SSC CGL History Questions : 18th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. What is the other name of Act 1909?
अधिनियम 1909 का दूसरा नाम क्या है?
(a) Morley-Minto Reforms / मिंटो-मोर्ले सुधार
(b) Montague-Chelmsford Reforms/ मोंटगु-चेम्सफोर्ड सुधार
(c) Regulating Act/ अधिनियम विनियमन
(d) Pitts India Act/ पिट्स इंडिया अधिनियम

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol.Indian Councils Act of 1909, also called Morley-Minto Reforms, series of reform measures enacted in 1909 by the British Parliament, the main component of which directly introduced the elective principle to membership in the imperial and local legislative councils in India.

Q2. Who is known as the ‘Grand Old Man of India’?
‘ग्रैंड ओल्ड मैन ऑफ इंडिया’ के नाम से किसे जाना जाता है?
(a) Mahatma Gandhi/महात्मा गांधी
(b) Dadabhai Naoroji/दादाभाई नोरोजी
(c) Lokmanya Tilak/लोकमान्य तिलक
(d) Surendra Nath Banerjee/सुरेन्द्र नाथ बनर्जी

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol.Dadabhai Naoroji, known as the Grand Old Man of India, was a Parsi intellectual, educator, cotton trader, and an early Indian political and social leader.

Q3. Where did Tilak first formed the Home Rule League in 1916?
1916 में तिलक ने पहली बार होम रूल लीग कहाँ बनाई?
(a) Madras Presidency/ मद्रास प्रेसीडेंसी
(b) Bengal Presidency/बंगाल प्रेसीडेंसी
(c) Bombay Presidency/बॉम्बे प्रेसीडेंसी
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol.Tilak founded the first home rule league at the Bombay provincial congress at Belgaum in April,1916.

Q4. The INA Defence Committee was a committee established by the Indian National Congress in?
INA रक्षा समिति एक समिति थी जो भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस द्वारा कब स्थापित की गयी थी?
(a) 1945
(b) 1950
(c) 1935
(d) 1920

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol.The INA Defence Committee was a committee established by the Indian National Congress in 1945 to defend those officers of the Indian National Army who were to be charged during the INA trials..

Q5. Who among the following was not the member of the Congress’ defence team for the INA trials?
निम्नलिखित में से कौन INA मुक़दमे के लिए कांग्रेस की रक्षा टीम का सदस्य नहीं था?
(a) Bhulabhai Desai/भूलाभाई देसाई
(b) Muhammad Ali Jinnah/मुहम्मद अली जिन्नाह
(c) Asaf Ali/असफ अली
(d) Jawaharlal Nehru/जवाहरलाल नेहरु

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol.The INA Defence Committee declared the formation of the Congress’ defence team for the INA and included famous lawyers of the time, including Bhulabhai Desai, Asaf Ali, Jawaharlal Nehru. INA trials, the courts-martial of INA officers at Delhi that began in late 1945.

Q6. Which among the following regulations made English as a medium of education compulsory in government aided schools and colleges?
सरकारी सहायता प्राप्त स्कूलों और कॉलेजों में शिक्षा के माध्यम के रूप में निम्नलिखित में से किस नियम ने अंग्रेजी को अनिवार्य बना दिया?
(a) Macaulay Minute, 1835/ मैकाले मिनट, 1835
(b) Educational Despatch, 1854/ शैक्षिक विवरण, 1854
(c) Pitts India Act, 1784/ पिट्स इंडिया एक्ट, 1784
(d) Regulating Act, 1773/ रेगुलेटिंग एक्ट, 1773

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol.Macaulay wrote his famous minute on Feb. 2, 1835 in which he vehemently criticized almost everything Indian: astronomy, culture, history, philosophy, religion etc., and praised everything western. On this basis he advocated the national system of education for India which could best serve the interest of the British Empire. His minutes was accepted and Lord William Bentinck issued his proclamation in march 1935 which set at rest all the controversies and led to the formulation of a policy which became the corner stone of all educational programmes during the British period in India.

Q7. Who spoke: “At the stroke of midnight, when the world sleeps, India awakes to life and freedom”?
“आधी रात को, जब दुनिया सोती है, भारत जीवन और स्वतंत्रता के लिए जागता है” यह किसने बोला था?
(a) Netaji Subhas Chandra Bose/नेताजी सुभाष चन्द्र बोस
(b) Mahatma Gandhi/महात्मा गांधी
(c) Jawaharlal Nehru/जवाहरलाल नेहरु
(d) C. Rajagopalachari/सी. राजागोपालाचारी

Show Answer
S7. Ans.(C)
Sol.On the midnight of August 15, 1947, India’s first prime minister Pandit Jawaharlal Nehru addressed the nation with powerful lines “At the stroke of the midnight hour, when the world sleeps, India will awake to life and freedom.” The speech “Tryst with destiny” which was delivered in Parliament, Nehru laid the roadmap for future and highlighted the pain people have endured for long to get freedom.

Q8. Udant Martand (The Rising Sun) was the first Hindi language newspaper published in India, started in?
उदंत मार्तंड (द राइजिंग सन) भारत में प्रकाशित होने वाला पहला हिंदी भाषा का समाचार पत्र कब शुरू हुआ था?
(a) 1830
(b) 1826
(c) 1825
(d) 1835

Show Answer


S8. Ans.(b)
Sol.Udant Martand (The Rising Sun) was the first Hindi language newspaper published in India. Started on 30 May 1826, from Calcutta (now Kolkata), the weekly newspaper was published every Tuesday by Pt. Jugal Kishore Shukla.

Q9. Mahatma Gandhi in 1918 directed satyagraha against British mill owners and government officials in?
1918 में महात्मा गांधी ने कहाँ ब्रिटिश मिल मालिकों और सरकारी अधिकारियों के खिलाफ सत्याग्रह का निर्देशन किया था?
(a) Bardoli/ बारडोली
(b) Kheda/खेडा
(c) Ahmedabad /अहमदाबाद
(d) Champaran/ चम्पारन

Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol.Ahmedabad Mill Strike, 1918 was one of the initial movements led by Gandhi in the beginning of 20th century after his return from South Africa.In February March 1918, there was a situation of conflict between the Gujarat Mill owners and workers on the question of Plague Bonus of 1917. The Mill Owners wanted to withdraw the bonus whole the workers demanded a 50% wage hike. The Mill Owners were willing to give only 20% wage hike.

Q10. Which of the following Acts gave representation to the Indians for the first time in legislation?
निम्नलिखित में से किस अधिनियम ने पहली बार भारतीयों को कानून में प्रतिनिधित्व दिया?
(a) Indian Councils Act, 1909/ भारतीय परिषद अधिनियम, 1909
(b) Indian Councils Act, 1919/ भारतीय परिषद अधिनियम, 1919
(c) Government of India Act, 1919/ भारत सरकार अधिनियम, 1919
(d) Government of India Act, 1935/ भारत सरकार अधिनियम, 1935

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol.The Indian Councils Act 1909 or Morley-Minto Reforms or Minto-Morley Reforms was passed by British Parliament in 1909 in an attempt to widen the scope of legislative councils, placate the demands of moderates in Indian National Congress and to increase the participation of Indians the governance. This act got royal assent on 25 May 1909.
 

RRB-JE