SSC CGL Geography Quiz: 16th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following district are common between Jammu & Kashmir and Pakistan Occupied Kashmir?
निम्नलिखित में से कौन सा जिला जम्मू और कश्मीर और पाक अधिकृत कश्मीर के बीच सामान्य है?
(a) Poonch/ पुंछ
(b) Kargil/कारगिल
(c) Muzaffarabad/मुज़फ्फराबाद
(d) Jammu/जम्मू

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol.District Poonch or Punch is one of the most remote districts of Jammu and Kashmir. It is bounded by the Line of Control (boundary between Indian and Pakistan-administered Kashmir) on three sides (north, west and south). The 1947-48 war between India and Pakistan divided the earlier district into two parts. One went to Pakistan and the other became part of the Indian state of Jammu & Kashmir.

Q2. The highest peak in South India is?
दक्षिण भारत की सबसे ऊँची चोटी कौन सी है?
(a) Anaimudi/ अनाइमुडी
(b) Doddabetta/ दोड्डबेट्ट
(c) Meesapulimala/ मीसापुलिमाला
(d) Ooty/ऊटी

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol.Anamudi is the highest peak in the Western Ghats in India, having an elevation of 2,695 metres (8,842 ft). Anamudi is also the highest point in South India.

Q3. In which state Kunchikal waterfall located?
कुंचिकल झरना किस राज्य में स्थित है?
(a) Kerala/ केरल
(b) Karnataka/ कर्नाटक
(c) Tamil Nadu/ तमिलनाडु
(d) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol.Kunchikal Falls is located Nidagodu village near Masthikatte in Shimoga district of state Karnataka.Kunchikal Falls is formed by the River Varahi.

Q4. The Iguazu Falls is located in which country?
इगाज़ु फॉल्स किस देश में स्थित है?
(a) Brazil/ ब्राजील
(b) Ghana/ घाना
(c) Argentina/ अर्जेंटीना
(d) Venezuela / वेनेज़ुएला

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol.Iguazú Falls or Iguaçu Falls are waterfalls of the Iguazu River on the border of the Argentine province of Misiones and the Brazilian state of Paraná. Together, they make up the largest waterfall system in the world.They originate from the Iguazu River and are located on the border of Brazil (in the state of Paraná) and Argentina.
Q5. Guwahati is situated on the bank of the river:
गुवाहाटी _______नदी के तट पर स्थित है:
(a) Teesta / तीस्ता
(b) Brahmaputra/ ब्रह्मपुत्र
(c) Hooghly / हुगली
(d) Sone/ सोन
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol.Guwahati (Pragjyotishpura in ancient Assam, Gauhati in the modern era) is the largest city in the Indian state of Assam and also the largest urban area in Northeast India. A major riverine port city and one of the fastest growing cities in India, Guwahati is situated on the south bank of the Brahmaputra.

Q6.What is the time difference (in hours) between GMT and IST (Indian Standard Time)?
जीएमटी और आईएसटी (भारतीय मानक समय) के मध्य समय अंतराल (घंटों में) कितना है?
(a) Five / पांच
(b) Six / छह
(c) Six and a half / साढ़े छह
(d) Five and a half/ साढ़े पांच

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol.GMT stands for Greenwich Mean/Meridian Time and IST stands for Indian Standard Time. India Standard Time ( IST ) is 5:30 hours (5 hours 30 minutes) ahead of Greenwich Mean Time (GMT+5.5).

Q7.Which State in India is called the ‘Land of Five Rivers’?
भारत में किस राज्य को ‘पांच नदियों की भूमि’ कहा जाता है?
(a) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(b) Punjab/ पंजाब
(c) Haryana / हरियाणा
(d) Bihar/ बिहार

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol.It is named so because of the five rivers flowing through this land and these five rivers of Punjab are Sutlej, Beas, Ravi, Chenab and Jhelum.

Q8.Which city in India is called the ‘Lake City’?
भारत में किस शहर को ‘झीलो का शहर’ कहा जाता है?
(a) Udaipur/ उदयपुर
(b) Jaipur/ जयपुर
(c) Raipur / रायपुर
(d) Jodhpur/ जोधपुर

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol.Udaipur City, formally known as the city of lakes and Venice of East. Udaipur, the capital of the former princely state of Mewar is a beautiful city in Rajasthan, India. Udaipur is also referred to as the “Venice of the East”, the “Most Romantic City of India” and the “Kashmir of Rajasthan”.

Q9.’EI Nino’ associated with the formation of the South West Monsoon of India is
‘अल-नीनो’ भारत के दक्षिण पश्चिम मानसून के गठन से जुड़ा हुआ ___________है.
(a) a periodic low pressure centre/ एक आवधिक कम दबाव केंद्र
(b) an abnormally warm ocean current/ असामान्य रूप से गर्म महासागरीय धारा
(c) a periodic warm air-mass/ एक आवधिक गर्म हवा द्रव्यमान
(d) a periodic warm wind/ एक आवधिक गर्म हवा

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol.Collectively, El Niño and La Niña are parts of an oscillation in the ocean-atmosphere system called the El Niño-Southern Oscillation.El Niño Southern Oscillation refers to the cycle of warm and cold temperatures, as measured by sea surface temperature, SST, of the tropical central and eastern Pacific Ocean.

Q10.In the interior of the Earth
पृथ्वी के आतंरिक भाग में-
(a) the temperature rises with increasing depth/ तापमान बढ़ती गहराई के साथ बढ़ता है
(b) the temperature falls with increasing depth/ तापमान बढ़ती गहराई के साथ गिरता है
(c) the pressure falls with increasing depth/ बढ़ती गहराई के साथ दबाव गिरता है
(d) both temperature and pressure fall with increasing depth/ बढ़ती गहराई के साथ तापमान और दबाव दोनों गिरते हैं

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol.Structure of earth’s interior is fundamentally divided into three layers – crust, mantle and core.A rise in temperature with increase in depth is observed in mines and deep wells.These evidence along with molten lava erupted from the earth’s interior supports that the temperature increases towards the centre of the earth.Just like the temperature, the pressure is also increasing from the surface towards the centre of the earth.

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19