SSC CGL Geography Questions : 5 March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Magnitude of Earthquake is measured on the –
भूकंप के परिमाण को किस पर मापा जाता है –
(a) Barometer / बैरोमीटर
(b) Anemometer/ एनीमोमीटर
(c) Kelvin meter / केल्विन मीटर
(d) Richter scale / रिक्टर स्केल

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol.It was invented in 1935 by Charles F. Richter of the California Institute of Technology as a mathematical device to compare the size of earthquakes. The Richter scale is used to rate the magnitude of an earthquake, that is the amount of energy released during an earthquake.

Q2. Craters or calderas are –
क्रेटर या कैलडेरा क्या हैं ?
(a) Rift valley/ विभ्रंश घाटी
(b) Hollows created by removed of volcanic cones/ ज्वालामुखीय शंकुओं को हटाकर बनाया गया गड्ढा
(c) Sink holes/ सिंक छेद
(d) Pot holes/ पॉट छेद

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol.Calderas are some of the most spectacular features on Earth. They are large volcanic craters that form by two different methods: 1) an explosive volcanic eruption; or, 2) collapse of surface rock into an empty magma chamber.Collapse calderas form when a large magma chamber is emptied by a volcanic eruption or by subsurface magma movement. The unsupported rock that forms the roof of the magma chamber then collapses to form a large crater.

Q3. The lines connecting points at which the magnetic declination is the same are known as :
उन बिंदुओं को जोड़ने वाली रेखाएं जिन पर चुंबकीय झुकाव समान होती है, उन्हें किस रूप में जाना जाता है
(a) Seisimice line / भूकम्पीय रेखा
(b) Isoseisimic line / सम भूकम्पीय रेखा
(c) Isogonal line / समदिकपाती रेखा
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. An Isogonal is also the name for a line connecting points at which the magnetic declination is the same.

Q4. The place of origin of an earthquake is called –
भूकंप की उत्पत्ति स्थान को _______कहा जाता है.
(a) Epicentre / उपरिकेंद्र
(b) Focus/ केन्द्र
(c) Seismal / भूकंपीय
(d) Amphidromic point/ एम्फिड्रोमिक बिंदु

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol.Earthquake waves start at he focus and travel outward in all directions. Earthquake waves do not originate at the epicenter.

Q5. The famous ‘Ring of fire’ which account for 68% of an earthquakes occurring in the earth is in the –
पृथ्वी पर होने वाले 68% भूकंप के लिए जिम्मेदार, प्रसिद्ध ‘रिंग ऑफ फायर’ कहाँ स्थित है –
(a) Atlantic ocean / अटलांटिक महासागर
(b) Indian ocean/ हिन्द महासागर
(c)Pacific ocean / प्रशांत महासागर
(d) Arctic ocean/ आर्कटिक महासागर

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol.The Ring of Fire is a major area in the basin of the Pacific Ocean where many earthquakes and volcanic eruptions occur.

Q6. Farakka Barrage was commissioned to
फराक्का बैराज को किसके लिए कमीशन किया गया था ?
(a) save Kolkata port / कोलकाता बंदरगाह बचाने के लिए
(b) link North and South Bengal / उत्तर और दक्षिण बंगाल लिंक करने के लिए
(c) supply drinking water to Kolkata/ कोलकाता के लिए पेयजल की आपूर्ति
(d) divert water to Bangladesh/ बांग्लादेश में पानी को मोड़ने के लिए

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol.Farakka Barrage is a barrage across the Ganges River, located in Murshidabad district in the Indian state of West Bengal.The purpose of the barrage is to divert 1,100 cubic metres per second of water from the Ganges to the Hooghly River for flushing out the sediment deposition from the Kolkata harbour without the need of regular mechanical dredging.

Q7. Which from the following rivers does NOT originate in Indian territory?
निम्नलिखित नदियों में से किस नदी का उद्गम स्थल भारतीय क्षेत्र से नहीं है?
(a) Godavari / गोदावरी
(b) Jhelum / झेलम
(c) Ravi / रावी
(d) Ghaghara / घाघरा

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol.It rises in the southern slopes of the Himalayas in Tibet, in the glaciers of Mapchachungo on the Tibetan Plateau near Lake Manasarovar.It cuts through the Himalayas in Nepal and joins the Sharda River at Brahmaghat in India. Together they form the Ghaghara River, a major left bank tributary of the Ganges.Ghaghara river also called Karnali.

Q8. Which one of the following is the wettest place in India?
निम्नलिखित में से कौन सा स्थान भारत में सबसे अधिक नमी वाला स्थान है-
(a) Mahabaleshwar / महाबलेश्वर
(b) Cherrapunji / चेरापूंजी
(c) Udhagamandalam / उदगमंडलम
(d) Mawsynram / मौसिनराम

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol.Mawsynram the scenic village Mawsynram which is situated in the East Khasi Hills district of Meghalaya state is reportedly the wettest place on Earth. It experiences an annual rainfall of 11,872 millimetres.

 

 

Q9. Which of the following important rivers of India does not originate from the Western Ghats?
भारत की निम्नलिखित महत्वपूर्ण नदियों में से कौन सी पश्चिमी घाटों से उत्पन्न नहीं होती है?
(a) Thamirabarani / थामीराबारानी
(b) Godavari / गोदावरी
(c) Tungabhadra / तुंगभद्रा
(d) Mahanadi / महानदी

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol.The Mahanadi is a major river in East Central India.Mahanadi River, river in central India, rising in the hills of southeastern Madhya Pradesh state.
    

Q10. Where is Indian Council of Agricultural Research located?
भारतीय कृषि अनुसंधान परिषद कहाँ स्थित है?
(a) Dehradun/देहरादून
(b) Bhopal/भोपाल
(c) Lucknow /लखनऊ
(d) Delhi/दिल्ली

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol.The Indian Council of Agricultural Research is an autonomous body responsible for co-ordinating agricultural education and research in India. It reports to the Department of Agricultural Research and Education, Ministry of Agriculture. The Union Minister of Agriculture serves as its president.

holi