SSC CGL Geography Quiz: 26th March| Watch LIVE Discussion

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. India shares longest international boundary with which country?
भारत किस देश के साथ सबसे लंबी अंतरराष्ट्रीय सीमा साझा करता है?
(a) Bangladesh/ बांग्लादेश
(b) China/ चीन
(c) Nepal/ नेपाल
(d) Bhutan/ भूटान

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. India share 4,096 km long international border with Bangladesh. India shares longest border with Bangladesh

Q2. Tsangpo is the other name in Tibet for ____________ .
त्संग्पो तिब्बत में _______ के लिए दूसरा नाम है।
(a) Kosi/कोसी
(b) Gandak/गंडक
(c) Brahmaputra/ब्रह्मपुत्र
(d) Ganga/गंगा

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. The Brahmaputra’s source is the Chemayungdung Glacier, which covers the slopes of the Himalayas. Tsangpo is the other name in Tibet for Brahmaputra.

Q3. The largest herbarium of India is located at –
भारत का सबसे बड़ा वनस्पति संग्रहालय कहाँ स्थित है?
(a) Kolkata/ कोलकाता
(b) Lucknow/ लखनऊ
(c) Mumbai/ मुंबई
(d) Coimbatore/ कोयंबटूर

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. The largest herbarium in India is Indian Botanical Garden, Kolkata. It consists of 1000000 number of specimens.

Q4. At Barren Island, the only active volcano in India is situated in –
बैरेन द्वीप पर, भारत का एकमात्र सक्रिय ज्वालामुखी कहाँ स्थित है?
(a) Andaman Islands/ अंडमान द्वीप समूह
(b) Nicobar Islands/ निकोबार द्वीप समूह
(c) Lakshadweep/ लक्षद्वीप
(d) Minicoy/ मिनीकॉय

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. At Barren Island, the only active volcano in India is situated in Andaman Islands. Barren Island is situated in the Andaman Sea, and lies about 138 km (86 mi) northeast of the territory’s capital, Port Blair. It is the only active Volcano along the chain from Sumatra to Myanmar and also the only active volcano in India.

Q5. Which of these is a dwarf planet?
इनमें से कौन सा बौना ग्रह है?
(a) Neptune/ नैप्टयुन
(b) Titan/टाइटन
(c) Eris/एरिस
(d) Hydra/ हाइड्रा

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol.A dwarf planet is a planetary-mass object that is neither a planet nor a natural satellite. That is, it is in direct orbit of a star, and is massive enough for its gravity to crush it into a hydrostatically equilibrious shape (usually a spheroid), but has not cleared the neighborhood of other material around its orbit. There are 5 officially recognised dwarf planets in our solar system, they are Ceres, Pluto, Haumea, Makemake and Eris.

Q6. The Ghatampur thermal power plant recently approved by Cabinet is to be setup in –
हाल ही में कैबिनेट द्वारा अनुमोदित घटमपुर थर्मल पावर प्लांट _______ में स्थापित किया जाना है –
(a) Rajasthan/ राजस्थान
(b) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(c) Karnataka/ कर्नाटक
(d) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश

Show Answer
 S6. Ans.(b)
Sol. Ghatampur Thermal Power Station is an upcoming coal-based thermal power plant located in Ghatampur in Kanpur district, Uttar Pradesh.

Q7. Which one of the following is not a non conventional source of energy?
निम्नलिखित में से कौन सा ऊर्जा का एक गैर पारंपरिक स्रोत नहीं है?
(a) Solar Energy/ सौर ऊर्जा
(b) Natural Gas/ प्राकृतिक गैस
(c) Wind Energy/ वायु ऊर्जा
(d) Tidal Power/ ज्वार शक्ति

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Natural Gas is a conventional source of energy and not a non-conventional source of energy.

Q8. The Himalayas is the example of _________.
हिमालय _________ का उदाहरण है।
(a) Fold mountains/ वलित पर्वत
(b) Block mountains/ ब्लाक पर्वत
(c) Ancient mountains/ प्राचीन पहाड़
(d) Residual mountains/ अवशिष्ट पहाड़

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. Fold mountains are mountains formed from the folding of the earth’s crust.Fold mountains are formed when two plates move together (a compressional plate margin). This can be where two continental plates move towards each other or a continental and an oceanic plate.The Himalayas is the example of Fold mountains.

Q9. The largest irrigation canal in India is __________.
भारत में सबसे बड़ा सिंचाई नहर ________ है.
(a) Yamuna canal/ यमुना नहर
(b) Indira Gandhi canal/ इंदिरा गांधी नहर
(c) Sirhind canal/ सरहिंद नहर
(d) Upper Bari Doab canal/ ऊपरी बारी डोब नहर

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. The Indira Gandhi Canal is the longest canal in India and one of the largest irrigation project in the world. Indira Gandhi Canal is 649 km long and consists of Rajasthan feeder canal and Rajasthan main canal and runs through 167 km in Punjab and Haryana and remaining 492 km in Rajasthan.

Q10. Even after sunset, the air near the Earth’s surface continue to receive heat due to:
सूर्यास्त के बाद भी, पृथ्वी की सतह के पास की हवा गर्मी प्राप्त करती है:
(a) Insolation/ आतपन
(b) Terrestrial Radiation/ स्थलीय विकिरण
(c) Conduction/ प्रवाहकत्त्व
(d) Convection/ कंवेक्शन

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Even after sunset, the air near the Earth’s surface continue to receive heat due to Terrestrial Radiation.

 

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19