5% की वृद्धि और मूल संख्या के मूल्य में 25% की कमी के बीच का अंतर 30 है। मूल संख्या क्या है?
A. 60
B. 80
C. 40
D. 120

S6Ans.(B)
Sol. Atq
x (12.5% + 25% ) = 30
37.5% of x = 30
x = 80

Q7. A starts a taxi service by investing Rs 25 lakhs. After 3 months, B joins the business by investing Rs 40 lakhs then 4 months after B joined, C too joins them by investing Rs 50 lakhs. One year after A started the business they make Rs 2,73,000 in profit. What is C’s share of the profit (in Rs)?
A, 25 लाख रुपये का निवेश करके एक टैक्सी सेवा शुरू करता है। 3 महीने के बाद, B, 40 लाख रुपये का निवेश करके व्यवसाय में शामिल हो जाता है, फिर B के शामिल होने के 4 महीने बाद, C भी 50 लाख रुपये का निवेश करके उनसे जुड़ जाता है। A के व्यवसाय शुरू करने के एक वर्ष बाद उन्हें 2,73,000 रु का लाभ होता है. लाभ में C की हिस्सेदारी क्या है (रु में)?
(a) 100000
(b) 1,25,000
(c) 75000
(d) 1,50,000

Q8. A poultry farm has only chickens and pigs. When the manager of the poultry counted the heads of the stock in the farm, the number totaled up to 200. However, when the number of legs was counted, the number totaled up to 540. How many chickens were there in the farm ?
एक पोल्ट्री फार्म में केवल मुर्गियां और सूअर हैं। जब पोल्ट्री के प्रबंधक ने खेत में स्टॉक के सर की गिनती की, तो कुल संख्या 200 थी। हालांकि, जब पैरों की संख्या की गणना की गई, तो कुल संख्या 540 थी। फार्म में कितने मुर्गियां थीं?
A. 70
B. 120
C. 60
D. 130

S8Ans.(D)
Sol. Let there by ‘x’ chickens and ‘y’ pigs.
Therefore, x + y = 200 — (1)
Each chicken has 2 legs and each pig has 4 legs
Therefore, 2x + 4y = 540 — (2)
Solving equations (1) and (2), we get x = 130 and y = 70.
There were 130 chickens and 70 pigs in the farm.

Q9.Three pipes A, B and C can fill a tank in 6 hours. After working at it together for 2 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 7 hours. The number of hours taken by C alone to fill the tank is:
तीन पिने A,B और C किसी टैंक की 6 घंटे में भर सकते हैं. इस पर एक साथ 2 घंटे कार्य करने के बाद, C को बंद क्र दिया जाता है और A और B शेष कू 7 घंटे में भर सकते हैं. अकेले C द्वारा टैंक भरने में कितना समय लगेगा?
A. 10
B. 12
C. 14
D. 16

S9Ans.(C)
Sol. Part filled in 2 hours = 2/6 = 1/3
Remaining part = (1 – 1/3) = 2/3
(A + B)’s 7 hour’s work = 2/3
(A + B)’s 1 hour’s work = 2/21
C’s 1 hour’s work = { (A + B + C)’s 1 hour’s work } – { (A + B)’s 1 hour’s work }
= (1/6 – 2/21) = 1/14
C alone can fill the tank in 14 hours.

Q10.A manufacture offers a 10% discount on the market price of a machine and yet makes a profit of 10%. If he gains Rs. 900 per machine, what is the market price of each machine ?
एक निर्माता एक मशीन के बाजार मूल्य पर 10% की छूट प्रदान करता है और फिर भी 10% का लाभ कमाता है। अगर वह 900 रूपए प्रति मशीन लाभ कमाता है तो प्रत्येक मशीन का बाजार मूल्य क्या है?
A. 9000
B. 12000
C. 10000
D. 11000

S10 Ans. (D)
Sol. Let m price = 100
Discount = 10%
so SP = 90
Profit = 10%
Cp= 90 x 100/110= 900/11
Profit= Sp- Cp , (90-81.81)= 8.19
profit Rs 8.19 then m price =100
so profit of a machine is Rs. 900 then m price is 11000