SSC CGL History Quiz: 8th April| Watch LIVE Discussion

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Krishnadevaraya was a prominent ruler of-
कृष्णदेवराय _________ के एक प्रमुख शासक थे
(a) Chola dynasty / चोल वंश
(b) Tuluva Dynasty/ तुलुवा वंश
(c) Pallava dynasty / पल्लव वंश
(d) Pandyan Dynasty/ पांडियन वंश

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Krishnadevaraya was a prominent ruler of the Vijayanagara Empire of South India. As the third ruler of the Tuluva Dynasty of the Vijayanagara Empire, he extended the empire to most of South India, which included present-day Karnataka, Northern Tamil Nadu and Andhra Pradesh, stretching upwards in the northeast to Cuttack.

Q2. “Quwwat-ul-Islam” Mosque is situated in
“क़व्वात-उल-इस्लाम” मस्जिद कहाँ स्थित है?
(a) Red Fort complex/ लाल किला परिसर
(b) Agra Fort/ आगरा फोर्ट
(c) Qutub Minar complex/ कुतुब मीनार परिसर
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. The Quwwat-ul-Islam is located inside Qutub complex, was built by the Mamluk ruler Qutub-ud-din Aibak.

Q3. Who among the following was the successor of guru nanak dev?
निम्नलिखित में से कौन गुरु नानक देव का उत्तराधिकारी था?
(a) Guru Angad Dev/गुरु अंगद देव
(b) Guru Amardas/गुरु अमरदास
(c) Guru Ramdas/गुरु रामदास
(d) Guru Arjun Dev/गुरु अर्जुन देव

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Guru Nanak appointed Bhai Lehna as the successor Guru, renaming him as Guru Angad. Guru Nanak died on 22 September 1539 in Kartarpur, at the age of 70.

Q4. The Sikh Guru who wrote “Zafar Namah” in Persian was
सिख गुरु जिन्होंने फारसी में “ज़फर नमः” लिखा था?
(a) Guru Tegbahadur/गुरु तेगबहादुर
(b) Guru Har Krishan/गुरु हर कृषण
(c) Guru Gobind Singh/गुरु गोबिंद सिंह
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Guru Gobind Singh was a great military genius and fierce warrior. He was the tenth and last guru (teacher) of the Sikh religion. His letters to Aurangzeb has been collected into a book Zafar Namah in Persian.
Q5. The poetries of Sant Tukaram was devoted to-
संत तुकाराम की कविताएँ किस को समर्पित थी?
(a) Vishnu/विष्णु
(b) Shiva/शिव
(c) Ganesh/गणेश
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Sant Tukaram was a 17th-century Hindu poet and sant of the Bhakti movement in Maharashtra, India.His poetry was devoted to Vitthala or Vithoba, an avatar of Hindu god Vishnu.

Q6. Who among the following was the first sultan of the Delhi Sultanate?
निम्नलिखित में से कौन दिल्ली सल्तनत का पहला सुल्तान था?
(a) Nasiruddin/ नसीरुद्दीन
(b) Iltutmish/ इल्तुतमिश
(c) Qutbuddin Aibak/ कुतुबुद्दीन ऐबक
(d) Aram Shah/ अराम शाह

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Qutub ud-Din Aybak, a former Turkic Mamluk slave of Muhammad Ghori, was the first sultan of Delhi, and his Mamluk dynasty conquered large areas of northern India.

 

Q7. The founder of the Independent Sikh Empire was :
स्वतंत्र सिख साम्राज्य के संस्थापक कौन थे?
(a) Ranjit Singh/रंजित सिंह
(b) Guru Govind Singh/गुरु गोबिंद सिंह
(c) Dalip Singh/दलीप सिंह
(d) Guru Nanak/गुरु नानक

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Before its conquest by the British, the region around Punjab had been ruled by the confederacy of Sikh Misls founded by Banda Bahadur ruled over the entire Punjab from 1767 to 1799,until their confederacy was unified into the Sikh Empire by Maharajah Ranjit Singh from 1799 to 1849.

Q8. Which of the following language was designated as the ‘Camp Language’ during the Medieval Period?
निम्नलिखित में से किस भाषा को मध्यकालीन युग के दौरान ‘कैंप भाषा’ के रूप में नामित किया गया था?
(a) Sanskrit /संस्कृत
(b) Pali/ पाली
(c) Urdu /उर्दू
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. Urdu was designated the camp language of Medieval India.

Q9. The Bada Imambara is located in?
बाड़ा इमामबाड़ा कहाँ स्थित है?
(a) Delhi /दिल्ली
(b) Lucknow/लखनऊ
(c) Patna /पटना
(d) Jaipur/जयपुर

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. Bara Imambara, also known as Asafi Imambara is an imambara complex in Lucknow, India built by Asaf-ud-Daula, Nawab of Awadh in 1784.

 

Q10. Raja Bhoja was an Indian king from ?
राजा भोज किस वंश से एक भारतीय राजा थे?
(a) Chauhan dynasty/चौहान वंश
(b) Pratihara dynasty/ प्रतिहार वंश
(c) Paramara dynasty/ परमार वंश
(d) Solanki dynasty/ सोलंकी वंश

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. Bhoja was an Indian king from the Paramara dynasty. His kingdom was centered around the Malwa region in central India, where his capital Dhara-nagara (modern Dhar) was located.

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19