SSC CGL Mains Quantitative aptitude Questions : 9th August

Dear aspirants,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams likeSSC CGL Mains 2018, so we are here to help you with the subject that is common to all of the given exams. We are providing daily quantitative aptitude quizzes, practice which will help you to score good marks in this section. We aim to provide the best study material to our readers with exam level questions to help them get used to the recent pattern. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1.The perimeter of a triangle is 28 cm and the inradius of the triangle is 2.5 cm. What is the area of the triangle?
एक त्रिभुज की परिधि 28 सेमी है और आंतरिक त्रिज्या 2.5 सेमी है। त्रिभुज का शेत्रफल ज्ञात करें
(a) 25
(b) 35
(a) 49
(d) 70

S1.Ans.(b)
Sol.
Area of a triangle = r * s
Where r is the in radius and s is the semi perimeter of the triangle
Area of triangle = 2.5 * 28/2 = 35

Q2.The base and altitude of a parallelogram are 12 cm and8 cm respectively. What is its area?
एक समांतर चतुर्भुज का आधार और ऊंचाई क्रमशः 12 सेमी और 8 सेमी है। इसका क्षेत्रफल क्या है?
(a) 192
(b) 48
(c) 36
(d) 96

S2.Ans.(d)
Sol.
Area of a parallelogram
= base * altitude = 12 * 8 = 96

Q3.The perimeter of a rhombus PQRS is 68 cm. If the length of the diagonal PR is 30 cm, what will the length of the other diagonal QS be?
एक विषमकोण PQRS की परिधि 68 सेमी है। यदि विकर्ण PR की लंबाई 30 सेमी है, तो अन्य विकर्ण QS की लंबाई क्या होगी?
(a) 16 cm
(b) 8 cm
(c) 24 cm
(d) 32 cm

S3.Ans. (a)
Sol. PQRS is a rhombus
If s is the side, 4s = 68
s = 68/4 = 17 cm‘
Let the centre of the rhombus be 0.
OR= 30/2 =15,RS=17,
RS2 = OR2+ OS2 gives
OS2= 172 +152=64, OS = 8 cm
The other diagonal QS = 2 * 8 = 16 cm

Q4.Two adjacent sides of a rectangle are in the ratio 3 : 11. If its area is 132 square metres, then what is its perimeter?
एक आयत की दो आसन्न भुजा 3: 11 के अनुपात में हैं। यदि इसका क्षेत्रफल 132 वर्ग मीटर है, तो इसकी परिधि क्या है?
(a) 28 m
(b) 56 m
(c) 112 m
(d) 14 m

S4.Ans.(b)
Sol.
Let 3x, 11x be the sides of the rectangle.
Area = 3x *11x = 33×2 = 132
X = 2
B = 3 * 2 = 6m, l = 11 * 2 = 22m
Perimeter= 2(22 + 6) = 56 cm

Q5.If each of any two opposite sides of a square is increased by one cm and each of the other two sides is decreased by one cm, we obtain a rectangle whose area is 63 cm2. What is the perimeter of the original square?
यदि किसी वर्ग के दो विपरीत भुजाओं में से प्रत्येक में एक सेमी की वृद्धि होती है और अन्य दो भुजाओं में से प्रत्येक में एक सेमी की कमी होती है, तो हमे एक आयत प्राप्त होता हैं जिसका क्षेत्रफल 63 सेमी2 है। मूल वर्ग की परिधि क्या है?
(a) 36 cm
(b) 32 cm
(c) 28 cm
(d) 44 cm

S5.Ans.(b)
Sol.
Let x be the side of the square.
Area of the rectangle = (x + 1) (x – 1) = 63
x2 – 1 = 63
x2 = 63 + 1 = 64
x = 8cm
Perimeter of the original square
= 4 * 8 = 32 cm

Q6.What is the area of a regular hexagon whose side measures 4 cm?
एक नियमित षट्भुज का क्षेत्रफल क्या है जिसकी भुजा 4 सेमी है?
(a) 12 √3 cm2
(b) 18√3 (cm)2
(c) 24√3 (cm)2
(d) 36√3 (cm)2

S6.Ans.(c)
Sol.
The hexagon can be divided into six equilateral triangles of equal areas.
Area of the hexagon = 6 × √3/4 ×4 ×4= 24√3 cm2

Q7.A wire in the form of a circle of radius 3 .5 m is bent in the form of a rectangle, whose length and breadth are in the ratio of 6 : 5. What is the area of the rectangle?
त्रिज्या 3 .5 मीटर के वृत्त के रूप में एक तार आयत के रूप में मोड़ा जाता है, जिसकी लंबाई और चौड़ाई 6: 5 के अनुपात में है। आयत का क्षेत्रफल क्या है?
(a) 60 (cm)2
(b) 30 (cm)2
(a) 45 (cm)2
(d) 120 (cm)2
S7.Ans.(b)
Sol.
The circumference of the circle is equal to the perimeter of the rectangle.
Let l = 6x and b = 5x
2(6x + 5x) = 2 * 22/7 * 3.5 = x = 1
L = 6 cm and b = 5 cm
Area of the rectangle = 6 * 5 = 30 cm2

Q8.A cow is tied to one corner of a closed shed located in a field. The dimensions of the shed are 15 m * 12 m and the length of the rope that is used to tie the cow is 10m. What is the area in which the cow can graze?
एक गाय को खेत में स्थित बंद शेड के एक कोने से बांधा जाता है। शेड का आयाम 15 मीटर * 12 मीटर है और गाय को बाँधने के लिए इस्तेमाल होने वाली रस्सी की लंबाई 10 मीटर है। गाय कितने शेत्र को चर सकती है?
(a) 25 π m2
(b) 50π m2
(c) 75 π m2
(d) 100π m2

S8.Ans.(c)
Sol.
The area that can be grazed by the cow is in the form of three quadrants.
Total area that can be grazed
= ¾ × π(10) 2 = 75 π m2

Q9.The base of a solid right prism is a right angled triangle whose hypotenuse and a side are 25 cm and 7 cm respectively. The height of the prism is 5 cm. What is the total surface area of the prism?
एक ठोस लम्ब प्रिज्म का आधार एक समकोण त्रिभुज है जिसका कर्ण और भुजा क्रमशः 25 सेमी और 7 सेमी हैं। प्रिज्म की ऊंचाई 5 सेमी है। प्रिज्म का कुल सतह क्षेत्रफल क्या है?
(a) 168 (cm)2
(b) 280 (cm)2
(a) 448 (cm)2
(d) 508 (cm)2

Q10.The lengths, breadths and volumes of two cuboid are in the ratio of 4: 5, 3 : 4 and 2 : 3, respectively. What is the ratio of their heights?
दो घनाभ की लंबाई, चौड़ाई और आयतन क्रमशः 4: 5, 3: 4 और 2: 3 के अनुपात में हैं। उनकी ऊंचाइयों का अनुपात क्या है?
(a) 3 : 5
(b) 8 : 15
(c) 2 : 3
(d) 10 : 9

SSC CGL Syllabus 2019: Check SSC CGL Syllabus for All Tiers