Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home General Awareness SSC CGL History Quiz: 15th April | Watch LIVE Discussion

SSC CGL History Quiz: 15th April | Watch LIVE Discussion

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
7999 571/month
BUY NOW
Q1. Dharasana Satyagraha was a protest against the British salt tax in May 1930. Dharasana is situated in?
मई 1930 में धरासना सत्याग्रह ब्रिटिश नमक कर का विरोध था। धर्मसना किस क्षेत्र में स्थित है?
(a) Rajasthan/राजस्थान
(b) Gujarat/गुजरात
(c) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(d) Maharashtra/महाराष्ट्र

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Dharasana Satyagraha was a protest against the British salt tax in May, 1930. Gandhiji chose a non-violent raid of the Dharasana Salt Works in Gujarat as the next protest against British rule. The Dharasana Satyagraha was led by Abbas Tyabji and Gandhi’s wife Kasturba.

Q2. The Dharasana Satyagraha was led by?
धरासना सत्याग्रह का नेतृत्व किसने किया था?
(a) Jawaharlal Nehru/जवाहरलाल नेहरु
(b) Vinoba Bhave/विनोभा भवे
(c) Sardar Patel/सरदार पटेल
(d) Abbas Tyabji/अब्बास त्याब्जी

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. The Dharasana Satyagraha was led by Abbas Tyabji and Gandhi’s wife Kasturba. On 7 May 1930 Tyabji launched the Dharasana Satyagraha, addressing a meeting of the satyagrahis, and beginning the march with Gandhi’s wife Kasturba at his side.

Q3. Naokhali is situated in—
नोआखली कहाँ स्थित है?
(a) West Bengal /पश्चिम बंगाल
(b) Bangladesh/बांग्लादेश
(c) Tripura /त्रिपुरा
(d) Assam/असम

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Noakhali is a district in South-eastern Bangladesh. It is located in the Chittagong Division.It is famous for the Noakhali riots, a series of semiorganized massacres, rapes, abductions and forced conversions of Hindus to Islam and looting and arson of Hindu properties perpetrated by the Muslim community in the districts of Noakhali in the Chittagong Division of Bengal (now in Bangladesh) in October–November 1946, a year before India’s independence from British rule.

Q4. The country’s first train ‘Red Hill Railway’ ran from Red Hills to Chintadripet bridge in Madras in?
किस वर्ष में देश की पहली ट्रेन ‘रेड हिल रेलवे’ रेड हिल्स से मद्रास में चिन्टद्रिपेट पुल तक चली थी?
(a) 1848
(b) 1853
(c) 1837
(d) 1880

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. India’s first railway proposals were made in Madras in 1832.The Red Hill Railway, the country’s first train, ran from Red Hills to Chintadripet bridge in Madras in 1837. It was built to transport road-building materials to the city from the Red Hills. It was hauled by a rotary steam-engine locomotive manufactured by William Avery.
Q5. Royal Indian Navy (RIN) Mutiny took place in?
रॉयल इंडियन नेवी (RIN) म्युटिनी किस वर्ष में हुई थी?
(a) 1946
(b) 1947
(c) 1942
(d) 1930
Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. The Royal Indian Navy revolt encompasses a total strike and subsequent revolt by Indian sailors of the Royal Indian Navy on board ship and shore establishments at Bombay harbour on 18 February 1946.

Q6. The Royal Indian Navy revolt was a total strike and subsequent revolt by _________ against the British officers.
रॉयल इंडियन नेवी विद्रोह ब्रिटिश अधिकारियों के खिलाफ _________ द्वारा कुल हड़ताल और विद्रोह था।
(a) INC
(b) Non-commissioned officers and sailors/गैर-कमीशन अधिकारी और नाविक
(c) Civilians/असैनिक
(d) British troops/ब्रिटिश टुकड़ी

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. In the Royal Indian Navy revolt a section of non-commissioned officers and sailors known as Ratings, serving in the Royal Indian Navy, mutinied against the British officers.

Q7. On September 20, 1932 Mahatma Gandhi began a fast unto death in-
20 सितंबर, 1932 को महात्मा गांधी ने कहाँ आमरण अनशन शुरू किया था?
(a) Cellular Jail/सेलुलर जेल
(b) Mandalay/मांडले
(c) Yervada Jail/यरवदा जेल
(d) Sabarmati/साबरमती

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. September 20, 1932 (Tuesday) Mahatma Gandhi began a “fast unto death” in Yerwada Central Jail as a protest against British Prime Minister Ramsay MacDonald’s Communal Award.

Q8. Mahatma Gandhi started Salt March, major nonviolent protest action in?
महात्मा गांधी ने नमक मार्च, प्रमुख अहिंसक विरोध कार्रवाई किस वर्ष में शुरू किया था ?
(a) 1930
(b) 1942
(c) 1940
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. Salt March, also called Dandi March or Salt Satyagraha, major nonviolent protest action in India led by Mohandas (Mahatma) Gandhi in March–April 1930.

Q9. Zamindari System was introduced by Lord Cornwallis in?
ज़मींदारी सिस्टम लॉर्ड कार्नवालिस द्वारा किस वर्ष में शुरू किया गया था?
(a) 1790
(b) 1783
(c) 1791
(d) 1793

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. Zamindari System was introduced by Lord Cornwallis in 1793 through Permanent Settlement Act.

Q10. The Self-Respect Movement was started in 1925 by?
1925 में आत्म-सम्मान आंदोलन किस के द्वारा शुरू किया गया था?
(a) P. Thyagaraja Shetti/पी. त्यागराज शेट्टी
(b) Chhatrapati Maharaj/छत्रपति महाराज
(c) E.V. Ramaswamy Naicker/E.V. रामास्वामी नाइकर
(d) Jyotirao Govindrao Phule/ज्योतिराव गोविंदराव फुले

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. The Self-Respect Movement was started in 1925 by E.V. Ramasamy popularly known as ‘Periyar’ towards enhancing the various aspects of Tamils and to remove ignorance and social evils in the Society.

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD