Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home General Awareness SSC CGL History Questions : 25th February

SSC CGL History Questions : 25th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Muhammad Ali Jinnah declared which day as ‘Direct Action Day’?
मुहम्मद अली जिन्ना ने किस दिन को ‘डायरेक्ट एक्शन डे’ घोषित किया?
(a) 15 August/अगस्त
(b) 4 July/ जुलाई
(c) 16 August/ अगस्त
(d) 14 August/ अगस्त

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 6 Months
  2. 3 Months
  3. 1 Month
1999 166/month
BUY NOW
Show Answer
Ans.(c)
Sol. In 1946, Muhammad Ali Jinnah declared 16 August as ‘Direct Action Day’ and called for Muslims all over the country to ‘suspend all business’.

 

Q2. Where did the Black-Hole tragedy took place?
ब्लैक-होल त्रासदी कहाँ हुई थी?
(a) Monghyr/ मुंगेर
(b) Calcutta/कलकत्ता
(c) Murshidabad/मुर्शिदाबाद
(d) Dacca/ढाका

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Black Hole tragedy took place at Fort William in Calcutta in the year 1756.

Q3. The Bandung Conference was a major milestone in the history which took place in:
बांडुंग सम्मेलन इतिहास में एक प्रमुख मील का पत्थर था जो किस वर्ष में हुआ था?
(a) 1955
(b) 1965
(c) 1960
(d) 1947

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The first large-scale Asian–African or Afro–Asian Conference—also known as the Bandung Conference (Indonesian: Konferensi Asia-Afrika)—was a meeting of Asian and African states, most of which were newly independent, which took place on 18-24 April 1955 in Bandung, Indonesia.

Q4. Who was the architect of North and South Blocks of the Central Secretariat in Delhi?
दिल्ली में केंद्रीय सचिवालय के उत्तर और दक्षिण ब्लॉक के वास्तुकार कौन थे?
(a) Sir Edward Lutyens/ सर एडवर्ड लुटियन
(b) Robert Tor Tussell/ रॉबर्ट टोर रसेल
(c) Herbert Bakers/ हरबर्ट बेकर्स
(d) Antonin Raymond/ एंटोनिन रेमंड

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Secretariat Building was designed by the prominent British architect Herbert Baker in Indo-Saracenic Revival architecture.

Q5. Svati Tirunal Rama Varma Who considered as a brilliant music composer was the ruler of?
श्वेती तिरुनल राम वर्मा जिन्हें एक शानदार संगीत संगीतकार के रूप में माना जाता था कहाँ के शासक थे?
(a) Mysore/ मैसूर
(b) Vijayanagara/ विजयनगर
(c) Travancore/ त्रावणकोर
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Svati Tirunal Rama Varma was the Maharaja of the Kingdom of Travancore, British India. He is also considered as a brilliant music composer and is credited with over 400 classical compositions in both Carnatic and Hindustani style.

Q6. Who was the founder of the city of Agra?
आगरा शहर के संस्थापक कौन थे?
(a) Firoz tughlaq/फ़िरोज़ तुघ्लक
(b) Alauddin khilji/अलाउद्दीन खिलजी
(c) Sikander lodi/सिकंदर लोदी
(d) Mohammed bin tughlaq/मोहम्मद बिन तुघ्लक

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Modern Agra was founded by Sikandar Lodhi (Lodhi dynasty; Delhi Sultanate) in the 16th century.

Q7. The GT road was renovated and named as Grand Trunk Road by?
GT रोड को पुनर्निर्मित कर किसके द्वारा ग्रांड ट्रंक रोड नाम दिया गया था?
(a) British/ ब्रिटिश
(b) Dutch/ डच
(c) Portuguese/ पुर्तगाली
(d) French/ फ्रेंच

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Grand Trunk Road was the first road to connect Peshawar in Pakistan and Kolkata in West Bengal. It was built during the 16th century by Sher Shah Suri. Then it was known as Shah Rah e Azam or the great road. It was renovated by the East India company during 1830s and renamed as Grand Trunk Road.

Q8. Where is Pimpet Ca cave ?
पिम्पेट कै गुफा कहाँ स्थित है?
(a) Rajasthan/राजस्थान
(b) Haryana/हरियाणा
(c) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(d) Maharastra/महाराष्ट्र

Show Answer

Ans.(c)
Sol. The Pimpet Ca cave is located in Madhya Pradesh.
 

Q9. The gold coins of Gupta period were called
गुप्त काल के सोने के सिक्के क्या कहलाते थे?
(a) Nishka/निश्का
(b) Dinara /दिनारा
(c) Mana/माना
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The gold coins of Gupta period were called Dinara inspired by the Roman coins.

Q10. Who was the founder of Jainism?
जैन धर्म के संस्थापक कौन थे?
(a)Rishabhanatha/ऋषभनाथ
(b)Sisunaga/सिसुनागा
(c)Bindusara/बिंदुसार
(d)None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Rishabhanatha is the first Tirthankara (ford maker) in Jainism. A leader, he is believed in Jainism to have lived millions of years ago.
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD