SSC CGL: Geography Quiz

1. Which of the following is tropical grassland?
A. Taiga 
B. Savannah
C. Pampas 
D. Prairies
2. With the disintegration of USSR in end 1991, comprised of ____ Union Republics.
A. 15 
B. 10
C. 5 
D. 25

3. The iron and steel industries of which of the following countries are almost fully dependent on imported raw materials?
A. Britain 
B. Japan
C. Poland 
D. Germany
4. The temperature increases rapidly after
A. ionosphere 
B. exosphere
C. stratosphere 
D. troposphere
5. The humidity of the air depends upon
A. temperature 
B. location
C. weather 
D. All of the above
6. The intersecting lines drawn on maps and globes are
A. latitudes
B. longitudes
C. geographic grids
D. None of the above
7. The light of distant stars is affected by
A. the earth’s atmosphere
B. interstellar dust
C. both (a) and (b)
D. None of the above
8. The landmass of which of the following continents is the least?
A. Africa 
B. Asia
C. Australia 
D. Europe
9. Without ____ the equator would be much hotter than it is while the poles would be much cooler.
A. latitudinal redistribution of heat
B. cycle of air circulation
C. global wind pattern
D. All are similar terms
10. The habitats valuable for commercially harvested species are called
A. coral reefs
B. sea grass bed
C. hot spots
D. None of the above

Answers 
1. B
2. A
3. B
4. A
5. D
6. C
7. C
8. C
9. D
10. B

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

16 Comments

  1. Wish u a very HAPPY BIRTHDAY ##SURVIVOR## MODWA …MAY GOD BLESS ""U""..
    May god gives an opportunity to become BA,,achievers adda and BA Hindi mod too…ROFL …refresh ..Ur all wishes comes true …bt pehle meri :)) ;)) :)) :)) 😀 😛

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?