SSC CGL History Quiz: 22nd April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who is called the ‘Father of the Indian National Congress’?
‘भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस का जनक’ कौन कहलाता है?
(a) Mahatma Gandhi / महात्मा गांधी
(b) A. O. Hume / ए ओ ह्यूम
(c) Lokmanya Tilak / लोकमान्य तिलक
(d) Surendra Nath Banerjee / सुरेंद्र नाथ बनर्जी

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol.Allan Octavian Hume, was a member of the Imperial Civil Service (later the Indian Civil Service), a political reformer, ornithologist and botanist who worked in British India. He was one of the founders of the Indian National Congress, a political party that was later to lead in the Indian independence movement.The Indian National Congress conducted its first session in Bombay from 28–31 December 1885 at the initiative of retired Civil service officer Allan Octavian Hume.

Q2. Who was the advocate at the famous INA Trials?
प्रसिद्ध INA सुनवाई का वकील कौन था?
(a) Bhulabhai Desai / भुलाभाई देसाई
(b) Asaf Ali/ असफ अली
(c) Subhash Chandra Bose / सुभाष चंद्र बोस
(d) C. Rajagopalachari / सी राजगोपालाचारी

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol.INA soldiers trial. When three captured Indian National Army (INA) officers, Shahnawaz Khan, Prem Kumar Sahgal and Gurbaksh Singh Dhillon were put on trial for treason, the Congress formed a Defence committee composed of 17 advocates including Bhulabhai Desai.The INA Defence Committee, later the INA Defence and Relief Committee, was a committee established by the Indian National Congress in 1945 to defend those officers of the Indian National Army who were to be charged during the INA trials.The committee declared the formation of the Congress’ defence team for the INA and included famous lawyers of the time, including Bhulabhai Desai, Asaf Ali, Jawaharlal Nehru.

Q3. Which among the following regulations made English as a medium of education compulsory in government aided schools and colleges?
निम्नलिखित अधिनियमों में से किसने सरकार द्वारा सहायता प्राप्त स्कूलों और कॉलेजों में अनिवार्य शिक्षा के माध्यम के रूप में अंग्रेजी बनाई है?
(a) Macaulay Minute, 1835 / मैकॉले मिनट, 1835
(b) Educational Despatch, 1854 / एजुकेशनल डिस्पैच, 1854
(c) Pitts India Act, 1784 / पिट्स इंडिया एक्ट, 1784
(d) Regulating Act, 1773 /रेगुलेटिंग एक्ट , 1773

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol.Macaulay wrote his famous minute on Feb. 2, 1835 in which he vehemently criticized almost everything Indian: astronomy, culture, history, philosophy, religion etc., and praised everything western. On this basis he advocated the national system of education for India which could best serve the interest of the British Empire. His minutes was accepted and Lord William Bentinck issued his proclamation in march 1935 which set at rest all the controversies and led to the formulation of a policy which became the corner stone of all educational programmes during the British period in India.

Q4. Who started the first English newspaper in India?
भारत में पहला अंग्रेजी समाचार पत्र किसने शुरू किया?
(a) Bal Gangadhar Tilak / बाल गंगाधर तिलक
(b) Raja Rammohan Roy / रजा राममोहन रॉय
(c) J. A. Hickey / जे. ए. हिक्की
(d) Lord William Bentinck / लार्ड विलियम बेंटिंक

Show Answer
S4. Ans.(C)
Sol.Hickey’s Bengal Gazette was an English newspaper published from Kolkata (then Calcutta), India. It was the first major newspaper in India, started in 1780. It was published for two years. Founded by James Augustus Hicky, a highly eccentric Irishman who had previously spent two years in Jail for debt.
Q5. Which of the following Acts gave representation to the Indians for the first time in legislation?
भारतीयों को विधि निर्माण में पहली बार निम्नलिखित में से किस अधिनियम द्वारा प्रतिनिधित्व मिला?
(a) Indian Councils Act, 1909 / भारतीय परिषद अधिनियम, 1909
(b) Indian Councils Act, 1919 / भारतीय परिषद अधिनियम, 1919
(c) Government of India Act, 1919 / भारत सरकार अधिनियम, 1919
(d) Government of India Act, 1935 / भारत सरकार अधिनियम, 1935
Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol.The Indian Councils Act 1909 or Morley-Minto Reforms or Minto-Morley Reforms was passed by British Parliament in 1909 in an attempt to widen the scope of legislative councils, placate the demands of moderates in Indian National Congress and to increase the participation of Indians the governance. This act got royal assent on 25 May 1909.

Q6. The Chalukyas established their empire in
चालुक्य ने _________में अपने साम्राज्य की स्थापना की.
(a) The Far South / सुदूर दक्षिण
(b) Malwa / मालवा
(c) The Deccan /द डेक्कन
(d) Gujarat /गुजरात

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol.The Chalukya Dynasty was a powerful Indian royal dynasty that ruled large parts of southern and central India between the 6th and the 12th century C.E. During this period, they ruled as three related, but individual dynasties.Chalukyas of Badami,Chalukyas of Kalyani(Western Chalukya Empire),Chalukyas of Vengi(Eastern Chalukyas)

Q7. Match List-I with List-II and select the correct answer:
सूची- I का सूची- II के साथ मिलान करें और सही उत्तर का चयन कीजिये:
List-I / सूची- I
A. Lord Clive / लॉर्ड क्लाइव
B. Lord Wellesley / लॉर्ड वेलेस्ली
C. Lord Dalhousie/ लॉर्ड डलहौसी
D. Lord Curzon / लॉर्ड कर्जन
List-II / सूची- II
1. Subsidiary Alliance / सहायक संधि
2. Indian Universities commission / भारतीय विश्वविद्यालय आयोग
3. Doctrine of Lapse / व्यपगत का सिद्धांत
4. Dual Government in Bengal / बंगाल में दोहरी सरकार
(a) A-2, B-3, C-4, D-1
(b) A-4, B-1, C-3, D-2
(c) A-4, B-3, C-2, D-1
(d) A-1, B-4, C-2, D-3

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol.The Dual System of Government in Bengal was the brainchild of Lord Clive.The doctrine of subsidiary alliance was introduced by Lord Wellesley, British Governor-General in India from 1798 to 1805.The policy of Doctrine of lapse was introduced by Lord dalhousie who was the British Governor-general of East India company in india from 1848 to 1856.The Indian Universities Commission was a body appointed in 1902 on the instructions of Lord Curzon which was intended to make recommendations for reforms in University education in India.

Q8. Mahatma Gandhi owed his inspiration for civil disobedience and non-payment of taxes to
महात्मा गांधी ने नागरिक अवज्ञा और करों का भुगतान न करने की प्रेरणा कहाँ से ली?
(a) Thoreau / थोरो
(b) Leo Tolstoy / लियो टॉल्स्टॉय
(c) John Ruskin / जॉन रस्किन
(d) Gopal Krishna Gokhale / गोपाल कृष्ण गोखले

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol.Henry David Thoreau was an American Author, Poet, and Philosopher.His essay civil disobedience impact on Mahatma Gandhi very much.

Q9. Upto where did Chandragupta Maurya’s empire extend in the north-west?
उत्तर-पश्चिम में चंद्रगुप्त मौर्य के साम्राज्य का विस्तार कहाँ तक हुआ?
(a) Ravi river / रावी नदी
(b) Indus river / इंडस नदी
(c) Satluj river /सतलुज नदी
(d) Hindukush range / हिन्दुकुश श्रेणी

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol.The Maurya Empire was one of the largest empires of the world in its time. At its greatest extent, the empire stretched to the north along the natural boundaries of the Himalayas, to the east into Assam, to the west into Balochistan (southwest Pakistan and southeast Iran) and the Hindu Kush mountains of what is now Afghanistan.

Q10. The first Sultan of Delhi, who attempted the conquest of South India was
दिल्ली के पहले सुल्तान का नाम बताईये, जिसने दक्षिण भारत की विजय का प्रयास किया था?
(a) Qutb-ud-din Mubarak / कुतुब-उद-दीन मुबारक
(b) Nasir-ud-din Khusrav Shah / नासीर-उद-दीन खुसरव शाह
(c) Ala-ud-din Khilji / अला-उद-दीन खिलजी
(d) Jala-ud-din Firoz / जला-उद-दीन फिरोज़

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. Ala-ud-Din Khalji was the second and most powerful ruler of the Khalji dynasty that ruled the Delhi Sultanate in the Indian subcontinent. Alauddin wished to become the second Alexander (Sikander Sani),

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?