Avail All SSC Exams Study Material @ Rs. 99 Only on ADDA247 APP Grab Now
Home General Awareness SSC CGL History Quiz: 1st April| Watch LIVE Discussion

SSC CGL History Quiz: 1st April| Watch LIVE Discussion

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Government of India Act , 1919 is also known as
भारत सरकार अधिनियम, 1919 को __________नाम से भी जाना जाता है.
(a) Morley-Minto Reforms / मोर्ले-मिंटो सुधार
(b) Montague-Chelmsford Reforms / मोंटेग-चेम्सफोर्ड सुधार
(c) Regulating Act / अधिनियम विनियमन
(d) Pitts India Act / पिट्स इंडिया एक्ट

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol.The Government of India act 1919 was passed on the basis of recommendations of Lord Chelmsford and Samuel Montagu to introduce self-governing institutions gradually to India. This act covered 10 years from 1919 to 1929.

Q2. Who founded the Home Rule League in Madras in 1916 A.D.?
1916 ईसवी में मद्रास में होम रूल लीग की स्थापना किसने की?
(a) Bipin Chandra Pal /बिपिन चन्द्र पाल
(b) Arvind Ghosh / अरविन्द घोष
(c) Lokmanya Tilak / लोकमान्य तिलक
(d) Mrs. Annie Besant / श्रीमती ऐनी बेसेंट

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol.Tilak founded the first home rule league at the Bombay provincial congress at Belgaum in April,1916. then after this Annie Besant founded second league at Adyar Madras in September 1916.Despite the banner of All India Home Rule League, there were two leagues one by Tilak that worked in Bombay Presidency, Carnatic, Central provinces and Berar. The Annie Besant’s league worked for rest of India.

Q3. In which session of Indian National Congress the tricolor flag was unfurled for the first time?
भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के किस सत्र में पहली बार तिरंगा ध्वज फहराया गया था?
(a) Calcutta Session, 1920 / कलकत्ता सत्र, 19 20
(b) Annual Session of Congress at Nagpur, 1920 / 1920 में नागपुर में कांग्रेस का वार्षिक सत्र
(c) Lahore Congress, 1929 / लाहौर कांग्रेस, 1929
(d) Haripura Congress Conference, 1938 / हरिपुरा कांग्रेस सम्मेलन, 1938

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol.On the midnight of December 31, 1929 and January 1, 1930, the deadline of the Nehru Committee report expired and Jawahar Lal Nehru unfurled the Flag of India’s independence on the bank of River Ravi in Lahore.

Q4. Who spoke: “At the stroke of midnight, when the world sleeps, India awakes to life and freedom”?
यह किसने कहा है कि “आधी रात के स्ट्रोक पर, जब दुनिया सोती है, भारत जीवन और आजादी के लिए जागता है”?
(a) Netaji Subhas Chandra Bose / नेताजी सुभाष चन्द्र बोस
(b) Mahatma Gandhi / महात्मा गाँधी
(c) Jawaharlal Nehru / जवाहरलाल नेहरु
(d) C. Rajagopalachari / सी. राजगोपालचारी

Show Answer
S4. Ans.(C)
Sol.On the midnight of August 15, 1947, India’s first prime minister Pandit Jawaharlal Nehru addressed the nation with powerful lines “At the stroke of the midnight hour, when the world sleeps, India will awake to life and freedom.” The speech “Tryst with destiny” which was delivered in Parliament, Nehru laid the roadmap for future and highlighted the pain people have endured for long to get freedom.

Q5. The Ahmedabad Satyagraha of Gandhi was directed against
गांधी के अहमदाबाद सत्याग्रह के खिलाफ निर्देशित किया गया था:
(a) British government officials / ब्रिटिश सरकारी अधिकारी
(b) Mill owners / मिल मालिक
(c) Money lenders / जमींदार
(d) Indian government officials / भारतीय सरकारी अधिकारी

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol.Ahmedabad Mill Strike, 1918 was one of the initial movements led by Gandhi in the beginning of 20th century after his return from South Africa.In February March 1918, there was a situation of conflict between the Gujarat Mill owners and workers on the question of Plague Bonus of 1917. The Mill Owners wanted to withdraw the bonus whole the workers demanded a 50% wage hike. The Mill Owners were willing to give only 20% wage hike.

Q6. During colonial period, British capital was mainly invested in:
औपनिवेशिक काल के दौरान, मुख्य रूप से ब्रिटिश पूंजी का निवेश किया गया था:
(a) Infra structure / आधारभूत संरचना
(b) Industry / उद्योग
(c) Agriculture/ कृषि
(d) Services / सेवाएं

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol.During the British Raj(from 1858 to 1947), the Indian economy essentially remained stagnant, growing at the same rate (1.2%) as the population. India experienced deindustrialization during this period.After 1857, the inflow of British capital and enterprise into India rose to an appreciable extent. Bulk of the imperialist capital was mainly invested in the externally oriented sectors like plantations, jute and coal, and the trading and banking infrastructure established to service this sector. This ultimately led to the perpetuation of the subordination of Indian capital to British capital with the ulterior motive of feeding Britain and other countries with cheap raw materials and food.

Q7. Which town/city in India has got a tower (minaar) named after Muhammad Ali Jinnah?
मुहम्मद अली जिन्ना के नाम पर भारत के किस गाँव / शहर में एक टावर (मीनार) है?
(a) Mumbai / मुंबई
(b) Aligarh /अलीगढ़
(c) Calicut/ कालीकट
(d) Guntur / गुंटूर

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol.Jinnah Tower is a landmark monument in the city of Guntur in Andhra Pradesh. It is named after the father of Pakistan, Muhammad Ali Jinnah and is located on Mahatma Gandhi Road of the city as a symbol of peace and harmony.

Q8. “Sarfaroshi Ki Tamanna Ab Hamaare Dil Mein Hai” popular freedom struggle song during the British Raj period in India associated to?
“सरफरोशी की तमन्ना अब हमारे दिल मेरा है” भारत में ब्रिटिश राज काल के दौरान लोकप्रिय स्वतंत्रता संग्राम गीत किससे सम्बन्धित है?
(a) Mohammed Iqbal / मोहम्मद इकबाल
(b) Ramprasad Bismil / रामप्रसाद बिस्मिल
(c) Kazi Nazrul Islam / काजी नज़रूल इस्लाम
(d) Firaq Gorakhpuri / फ़िराक़ गोरखपुरी

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol.Sarfaroshi ki Tamanna is a patriotic poem written in Urdu by Bismil Azimabadi of Patna in 1921, and then it was also immortalised by Ram Prasad Bismil as a freedom war cry during the British Raj period in India.

Q9. The title ‘Indian Napolean’ has been attached to
‘इंडियन नेपोलियन’ शीर्षक ______से जुड़ा हुआ है.
(a) Chandra Gupta Maurya /चन्द्र गुप्त मौर्य
(b) Samudragupta / समुद्रगुप्त
(c) Chandragupta-I / चन्द्रगुप्त -I
(d) Harshavardhana / हर्षवर्धन

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol.Samudragupta (335-375 AD) of the Gupta dynasty is known as the Napoleon of India. Historian A V Smith called him so because of his great military conquests known from the ‘Prayag Prashati’ written by his courtier and poet Harisena, who also describes him as the hero of a hundred battles.

Q10. Humayun Nama was written by
हुमायूँ नामा किसके द्वारा लिखा गया था?
(a) Humayun /हुमायूं
(b) Akbar / अकबर
(c) Abul Fazi /अबुल फज़ी
(d) Gulbadan Begum /गुलबदन बेगम

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol.The Humayunnama was written by Gulbadan begum (half-sister of Humayun).

 

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

 

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD