SSC CGL History Quiz: 25th March| Watch LIVE Discussion

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The basic purpose of the formulation Din-i-Ilahi was:
दीन-ए-इलाही का मूल उद्देश्य क्या था:
(a) universal brotherhood / सार्वभौमिक भाईचारे
(b) universal faith / सार्वभौमिक विश्वास
(c) universal harmony / सार्वभौमिक सद्भाव
(d) universal belief / सार्वभौमिक विश्वास

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Din-i Ilahi “the religion of God,” was a system of religious beliefs proposed by the Mughal emperor Akbar in 1582 CE. The idea was to combine Islam and Hinduism into one faith, but also to add aspects of Christianity, Zoroastrianism and Jainism — the latter an ancient Indian creed which emphasized non-violence and vegetarianism.

Q2. The Sultan who described himself as ‘The Second Alexander’ (Sikander-i-Sani) was
किस सुल्तान ने खुद को ‘दूसरा अलेक्जेंडर’ (सिकंदर-ए-सनी) के रूप में वर्णित किया था?
(a) Balban / बलबान
(b) Alauddin Khilji / अलाउद्दीन खिलजी
(c) Muhammad bin Tughluq / मुहम्मद बिन तुगलक
(d) Sikander Lodi / सिकंदर लोदी

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol.Alauddin Khilji was a militarist and imperialist to the core. He was very ambitious. Alauddin, whose original name was Ali Gurshap, assumed the title Sikandar-i-Sani (Alexander the Second) and proclaimed Delhi as Dar-ul-Khilafa (Seat of the Caliphate).

Q3. The Grand Trunk Road was built during the reign of which ruler?
ग्रैंड ट्रंक रोड किस शासक के शासनकाल के दौरान बनाया गया था?
(a) Shershah Suri / शेरशाह सूरी
(b) Babar/ बाबर
(c) Shah Jahan / शाहजहाँ
(d) Akbar/ अकबर

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol.The route spanning the Grand Trunk (GT) road existed during the reign of Chandragupta Maurya, extending from the mouth of the Ganges to the north-western frontier of the Empire. The predecessor of the modern road was rebuilt by Sher Shah Suri, who renovated and extended the ancient Mauryan route in the 16th century.

Q4. Razia Sultan, the first woman to sit on the throne of Delhi, was the daughter of Sultan
दिल्ली के सिंहासन पर बैठने वाली पहली महिला रजिया सुल्तान किस सुल्तान की बेटी थीं?
(a) Mohammed Ghori / मोहम्मद गौरी
(b) Mohammed of Ghazni / मुहम्मद गज़नी
(c) Iltutmish / इल्तुतमिश
(d) Alauddin Khilji / अलाउद्दीन खिलजी

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol.The fifth Mamluk dynasty ruler, history deems Razia Sultan as one of the very few female rulers in the history of Islamic civilizations across the world.During her reign, she ordered coins be minted with her title as “Pillar of Women, Queen of the Times, Sultan Razia, daughter of Shamsuddin Iltumish.”

Q5. Where is Gol Gumbaz, one of the largest dome in the world, situated?
दुनिया का सबसे बड़ा गुंबद, गोल गुंबज कहां स्थित है?
(a) Damascus / डमस्कस
(b) Istanbul/ इस्ताम्बुल
(c) Cairo / काहिरा
(d) Bijapur/ बीजापुर

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol.Constructed as per the Deccan architecture, Gol Gumbaz is the most important landmark of Bijapur, Karnataka.

Q6. The Delhi Sultan who fell to his death while paying polo was
पोलो खेलते समय किस दिल्ली सुल्तान की दुर्घटनावश मृत्यु हो गई थी?
(a) Qutbuddin Aibak / कुतुबुद्दीन ऐबक
(b) Alauddin Khilji/ अलाउद्दीन खिलजी
(c) Feroz Shah Tughlaq / फिरोज शाह तुग़लक
(d) Ghiasuddin Tughlaq /घियासुद्दीन तुग़लक

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol.In 1210, Qutb-ud-din Aibak died in an accident while he was playing polo. He fell from a horse and was severely injured. He was buried in Lahore near the Anarkali Bazaar.

Q7. Which of the following was built by Akbar to commemorate his conquest of Khandesh in Gujarat?
गुजरात में खांदेश पर विजय प्राप्त करने के लिए अकबर ने निम्नलिखित में से कौन सा निर्माण कराया था ?
(a) Bada Imambara / बाबा इमामबरा
(b) Buland Darwaza / बुलंद दरवाज़ा
(c) Jama Musjid / जामा मस्जिद
(d) Siddi Bashir / सिद्दी बशीर

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol.Buland Darwaza or the “Gate of victory”, was built in 1601 A.D. by Akbar to commemorate his victory over Gujarat. It is the main entrance to the palace at Fatehpur Sikri, a town which is 43 km from Agra, India.

Q8. The second Battle of Panipat was fought between
पानीपत का द्वितीय युद्ध किसके बीच हुआ था?
(a) Akbar and Hemu / अकबर और हेमू
(b) Rajputs and Mughals / राजपूत और मुग़ल
(c) Babur and Ibrahim Lodi / बाबर और इब्राहिम लोदी
(d) Sikander and Adilshah / सिकंदर और आदिलशाह

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol.The Second Battle of Panipat was fought on November 5, 1556, between the forces of Bahubali, the Hindu general and Chief Minister of Aastha gargi, and the army of the Mughal emperor, Akbar.

Q9. “Quwwat-ul-Islam” Mosque was built by
कुव्वैत-उल-इस्लाम मस्जिद किसके द्वारा बनवाई गई थी?
(a) Qutub-ud-din Aibak / क़ुतुब –उद-दीन-ऐबक
(b) Alauddin Khilji / अलाउद्दीन खिलजी
(c) Iltutmish / इल्तुतमिश
(d) Mohammad Adilshah / मुहम्मद आदिलशाह

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol.Quwwat-ul-Islam Mosque is situated near the Qutub Minar in New Delhi.Quwwat-ul-Islam mosque (Might of Islam) (also known as the Qutub Mosque or the Great Mosque of Delhi) was built by Qutb-ud-din Aibak, founder of the Mamluk or Slave dynasty.

Q10. The guerilla warfare was pioneered by
गुरिल्ला युद्ध का नेतृत्व किसके द्वारा किया गया था?
(a) Aurangzeb / औरंगजेब
(b) Akbar / अकबर
(c) Shivaji / शिवाजी
(d) Balaji Rao / बाज़ी राव

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol.Shivaji Bhonsle was an Indian warrior king and a member of the Bhonsle Maratha clan. Shivaji carved out an enclave from the declining Adilshahi sultanate of Bijapur that formed the genesis of the Maratha Empire.

 

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?